2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Doğum Sonrası Fizyoterapi
MAKALE #2504 © Yazan Dr.Lale Zeynep KANMAZ | Yayın Mart 2009 | 6,974 Okuyucu
Doğum sonrası loğusa dönemi kadın için çok önemli bir dönemdir. 9 ay gebelik süresince oluşan bir takım anatomik ve fizyolojik değişiklikleri hızla ters şekilde yaşamaya başlar. Buna birde hormonal değişimleri, yeni doğan bebeğin sorumluluğunu, çevrenin anlayışsız olabilen tutumunu eklersek bu dönem tam bir kabusa dönebilir. Özellikle loğusalık psikozu diye adlandırılan bu döneme has psikolojik bozukluklar oluşabilir.

Anatomik değişiklikler

Uterus doğumdan sonra 1 ay içinde 1000 gr dan 100 gr a düşer. Bu küçülme kasılmalar ile olacaktır. Bu kasılmalar doğum sancılarının çok daha hafifi şeklindedir. Beraberinde ilk 1-2 hafta kanlı akıntı sonraki haftalarda beyaz akıntı olur.

Destek dokusu

Vücuttaki bağ ve destek dokusunun gebelikten önceki halini alması yaklaşık 3-5 ay arasındadır.

Karın kasları

Bunlarında eski haline gelebilmesi 6-8 ay alabilmektedir. Karın kaslarını güçlendirici egzersizler yapılmalıdır. İleri derecede rektus diastazı olan hastalar bu hareketleri fizyoterapist kontrolünde yapması gereklidir.

Pelvik tabanı

Pelvik tabanı gebelikte 2-2,5 cm çöker. Doğum yapmış hastanın kaslarını kasabilme yeteneği kontrol edilmelidir. Çünkü doğumda zara görmüş olabilir.
Kegel egzersizleri adı verilen pelvik taban egzersizlerine doğumdan hemen sonra başlanabilir. Pelvik kaslarının gevşetilerek kasılması ile pelvik tabanı güçlendirilmeye çalışılır.

Hemoroidler

Gebelik süresince oluşan doğumda ıkınmalarla artan hemoroidler doğumdan sonraki ilk günlerde ağrı, zorlanmaya neden olabilir. Buz uygulaması, lokal analjezik uygulamasının faydaları olabilir. Diyetle de bol sıvı ve lifli gıdaların alınmasına dikkat etmelidir.

İdrar retansiyonu

Doğum esnasında mesanenin aşırı zorlanması ile bazen doğum sonrası idrar yapma ile ilgili sıkıntılar olabilir. Burada oluşan ödem, küçük yırtıklar idrar yapmada ağrı yapabilir. Ödem çözücü yaklaşımlarla ve perine egzersizleri ile yardımcı olunabilir. Bazen olay idrar kaçırma şeklinde karşımıza gelebilir. Bu durum yine doğum esnasında bebeğin başının uzun süre vagende kalması ile oluşabilir. Kegel egzersizleri ile 1-2 hafta içinde normale dönebileceği gibi ender olarak uygun elektroterapatik uyarılarla sorun giderilebilir.




Kabızlık

Erken postnatal dönemde sıklıkla karşımıza çıkar. Zayıflamış karın kasları doğumda uzun süre ıkınmaya maruz kalma, travma bölgesinin acıması ile tuvalete gitmekten kaçınma kabızlığa neden olabilir. Bilindiği gibi bu dönem doğum yapmış bir kadın için belki de hayatının en hassas dönemidir. Bu dönemde gösterilen ilgi, sevgi ve şefkat bu hassas dönemin kabusa dönüşmesine engel olur.


