2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dış Kulak Yolu Enfeksiyonları
MAKALE #264 © Yazan Op.Dr.İrfan Rauf AKSOY | Yayın Eylül 2007 | 11,564 Okuyucu

Dış kulakyolu dediğimizde ne anlıyoruz? Nasıl bir yapısı vardır? Kısaca bahseder misiniz?
Dış kulak kanalı düz bir kanal değildir hafif S şeklindedir yaklaşık 3 cm uzunluğundadır kanalın sonunda kulak zarı bulunmaktadır.Kulak kanalı dış ortamdaki seslerin iç kulağa iletilmesinde seslerin güçlendirilmesinde rol oynar.2/3 dış kısmındaki daha kalındır burada cilt altında kulak kiri dediğmiz serumeni oluşturan bezler ve kıl folikulleri bulunur 1/3 kısmı kulak zarına yakın olam kısmıdır daha incedir.dış kulak yolu ph sı hafif asidiktir.bu enfeksiyonların gelişmemesi açısından önemlidir.kulak kiri dış ortamdan gelen toz ve benzeri yabancı cisimleri zamk gibi tutarak daha içeri gitmesini önler.kulak kiri ve kulak cildinden dökülen artıklar kulak kanalının kendini temizleme mekanizmasıyla sürekli olarak dışarı doğru atılırlar.

Yüzücü kulağı denilen durum nedir?Neden yaz aylarında sık görülür?Belirtileri nasıl oluşur?
Yüzme veya banyo sonrası dış kulak yoluna kaçan su normal şartlarda dışarı çıkar ve kalan su vucut ısısıyla buharlaşarak kulak kanalımızın kuru kalması sağlanmış olur.Geçici olarak suya maruz kalmak zararsızdır.Yüzücü kulağı isminden de anlaşılacağı gibi yüzme sporlarıyla uğraşanlarda sık görülen bir dış kula yolu iltihabıdır normal insanlara göre beş kat daha fazla görülür.bu kadar fazla görünmesi dış kulakyolunun suyla sürekli temas etmesinden dolayı olmaktadır. Yaz aylarında deniz, yüzme havuzu gibi ortamlarda yüzme ve dalma sporlarının yaygın yapılmasıyla normal kişilerde de görülür.

Ancak dış kulak yolu iltihabının oluşması için başka diğer faktörler de olmalıdır. Şimdi bunlardan kısaca bahsedelim.İlk olarak suyla temas sıklığından ve süresinden bahsetmiştik.Dış kulak yolunda kalan su burdaki cildi yumuşatır ve kaşıntı meydana gelir.İkinci olarak suyla beraber bazı mikro organizmaların (bakteri ve mantarların)da suyla bearber kulağa girmesi gerekmektedir.kulak ıslansa bile su sterilse sorun olmaz.Özellikle burda yüzme havuzlarından bahsetmek gerekir.bakımı ve temizliği iyi olmayan yüzme havuzları deniz suyuna göre daha çok enfeksiyon oluşturur.Bunda özellikle klorun kulak cildindeki koruyucu tabakada bulunan keratin denen maddenin parçalanmasını hızlandırması sorumlu tutulmaktadır.Üçüncü faktör dış kulak yolunda nemliliğn olması ve dördüncü olarak uygun ısının mevcut olmasıdır.yaz aylarında sıcak ve nem oranlarındaki artışlar zaten bunu sağlamaktadır.Tüm bu faktörler biraraya geldiğinde bizim de kulağımızı dışardan herhangi bir yabancı cisimle kurcalamamız(genellikle pamuklu kulak çöpleri) enfeksiyonun oluşmasında son ve en önemli katkıyı sağlayacaktır.

Dış kulak yolu iltihabında ne gibi şikayetler olur?
Öncelikle kulakta hissedilen müthiş bir ağrı olur bazen günlük aktiviteleri yapamayacak kadar bile kişiyi etkileyebilir.Ayrıca kulakta dolgunluk kaşıntı ve akıntı da beraberinde olabilir.ileri aşmada olduğunda çene eklemine boğaza vuran ağrılar yapar hasta ağzını açmakta zorlanır genel bir ateş yapabilir.

Bu tür enfeksiyondan korunmak amacıyla önerileriniz nedir?
Duştan veya yüzmeden sonra kulağınızda kalan suyu başınızı sağa ve sola sallayarak çıkarmaya çalışın.
Duştan veya yüzmeden sonra kulağınıza koruyucu amaçlı düşük yoğunlıklu alkol (%25), mineral yağı damlatabilirsiniz.
kulağınızı saç kurutma makinasının ılık moduyla kurumasında faydalanabilirsiniz.bunun için özel dizayn edilmiş mini fan cihazı vardı ama ülkemizde mevcut değildir.
kulak kanalınızın giriş kısmını pamuklu çubukla aşırıya kaçmadam nazikçe temizleyin
Girilmesi sakıncalı görülen sahil ve hijyeni kötü yüzme havuzlarına girmeyin
dış kulak veya orta kulak probleminiz varsa doktorunuzun önerilerini dikkate alın
duşta dış kulak yoluna sabunlu su veya köpük kaçırmayın.bu ortamın ph sını alkali yaparak enfeksiyona zemin hazırlar.

Kulak temizleme çubukları zarar lı mı?Kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

Kulak kanalı enfeksiyonlarının oluşmasında özellikle kulak temizleyici olarak kullanılan pamuklu çubukların yanlış kullanılması baş etkenlerden biridir.Genelde kulak kaşıntısını gidermek veya kulak tıkandığında açmak amacıyla abartılı kullanılması başlıca etkendir.Kulak kiri varsa bunu daha da ileri iterek kulağın tıkanmasına ve enfeksiyon oluşması için uygun ortamın oluşmasına neden olmaktadır.Ayrıca daha önce bahsettiğimiz kulağın kendini temizleme mekanizmasını ve kulak cildini zedeleyerek bakteri ve mantarların enfeksiyon oluşturmasına karşı olan savunma mekanizmalarını bozmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dış Kulak Yolu Enfeksiyonları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.İrfan Rauf AKSOY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.İrfan Rauf AKSOY'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrfan Rauf AKSOY Fotoğraf
Op.Dr.İrfan Rauf AKSOY
İstanbul
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.İrfan Rauf AKSOY'un Makaleleri
► Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları Prof.Dr.Murat Cem MİMAN
► Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları Op.Dr.Bahadır BAYKAL
► Çocukta İdrar Yolu Enfeksiyonları Op.Dr.Emir İMANİ
► Kulak Estetiği ve Kepçe Kulak Ameliyatı Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
► Hpv Enfeksiyonları Prof.Dr.Alparslan BAKSU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Dış Kulak Yolu Enfeksiyonları' başlığıyla benzeşen toplam 52 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:52
Top