2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ameliyatsız, Anestezisiz ve Ağrısız Hemoroid (Basur) Tedavisi
MAKALE #2528 © Yazan Op.Dr.Kadir USKUAY | Yayın Mart 2009 | 34,975 Okuyucu
HEMOROİDİN AMELİYATSIZ TEDAVİSİ

Hemoroid kalın barsağın son bölümündeki toplar damardan zengin yastıkçıkların genişleyerek aşağı doğru sarkmasından oluşan bir hastalıktır.Halk arasında basur, mayasıl da denir.

HEMOROİDİN SEBEPLERİ : Ailesel yatkınlık söz konusudur.Ayrıca kabızlık,yanlış dışkılama alışkanlığı(uzun süre tuvalette oturma,uzun süre ıkınma),ağır iş,çok uzun süreli ayakta durmayı veya oturmayı gerektiren işler,şişmanlık,hamilelik hemoroide sebep olabilen nedenlerdir.Bunlar hemoroidal damarlarda basınç artışına ve damarların genişleyerk büyümesine ve sarkmasına sebep olurlar.

HEMOROİDİN GÖRÜLME SIKLIĞI : Nüfusun yaklaşık üçte biri ile yarısı arasında görülür.Yani her iki-üç kişiden birinde hemoroid vardır.

HEMOROİD TİPLERİ : İç ve dış olarak ikiye ayrılır.

Dış hemoroidler makatın dışında elle temas ettiğimiz bölümdedir.
Normalde yumuşak et sarkıntısı şeklindedir.Bazen tromboze olarak (içerisindeki kan pıhtılaşarak)yürümeyi,oturmayı zorlaştıracak kadar ağrılı hakle gelebilirler.Bu duruma geldiğinde hekim müdahalesi ile uyuşturularak içerisindeki pıhtının boşaltılması gerekir.Bunun dışında tedavi gerektirmezler.

İç hemoroidler:Esas şikayetçi olunan hemoroidler bunlardır.Normalde makatın içerisinde elimizle temas edemediğimiz bölümündedirler.Hastalık oluştukça aşağı sarkarak makattan dışarı çıkarlar.Bunun derecesine göre sınıflandırılırlar.

Birinci derece hemoroidler:Hemoroid damarlarında büyümedir.Bazen kanama yaparlar.

İkinci derece hemoroidler:Dışkılama esnasında dışarı çıkar,dışkılama bittiğinde tekrar kendiliğinden içeri girerler.Ikınma esnasında kişi eliyle bu şişkinlikleri ellle hissedebilir.

Üçüncü derece hemoroidler:Dışkılama ile makattan dışarı çıkarlar,kendiliğinden içeri girmezler,elle içeri sokmak gerekir.

Dördüncü derece hemoroidler:Hemoroidler sürekli dışarıdadır,içeriye itilemezler.En çok ızdırabı bu dereceye gelmiş hemoroidler verir.Dışarıdaki hemoroidler sürekli kanama,ağrı,akıntı,kaşıntı gibi şikayetlere sebep olur ve hayatı çekilmez hale getirirler.Bu dereceye geldiğinde mutlaka ameliyat gerektirirler.Ameliyatsız tedavilerin amacı ve en büyük faydası hemoroidlerin bu aşamaya gelmesini engellemek, erken dönemde kalıcı tedavi sağlamaktır.

HEMOROİDİN BELİRTİLERİ : Makatta şişlik,ağrı,yanma,kanama,kaşıntı en sık görülen belirtileridir.Bu belirtiler bu bölgede olabilecek fissür(çatlak),fistül,barsak kanseri,polip,siğil gibi hastalıklarda da görülebilen şikayetlerdir. Hemoroid hiçbir zaman kansere dönüşmez ancak kanserle karışabilir veya altta yatan bir kanseri gizleyebilir.Bu nedenle bu bölgeden şikayeti olan tüm hastalara rektosigmoidoskopi denen barsakların son 20-25 cm.lik gözle görülmesini sağlayan muayenenin yapılması gerekir.Doğru tanı konduktan sonra tedavi kolaydır.

HEMOROİDTE AMELİYATSIZ TEDAVİ YÖNTEMLERİ :Bu yöntemler dördüncü derece (tüm memelerin dışarı çıktığı ve içeri girmediği) hemoroidler hariç tüm hemoroidlere uygulanabilir.