Normal doğum sonrası dikkat edilmesi gerekenler

-Kanama ve kanlı akıntı olabilir ancak adet kanamasından daha fazla olursa doktor kontrolü gerekir.
-İstirahat önemlidir. 1 hafta 10 gün istirahat edilmelidir.
-Epizyotomi ile ilgili tuvalet sonrası hijyene dikkat etmek önemlidir.
-İlk günlerde otururken epizyotomi üzerine çok güç vermemek; gerektiğinde ağrı kesici kullanmak önemlidir.
-Beslenme konusunda sıvı alımı, protein ve C vitamininden zengin beslenme iyileşmeyi hızlandırır.
-İlk birkaç ay gebelikte kullanılan vitamin ve Fe preparatlarına devam etmenin faydası olur.
-Emzirme süresince çok terleme olur. Buna göre önlemler almak daha sonra oluşabilecek daha ciddi tablolardan korur.
-Ateş 38 derece ve üzeri olursa doktor kontrolü gerekir.
-Göğüs ucu için uygun emzirme tekniği önemlidir. Böylece çatlaklardan korunur. Oluşmuş çatlaklar için onarıcı kremler kullanılabilir.
-Bebek yeni doğduğundan 3-4. günlerde fazla dolan göğüsten süt boşaltamaz. Emdikten sonra eğer süt kalırsa pompa ile bunu boşaltmak gerekir. Yoksa göğüsler şişerek ağrı ve ateşli bir tabloya neden olur.
-İstenilen zamanda duş alınabilir. Ancak küvet banyosu 40 gün süresince yapılmamalıdır.
-Doğumdan sonraki ilk bir hafta karın ve pelvis taban egzersizlerine başlanabilir.
-Gebelik süresince tüm vücut ve eklemlerde gevşeme oluştuğundan ters hareket etmemeye ,uzun süre ayakta kalmamaya otururken veya iş yaparken en uygun duruş pozisyonu sağlamaya özen göstermek önemlidir.
-Doğum sonrası 15. gün ve 40. günlerde kontrol önemlidir.


Sezeryan sonrası dikkat edilmesi gerekenler

-Kanama normal doğum sonrası kadardır. Yani 1 ay a kadar kan ve kanlı akıntı şeklinde sürebilir. Adet kanamasından fazla olması durumunda doktora gitmek gerekir.
-İstirahat önemlidir. İlk bir haftada kalkıp yatma, yürüme gibi aktivitelerde sert hareketlerden kaçınılmalıdır.
-Yiyecekler yine bol sıvı ve protein içermelidir. İlk günlerde gaz yapacak şeylerden uzak durmak önemlidir.
-Duş hemen alınabilir.
-Ateş 38 derece ve üzeri olursa doktor muayenesi gerekir.
Doğum sonrası 15 ve 40. günlerde kontrol önemlidir.
Göğüsler için uygun emzirme tekniğine ve emzirme sonrası süt kalmamasına, boşaltılmasına özen göstermek önemlidir.
İlk birkaç ay multivitamin ve Fe kullanımı bu dönemi daha kolay atlatmayı sağlar.
Egzersizlere 1. aydan itibaren başlanabilir.
Terlemeye dikkat etmek, terli kalmamak, uzun süre ayakta kalmamak ters hareket yapmamak, beli zorlamamak yine önemlidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Doğum Sonrası Fizyoterapi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Lale Zeynep KANMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Lale Zeynep KANMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Lale Zeynep KANMAZ Fotoğraf
Dr.Lale Zeynep KANMAZ
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Lale Zeynep KANMAZ'ın Makaleleri
► Doğum Sonrası Depresyon Dr.Sevilay ZORLU
► Doğum Sonrası Egzersiz Dr.Orkun ÇETİN
► Doğum Sonrası Psikoz ve Depresyon Dr.Şaban KARAYAĞIZ
► Doğum Sonrası Hamilelikten Koruma Op.Dr.Burcu ARSLAN
► Doğum Sonrası Dönem ve Kontrasepsiyon Prof.Dr.İlker GÜNYELİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Doğum Sonrası Fizyoterapi' başlığıyla benzeşen toplam 49 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hafta Hafta Gebelik ÇOK OKUNUYOR Mart 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:49
Top