2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelikte Aşı ve İlaç Kullanımı
MAKALE #2507 © Yazan Dr.Lale Zeynep KANMAZ | Yayın Mart 2009 | 7,479 Okuyucu
Aşılar;

Bakteri aşıları
Canlı atenüe virüs aşıları
İnaktif virüs aşıları
Toksoid aşılar olarak sınıflandırılabilir.

İnaktif virüs aşıları, bakteri aşıları ve toksoid aşılarının gebelere yapılmasının bebek yönünden olumsuz etkileri saptanmamıştır. Yine de aşılama için 2. veya 3. trimestri beklemek güvenli olur.
Canlı virüs aşıları: Gebelik için sakıncalıdır. Bilmeden yapılması durumu veya aşı olduktan sonraki 3 ay içinde gebe kalınması durumu gebeliğin sonlandırılması için endikasyon oluşturmaz. Ancak yakın takip ve oluşabilecek riskler ile ilgili hastayı bilgilendirmek gerektirmektedir.
Kızamık aşısı: Canlı atenüe aşısıdır. Bu nedenle gebelikte yapılmamalı, aşılamadan sonraki 4 hafta içinde gebe kalınmamalıdır.
Kızamıkçık aşısı: Bu aşı da canlı atenüe aşıdır. Yapılması veya yapıldıktan sonraki 3 ayda gebe kalınması sakıncalıdır.
Grip aşısı: İnaktif virüs aşısıdır. Salgın durumlarında yapılabilir.
Hepatit A aşısı: İnaktif virüs aşısıdır. Bulaşma ihtimali yüksekse yapılabilir.
Hepatit B aşısı: zararlı etkisi saptanmamıştır. Enfeksiyon için yüksek risk taşıyor ise yapılabilir.
HPV aşısı: Henüz yeterli çalışma yoktur. Bu nedenle yapılması sakıncalı olabilir.
İnfluenza: Canlı aşı olup gebelikte yapılmamalıdır.
Pnömokok aşısı: İlk trimestrde kullanımı ile ilgili yeterli değerlendirme olmadığından yapılmasa iyi olur.
Tetatoz aşısı: Toksoid aşı grubundandır. Yapılmasında sakınca yoktur. Gebeliğin ikinci yarısından sonra 4 hafta ara ile 2 doz doğumdan sonraki 6. ayda da bir doz yapılması daha önce aşılanmamış kişiler için uygundur.
Suçiçeği: Fetusa etkisi bilinemediğinden yapılmamalıdır. Aşılanmış kişilerle temasın sakıncası yoktur.
Tüberküloz aşısı: Yeterli çalışma olmadığından yapılması önerilmez.
Kuduz aşısı: Bu hastalığın tedavisinin olmaması nedeniyle aşılama önemlidir. Fetus üzerine olumsuz etkisi bildirilmemiştir.

GEBELİKTE İLAÇ KULLANIMI

Gebeye verilen ilaçların ve metabolitlerin pek çoğunun fetusa geçebileceği söz konusu olduğundan bu konu çok hassastır. Verilen ilacın dozu, sürekliliği ilacın anne kanındaki oranının üzerine etkili olacağından önemlidir. Anne kanındaki oranın artması ile fetusa geçme oranı artar. Diğer yandan ilaç kullanımının kesinlikle gerekli olduğu bazı durumlar da söz konusudur. Bu tür durumlarda ilaç kullanmamak da anneyi ve bebeği olumsuz etkilemektedir. İlaçların piyasaya sürülmeden önce birçok hayvan deneyleri ile etkileri araştırılmıştır. Ancak gebede ilaç kullanımı konusunda geniş insan çalışmalar yapılamadığından ve ilaçlara gösterilen cevabın bireysel değişiklik göstermesinden dolayı gebede ilaç kullanırken oldukça titiz davranılır.
FDA bu konuda bir sınıflama oluşturmuştur.

A Kategorisi: Bunların kontrollü çalışmaları ile ilk 3 ayda ve sonraki aylarda kullanımı sonucu olumsuz bir etkisine rastlanmamıştır. Bu ilaçlar gebede en güvenli ilaçlardır.
B Kategorisi: Bu ilaçların hayvan çalışmalarında olumsuz bir etkiye rastlanmamıştır. Ancak insan çalışmalarındaki klinik deneyi yetersizdir. Bu grup ilaçlar gerekli olduğunda kullanılabilirler.
C Kategorisi: Bu grup ilaçların hayvanlar üzerinde olumsuz etkileri saptanmış veya yeterli çalışmaları yapılmamıştır. Bu gruptaki ilaçlar gerçekten çok gerekli ise, gebeye yararı fetus üzerine olabilecek potansiyel zarardan daha fazla ise dikkatle, doktor kontrolünde kullanılabilir.
D Kategorisi: bu ilaçların anne ve fetus üzerine olumsuz etkisi saptanmıştır. Çok özel durumlarda, anneye durum anlatılarak kullanılması gerekir.
X Kategorisi: Fetus üzerine çok ciddi etkileri saptanmış ilaçlardır. Kesinlikle hamilelerde, hamile kalmayı planlayanlarda kullanılmaz.
Görüldüğü gibi gebelikte kullanılabilecek ilaçlar mümkün olduğunca A ve B kategorisinde olmalıdır. Ve de kesinlikle doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gebelikte Aşı ve İlaç Kullanımı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Lale Zeynep KANMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Lale Zeynep KANMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Lale Zeynep KANMAZ Fotoğraf
Dr.Lale Zeynep KANMAZ
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Lale Zeynep KANMAZ'ın Makaleleri
► Gebelikte İlaç Kullanımı Dr.Hüseyin ŞENYURT
► Gebelikde İlaç Kullanımı Op.Dr.Pınar TOKATLIOĞLU
► Gebelikte Vitamin Kullanımı Prof.Dr.İlker GÜNYELİ
► İlaç Alerjisi Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Gıdı Yağlarını Eriten İlaç Kybella Nedir? Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Gebelikte Aşı ve İlaç Kullanımı' başlığıyla benzeşen toplam 67 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hafta Hafta Gebelik ÇOK OKUNUYOR Mart 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:56
Top