2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Her Yaşın Gençlik ve Güzellik Sırrı: Vitamin ve Mineraller
MAKALE #2510 © Yazan Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ | Yayın Mart 2009 | 8,882 Okuyucu
Kadın olmak zor. Her daim bakımlı görünmek, genç kalmayı başarmak, sağlığı korumak, anne olmak, kariyer kaygıları ve ev hayatının dengesini kurabilmek...

Bir kadın olarak, bu yoğun tempoda, bir toplantıdan öbürüne koşarken, çocukların bakımı ve ailemizin sağlıklı beslenmesini sağlarken, güzel ve enerjik kalmak bazen bizleri zorluyor. Bu sebeple, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadınlara özel öneriler sunmaktan mutluluk duyarız.

8 Mart Dünya Kadınlar Günümüz kutlu olsun!

Günlük ihtiyaçlarınızı biliyor musunuz?

Günümüzde ayaküstü beslenme alışkanlığının artması, hazırlama ve pişirme koşulları belli olmayan gıdaların sıkça tüketilmesi, yeteri kadar güneş ışınlarından yararlanamama, gıdaların depolanma-hazırlanma- pişirilmesi sırasında oluşan kayıplar sebebiyle kadınlar; günlük ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri yeteri kadar alamıyor.

Yeterli ve dengeli beslenerek gerekli vitamin ve mineral ihtiyacı karşılanabilir. Ancak yoğun iş temposu ve ev hayatı koşturması içinde her zaman yeterli ve dengeli beslenmek mümkün olmuyor.

Vitamin ve mineraller, metabolizmanın normal işleyişi için beraber çalışan, aynı takımın oyuncuları gibidir. Yapılan çalışmalarda beslenmesine özen gösteren kişilerde bile oluşabilecek vitamin ve mineral eksikliklerinin giderilmesi için her gün düzenli olarak multivitamin ve mineral desteği alınması önerilmektedir.

Her gün düzenli olarak alınan multivitamin ve mineraller; ileriki yaşlarda osteoporoza yakalanma olasılığını ve PMS (premenstural sendromları) azaltır, cilt güzelliğine destek olur. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta; içinde farklı vitamin ve minerallerin birlikte yer aldığı, kadınlara özel vitaminlerin tercih edilmesidir.

Osteoporoz riskini azaltmak için 30 yaşından sonra dikkat!

30 yaşına kadar kemiklerdeki kalsiyum depoları tekrar doldurulabilir. Ancak 30 yaşından sonra depolardan kullanılan kalsiyumun kemiklere tekrar iadesi yapılamaz. Bu sebeple günlük olarak vitamin ve mineral takviyesine ihtiyaç vardır. Bu takviye ile ilerleyen yaşlarda kemik kayıp hızı yavaşlar ve osteoporoz önlenebilir.

Osteoporoz, halk arasında bilinen adıyla kemik erimesi, kemiklerden kalsiyum kaybının artması sonucunda, kemik mineral yoğunluğunun azalmasıdır. Bu sebeple ileri yaşlarda kemikler kolaylıkla kırılabilir. Ama osteoporoz, önlenebilir pediatrik ve metabolik bir kemik hastalığıdır.

Çocukluk, ergenlik ve gençlik dönemlerinde kalsiyum içeren yiyecekler yeterli miktarda tüketilerek kemikler güçlendirilebilir.

Vücudumuzda bulunan kalsiyumun %99’u kemiklerimizin yapısında bulunur. Kemikleri güçlü tutabilmek ve osteoporoz riskini azaltabilmek için her gün düzenli olarak kalsiyum içeren multivitamin mineral tabletlerinin alınması gerekir. Ayrıca D vitamini de kemiklerde kalsiyumun depolanmasına yardımcı olur. Kadınlar için özel olarak üretilmiş multivitamin minerallerde D vitamini de bulunmaktadır.

Cilt güzelliği için

Kullandığımız kozmetikler, sabun, güneşlenme süresi ve hangi saatlerde güneş ışığı aldığımız, hava kirliliği ve deterjanlarla olan temasımız gibi birçok etken, cildimizin diriliğini ve sağlığını etkiler. Cilt sağlığı, kırışıklık oluşumunun engellenmesi ve kırışıklıkların giderilmesi için dengeli beslenme ve yeterli su tüketimi çok önemlidir.

Yapılan çalışmalar; C Vitamininin kollajen doku yapımı üzerine olumlu etkileri olduğunu göstermiştir. C Vitamini, vücudumuzdaki bağ dokularının yani koruyucu doku katmanının korunmasında anahtar rolü oynamaktadır. Kollajen de bu dokunun bir elemanıdır. Kollajen sentezi için gereken sinyali C vitamininin oluşturduğu düşünülmektedir.
A Vitamini de cildin gençlik ve güzellik iksiridir. A Vitamini, cilt, diş, kemik ve eklemlerin sağlıklı olmasını sağlar, cildin yaşlanmasını engeller.

