2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Meme Büyütme
MAKALE #2649 © Yazan Doç.Op.Dr.Yavuz KEÇECİ | Yayın Mart 2009 | 11,504 Okuyucu
MEME BÜYÜTME:


Kadın vücudunun en önemli kısımlarından biri olan ve estetik bütünlüğü tamamlayan memenin boyutu kişiden kişiye, hatta aynı kişideki iki taraf arasında bile farklılık göstermektedir. Vücut konturlarına ve hacmine göre yetersiz boyuttaki memenin, vücut konturlarına uygun olacak şekilde büyütülmesi işlemine meme büyütme denir.
Meme büyütme amacı ile günümüze kadar parafin, lastik, sünger gibi çok çeşitli yabancı maddeler kullanılmışsa da hiçbirinde başarılı bir sonuç elde edilememiştir.

Ayrıca vücudun diğer kısımlarından alınan yağın enjeksiyonu gibi kişinin kendi dokuları da büyütme amacıyla kullanılmıştır. Ancak kısa süre içinde enjekte edilen yağın erimesiyle büzüşme şeklinde önemli şekil bozuklukları oluşmuştur.
İlk defa 1963 de silikon protezlerin kullanımıyla, bu alanda yeni bir çığır açılmıştır. Günümüze kadar silikon protezlerde çok önemli gelişmeler sağlanmış ve daha uzun süre dayanan ve çok daha az rahatsızlıklara neden olan protezler üretilmiştir. az rahatsızlıklara neden olan protezler üretilmiştir.
Bugün için kabul edilen tek yöntem meme protezi ile memenin büyütülmesidir.
Meme dokusu, hem şekil hem de fonksiyonları açısından kadınlar için önemli olup ikincil seks organı olarak kabul edilmektedir. İdeal ölçüde memelere sahip bir kadın daha özgür, daha rahat ve sosyal ilişkilerde daha aktiftir. Meme hacminin yetersiz olduğu düşüncesi, kadınlarda kendine güven eksikliği ve buna bağlı bazı sorunlar yaratabilmektedir.
Meme Büyütme Adayları
Meme hacminin yetersiz olduğunu düşünen 17 yaşın üzerindeki bayanlar bu ameliyata uygun adaydırlar.
Meme büyütme ameliyatı için başvuran hastalar genellikle ulaşmak istedikleri meme büyüklüğünü tarif etmede sıklıkla istedikleri sütyen numarasını söylerler (85, 90 gibi). Ancak çeşitli sütyen markaları farklı büyüklükte olabileceği gibi gövde ve göğüs yapısının farklı olması beklentinin hekime doğru aktarılmasına engel olabilir. Bu nedenle ameliyat öncesinde kadının beklentisinin anlaşılması çok önemlidir. Ayrıca seçilecek boyutta kadının giyim tarzı ve yaşam şekli de önemlidir.
Ancak oluşturulabilecek farklı meme büyüklüklerinin ve sebeplerinin bilinmesi önemlidir. Örneğin küçük yaşlardan beri çok küçük olan göğüslerin çok fazla büyütülmesi, derinin esneme kabiliyetinin çok zorlanmasına ve buna bağlı olarak komplikasyona- dikiş açılması, kapsül kontraktürü gibi- yol açabilir.
Meme Küçüklüğü Nedenleri:
Genç kızlık döneminde meme dokusunun yeterince gelişmemesi: nadiren hormonal hastalıkları olan kadınlar da olabildiği gibi çoğu zaman tamamen normal hormon düzeyine sahip bayanlarda da olmaktadır. Meme dokusunun hormonlara verdiği cevabın yetersizliğinden kaynaklanmaktadır.
Önceden meme büyülüğü ve diriliği istenen seviyede olan bazı kadınlarda doğumdan veya emzirmeden sonra meme dokusunda belirgin küçülme ve sarkma olabilir.
Bir memenin küçüklüğüne bağlı asimetri veya meme kanseri nedeniyle memesi alınmış kadınlar da protez kullanılarak tedavi edilebilirler.


Ameliyat Yöntemi:
Meme başı, meme altı hattı veya koltuk altında yaklaşık 4cm uzunluğunda, ufak bir kesi yapılır. Meme dokusu içine girmeden, meme dokusu altına veya meme dokusu ile birlikte kasın altına dokular uygun şekilde aralanarak, protezi yerleştirmek üzere uygun bir cep hazırlanır. Operasyon öncesi dönemde kararlaştırılan meme büyüklüğünü gerçekleştirecek boyutta protez seçilerek hazırlanan cebe yerleştirilir. Deri içi dikişler ile yara kapatılır.

