2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Alkolizm ve Beslenme
MAKALE #2648 © Yazan Dyt.Elvan ODABAŞI | Yayın Mart 2009 | 8,517 Okuyucu
Dünya Sağlık Örgütü alkolizmi şöyle tanımlıyor: ‘Kişinin, toplum tarafından belirlenen sınırları aşacak, sağlığa yada sosyal ilişkilere zarar verecek miktarda alkol tüketmesi’. Alkolizmin sağlıkla ilgili, sosyal ve ekonomik sonuçları dehşet vericidir. Alkolizmin nedeni hala belirsizdir. Her biri eşit derecede önemli olan genetik, psikolojik, fizyolojik ve sosyal faktörlerin bileşimidir. Bir çok araştırmada özellikle alkolik ebeveynlerin çocukları arasında alkolizmin, alkolik olmayan ebeveynlerin çocuklarına göre 4-5 kat daha yaygın olduğu belirtilmiştir.

Alkoliklerin beslenme sorunları doğrudan alkolün etkileriyle bağlantılı olduğu gibi, alkoliklerin yememe eğilimleri de son derece önemlidir; alkolü yiyecek yerine koyarlar. Sonuçta, alkolik kişi sadece aşırı alkol tüketimi yüzünden ortaya çıkan ikincil besin yetersizlikleri ile değil, aynı zamanda yetersiz besin alımına bağlı birincil besin yetersizlikleri ile de yüzleşir.

Başlıca sorunlarda birisi; karaciğer yağlanmasıdır. Tüm aktif alkoliklerin karaciğerinde hasar görülür. Karaciğer hasarının bir işareti, şiddeti özellikle alkolün aşırı tüketiminin süresine ve derecesine bağlı olan karaciğerin yağlı infiltrasyonudur. Karaciğerin yağlanması, karaciğerin besinsel durumuna, karaciğerdeki antioksidan düzeyine ve diğer besinsel faktörlere bağlı olarak gelişen karaciğer hasarının bir sonucudur. Yüksek oranda yağ içeren bir beslenme, yağlanmış karaciğeri çok daha kötü hale getirebilir.

Hipoglisemi de sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Alkol tüketimi çoğunlukla, kan şekeri düzeyinin ani artışı ve ardından düşüşü demek olan reaktif hipoglisemiye yol açar. Kan şekerinin düşmesi, kan şekerini yükselten şeker yada alkol gibi yiyecekleri yemek için güçlü bir istek yaratır. Artan şeker tüketimi, özellikle de alkol alımı reaktif hipoglisemiyi kötüleştirir. Hipoglisemi, terleme, titreme, çarpıntı, anksiyete, açlık, sersemlik, baş ağrısı, görme bozuklukları, zihinsel keskinlikte düşüş, bilinç bulanıklığı ve depresyon gibi belirtiler göstererek, alkolik olan ve alkolü bırakmaya çalışan kişideki zihinsel ve duygusal sorunları körükler.

Depresyon, alkolikler arasında yaygındır ve yüksek intihar oranlarının sebebidir. Birçok kişi önce depresyona girip sonra alkolik olurken, bazıları da alkoliklikleri bağlamında depresyona girerler. Alkoliklerin triptofan düzeyleri oldukça düşüktür ve bu durum onların hem depresyona girmesine hem de yaygın uyku bozukluklarına açıklık kazandırabilir.

Tedavinin başarılı olabilmesi için, kan şekeri düzeyi sabitlenmelidir. Katı bir hipoglisemik beslenme gerekli olmasa da hipoglisemi için bazı noktalara dikkat edilmelidir. Basit şekerler, meyve suları, kurutulmuş meyveler, beyaz ekmek, pirinç, patates gibi besinlerden uzak durulması, tahıl, sebze ve bakliyat tüketimini arttırılması önerilir. Alkol sorununda birçok besin öğesinden mahrum kalındığından beslenmede değişim şarttır veya bu eksikler besin destekleriyle karşılanmalıdır. Alkolü yenmedeki önemli minerallerden biri çinkodur. Çünkü akut ve kronik alkol tüketimi çinko yetersizliğine sebep olur. Düşük besin alımı, düşük emilim ve idrarla atılan çinkonun artması nedenlerdendir. A vitamini eksikliği de alkoliklerde yaygındır. Bu durumun kötüye gidişiyle alkoliklerde yaygın olarak görülen; gece körlüğü, cilt bozuklukları, karaciğer sirozu, düşük testis fonksiyonu ve zayıflayan bağışıklık işlevi ortaya çıkabilir. Ancak içmeye devam eden veya zayıflamış karaciğere sahip kişilerde fazla A vitamini alımı zehirlenmeye yol açabilir. Alkol tüketimi ayrıca, serbest radikal düzeylerinin artmasına sebep olabileceğinde dolayı, kişilerin E ve C vitaminleri ile selenyumdan zengin beslenmesi gerekmektedir. Alkolden önce veya sonra antioksidan besinlerden zengin beslenmek veya besin desteği şeklinde almak hem serbest radikal hasarını hem de karaciğer oluşumunu engeller. Bir diğer eksik de B vitaminleri ve magnezyumdur. Aynı şekilde beslenmeyle bu eksikler giderilmeli, gerekli olmadığı taktirde besin desteklerine başvurulmalıdır.

Kaynak: Encyclopedia of Natural Medicine
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Alkolizm ve Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Elvan ODABAŞI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Elvan ODABAŞI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Elvan ODABAŞI'nın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Alkolizm ve Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:20
Top