Skleroterapi: Memelerin çevresine büzüştürücü ilaç enjekte edilmesidir.Daha ziyade bir ve ikinci derece hemoroidlere uygulanır.

Laser (infrared): Bu da daha ziyade bir ve ikinci derece hemoroidler ile kanamalı hemoroidlere uygulanır.

Band ligasyon : Bir,iki ve üçüncü derece hemoroidlerde en uygun ve etkili tedavidir.Damar yumağının dibine çok dar bir lastik halka oturtularak kan dolaşımının bozulması ve dokunun ölerek düşmesi,kalan dokunun zemine yapışarak sarkmasının engellenmesi esasına dayanır.İşlem muayenehane şartlarında anestezisiz,ağrısız bir şekilde uygulanabilir.

Surgitron : Ultrasonik sistemle çalışan bir cihazdır,dış hemoroidlerin ve makatın dışarısındaki lezyonların tedavisinde kullanılır.

Ameliyatsız tedavinin avantajları:
  • Muayenehane şartlarında anestezi gerektirmeden ağrısız uygulanır.
  • Uygulama süresi yaklaşık 5-10 dakikadır.
  • Komplikasyon ihtimali yok denecek kadardır.
  • Klasik ameliyat sonrası çok ciddi ağrılar olurken ve iyileşme süresi yaklaşık 3 hafta kadarken bant ligasyondan sonra yok denecek kadar azdır ve tedavi sonrası günlük yaşama veya işinizin başına dönebilirsiniz.
  • Her hemoroidin süreye bağlı olmaksızın dördüncü derece hemoroide dönme ihtimali vardır.Ameliyatsız tedaviler erken dönemde müdahale ileağrısız, anestezisiz, kısa sürede günlük hayattan kopmadan hemoroidin tedavisini sağlayarak dördüncü dereceye gelmesini engeller ve konforlu bir yaşam sürmenizi sağlar.

Hemoroid hastalığında asıl olan doğru tanı ve uygun tedavinin seçilmesidir.Hemoroid ve tedavisinden değil altta olabilecek ciddi hastalıklardan korkulmalı ve bu bölge şikayetlerinde mutlaka en kısa sürede ilgili uzmana başvurulmalıdır.

HEMOROİDLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR

Hemoroid kansere döner mi? : Hemoroid kansere dönüşmez.Ancak hemoroid olarak düşündüğünüz belirtiler altta yatan bir kanserin belirtileri olabilir,kanserin teşhisini geciktirebilir.Bu nedenle bu bölgenin şikayetlerinde mutlaka hekime başvurmalı ve rektosigmoidoskopiyi de içeren muayene olunmalıdır.

Hemoroidde Tedavi süresi nekadardır? : Kalın barsakların son bölümünün muayenesi ve tedavinin tümü yaklaşık 20-30 dakika sürmektedir.

Hemoroidde Muayene ve tedavi ağrılımıdır? : Muayene ve tedavi ağrısızdır.Hafif bir gerginlik,dışkılama ihtiyacı varmış hissi oluşturur.

Bu tedavi yöntemi kesin çözüm mü? : Ameliyatla ve ameliyatsız tedavi sonrasında nüks ihtimali hemen hemen aynıdır.Hasta memnuniyet oranı % 90'ın üzerindedir.

Bu tedavi sonrasında tuvaletini tutamama ihtimali var mı? : Tuvaletini tutamama ihtimali sıfırdır.Sadece hemoroid yumağına müdahale edilir, başka hiçbir dokuya dokunulmaz.

Komplikasyon ihtimali nedir? : Çok nadir olarak kanama,dışarıdaki hemoroidlerde şişme görülebilir.( % 2' nin altında )
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ameliyatsız, Anestezisiz ve Ağrısız Hemoroid (Basur) Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Kadir USKUAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Kadir USKUAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kadir USKUAY Fotoğraf
Op.Dr.Kadir USKUAY
İstanbul
Doktor "Genel Cerrahi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Kadir USKUAY'ın Makaleleri
► Hemoroid ve Cerrahi Tedavisi PDF Op.Dr.Ramazan Tarık ÜNSAL
► Ameliyatsız Bel ve Boyun Tedavisi Dr.Mehmet PORTAKAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Ameliyatsız, Anestezisiz ve Ağrısız Hemoroid (Basur) Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:39
Top