Kesi yerlerinin görünümü

Ameliyat yaklaşık 1-1,5 saat sürmektedir. Süt bezleri veya süt kanallarının kesilmesi söz konusu değildir. Hastanın konforu amacıyla genel anestezi tercih edilir.
Ameliyat sonrası:
Hastanede ameliyat sonrası 3-4 saatlik gözlem genellikle yeterlidir. Bu süre sonrasında bir sorun yoksa hasta güvenle evine gidebilir. Aynı gün ev içi kısa mesafe yürüyüş başlar.
Ameliyat sonrası 3. gün merkezimizde pansumanınız değiştirilir. ve yaklaşık 5 gün içinde işe dönülecek kadar iyileşme beklenir. İyileşme döneminde içilen basit ağrı kesiciler ağrı kontrolü için yeterlidir.



protez kas altı veya üstü yerleştirilir

Operasyon sonrası 2 hafta kadar ağırlık kaldırılmaması, egzersiz yapılmaması istenir. Güneşlenme ve deniz 3. haftadan sonra serbesttir
Riskler:
  • Protezin yırtılması, patlaması: Uygun yerleştirilmiş bir protez kişinin hayatını tehdit etmeyecek şiddetteki her türlü darbeye karşı dayanıklıdır. Ancak kesici-delici alet veya ateşli silahlarla zarar görür. Her operasyondan sonra oluşabilen yara açılması, medyada silikon patlaması olarak isimlendirilmiştir. Bu durumda protez tamamen sağlamdır ancak yara dudakları kaynamamış ve açılmıştır.
  • Kanser riskini etkileme: Tüm dünyada yapılan binlerce çalışma sonucu protez kullanımı ile kanser riskinde bir artış olmadığı saptanmıştır. Bu çalışmalarda 20-30 yıl boyunca protez kullanmış kadınlar takip edilmiş, benzer yaş grubu protez kullanmamış kadınlarla karşılaştırıldığında meme kanseri oranının yüksek olmadığı görülmüştür.
  • Emzirme: Protez uygulanan anneler ile diğer annelerin sütlerinde yapılan çalışmalarda silikon dahil hiçbir maddenin oranında fark saptanamamıştır.
Meme büyütme ameliyatından sonra kişi hamile kalabilir, doğum yapabilir ve emzirebilir.

Meme Protezleri:

Meme protezleri içeriklerine göre ikiye ayrılır.
  • Silikon jel içerikliler
  • Serum fizyolojik (izotonik serum) içeriği olanlar.
İçerikleri farklı olsa da meme protezlerinin çeperleri katı silikondan yapılmıştır. Bu nedenle içerik maddelerine göre silikon protezler veya serum protezler olarak isimlendirilirler. Çeperi poliüretan veya içeriği soya yağından ürünler denenmiş ancak yan etkileri ve dayanıksızlıkları nedeniyle terkedilmişlerdir.
Ayrıca çeperleri pürüzlü veya düz olmak üzere ayrı formlarda yapılmaktadır. Pürüzlü olanların, meme altındaki yerlerine çok daha çabuk uyum sağladığı ve daha az çepere reaktif kapsül-sertleşmesi yaptığı ileri sürülmektedir.
Protezler şekillerine göre de yuvarlak ve göz yaşı şeklinde olmak üzere ikiye ayrılır. Göz yaşı şeklinde olanlar hakkında fazlaca övgüler olsa da şekilsel açıdan birbirlerine üstünlükleri yoktur. Ancak muayene sonrasında hangi kadında hangi şeklin daha iyi sonuç vereceği kararlaştırılır.
Ülkemizde üretimleri henüz yoktur. Avrupa veya ABD menşeli olanlar kullanılmaktadır.
Boyutları değişken olup genellikle 140-550cc arası değişmektedir. Memenin boyutu, göğüs yapısı ve hastanın beklentisi göz önüne alınarak protez seçilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Meme Büyütme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Op.Dr.Yavuz KEÇECİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Op.Dr.Yavuz KEÇECİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yavuz KEÇECİ Fotoğraf
Doç.Op.Dr.Yavuz KEÇECİ
Manisa
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Op.Dr.Yavuz KEÇECİ'nin Makaleleri
► Meme Büyütme (Göğüs Büyütme) Op.Dr.Defne ERKARA
► Meme Büyütme ve Meme Dikleştirme Estetiği Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
► Meme Büyütme Doç.Dr.Tayfun TÜRKASLAN
► Meme Büyütme Yöntemleri Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM
► Meme Büyütme Estetiği Op.Dr.Ekrem KESKİN
► Meme Büyütme Ameliyatı Op.Dr.Murat ATASEVEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Meme Büyütme' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Estetik Burun Ameliyatı Haziran 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:29
Top