Bu sebeple kadınlar, beslenmesine destek olarak günde bir defa, kadınlara özel üretilmiş A,C, E Vitamini, B Vitaminleri, Demir, Kalsiyum ve Magnezyum içeren multivitamin ve mineral takviyesi almalıdır.

PMS semptomları sinirinizi bozmasın...

Ergenlik yıllarından, menopoza kadar süren sağlıklı bir kadının yaşadığı menstrual dönem, kadın için diğer dönemlerine göre çok farklıdır. Bu dönemde, hatta öncesinde ve sonrasında da vücutta oluşan fiziksel, kimyasal ve ruhsal değişimler yaşantımızı çoğu zaman olumsuz etkiler. Sosyal hayatı derinden etkileyen premenstrual dönem (PMS) beslenme konusunda bazı konulara dikkat edilerek ve düzenli olarak günde bir kez kadınlar için özel üretilmiş multivitamin-mineral takviyeleri kullanımı ile azaltılabilir.
PMS'nin nedeni tam olarak belli olmamakla birlikte vücutta meydana gelen fiziksel, kimyasal değişikliklerin bir yansıması olarak düşünülebilir.
Ø Mineral yetersizliği (özellikle magnezyum, çinko),
Ø Vitamin yetersizlikleri (özellikle A, B Vitaminleri) PMS’in en önemli nedenleri arasındadır.
PMS semptomlarını azaltmada; D Vitamini, Kalsiyum ve Magnezyum tüketimi önemlidir

Kalsiyum içeren multivitaminler, PMS’in başlıca semptomları olan kızgınlık, gerginlik, yalnızlık hissi, depresif ruh hali ve ağlamaklı olma durumlarını daha az hissettirir. Ayrıca PMS döneminde yaşanan tatlı krizlerinin en önemli nedeni, kanda magnezyum düzeyinin azalmasıdır. Magnezyum içeren besinler özellikle bu dönemde daha çok tercih edilmelidir. Yumurta, et, süt, balık, kurubaklagiller, brokoli, kabak, tahıllar, çikolata, badem iyi birer magnezyum kaynağıdır.

Kansızlık (anemi): Kadınların demir depoları erkeklere göre daha azdır. Her iki kadından birinde regl dönemi, doğum, menopoz, emzirme dönemi gibi özel dönemlerde artan demir kayıpları nedeniyle kansızlık görülmektedir. Kansızlığın önlenmesi ve tedavisinde demirden zengin olan et, balık, tavuk gibi yiyeceklerin C vitamini içeren taze sebze ve meyvelerle birlikte tüketilmesi gereklidir. Kansızlık riskini azaltmak ve azalan demir depolarının desteklenmesi için demir ve folik asit içeren multivitamin mineral tabletlerinin kullanımı gerkelidir.

Oral kontraseptif kullanımı:

Doğum kontrol yöntemlerinden biri olan doğum kontrol ilaçlarının kullanımı vücutta bazı veitamin ve minerallerin düzeyinde azalmalara neden olur. Özellikle oral kontraseptif ilaçlar kullanılırken B vitaminleri, Folik asit, C vitamini ve E vitaminine olan gereksinim artar. Artan gereksinimleri tek başına besinlerle karşılamak çoğu zaman mümkün olmaz. Bu nedenle kadınlar için özel olarak üretilmiş multivitamin ve mineral takviyelerini düzenli olarak kullanmak gerekir.

GÜNDE 1 DEFA YAPILMASI GEREKENLER

o 60 mg C Vitamini alın, günlük ihtiyacınızı karşılar. 200 gr yani 2 küçük adet mandalinada 60 mg C Vitamini bulunur.
o Kadınlara özel A,C, E Vitamini, B1, B2, B6, B12 Vitaminleri, Demir, Kalsiyum ve Magnezyum içeren multivitamin mineral takviyesini, adet öncesi sendromlarınızı azaltmak, cilt sağlığınızı korumak ve kemik sağlığınız için ihmal etmeyin.
o En az 30 dakika tempolu yürüyüş yapın. Yürüyüş sırasında kaybedilen bazı mineralleri düzenli multivitamin kullanarak yerine koyabilirsiniz.
o Demir içeren yiyeceklere yer verin. Her gün kırmızı et, yumurta, balık, hindi, tavuk eti gibi demir zengini yiyeceklerden en az birini tüketin. Ayrıca demir içeren multivitamin mineral takviyesi kullanarak anemi riskinizi azaltın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Her Yaşın Gençlik ve Güzellik Sırrı: Vitamin ve Mineraller" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aysen ARICAN ÖZ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
Aydın
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ'ün Makaleleri
► Vitamin ve Mineraller 2 Dyt.Canan DOĞAN
► Vitamin ve Mineraller Dyt.Ahmet GÜRAPAYDIN
► Mineraller ve Sağlığımız Dyt.Nevra DEMİREL
► Vitaminler ve Mineraller Dyt.Canan DOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Her Yaşın Gençlik ve Güzellik Sırrı: Vitamin ve Mineraller' başlığıyla benzeşen toplam 74 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sonbaharda Beslenme Ekim 2014
► Voleybol ve Beslenme Temmuz 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:01
Top