2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yüz Estetiği ve Dudak Estetiği
MAKALE #2719 © Yazan Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN | Yayın Nisan 2009 | 8,099 Okuyucu


YÜZ ESTETİĞİ (Yüz Germe, Face Lift, Rhytidectomy):
Face-Lift veya Rhytidectomy olarak adlandırılan yüz estetiği ya da yüz germe operasyonu, yüz ve boyun derisinin sarkması ve kırışıklıkları gibi yaşlanma belirtilerini düzeltmek için uygulanan bir estetik cerrahi işlemidir.
Yüz, anatomik olarak üç farklı bölgeye ayrılır. Üst yüz; şakak bölgesi, alın ve kaşları içerir, bu bölgeye uygulanan girişim üst yüz germe işlemidir. Orta yüz; yanak ve üst dudak bölgesini içerir, bu bölgeye uygulanan girişim orta yüz germe işlemidir. Alt yüz; çene altı ve boyun bölgesini içerir, bu bölgeye uygulanan girişim ise alt yüz ya da boyun germe işlemidir. Her bir bölgeye tek tek ya da bir arada cerrahi girişim uygulanabilir. Genellikle uygulanan orta ve alt yüz(boyun) germe işleminin bir arada gerçekleştirilmesi işlemidir.
Yüz germe ameliyatı düşünen kişinin öncelikle yapması gereken bir estetik plastik cerrahi uzmanına başvurmaktır. Ameliyat sonrası daha iyi görünmek ve kendisini daha iyi hissetme konusundaki beklentilerini doktoruyla açık yüreklilikle tartışırken arzulanan sonucun mükemmeliyet değil düzelme olduğunu daima aklında tutmalıdır. Herhangi bir estetik ameliyat girişiminden önce hastanın sahip olması gereken en önemli hususlardan biri duygusal kararlılıktır.
Yüz germe operasyonu kişinin görünümünü düzeltebilir ve kendisine güvenini büyük ölçüde tazeleyebilir; ancak gerisi kişinin kendisine bağlıdır. Yani yeni bir yüzün yeni bir yaşamı garantilemediği her zaman göz önünde tutulmalıdır.
Muayene ettikten sonra cerrah, hastayla, uygulanacak yöntemi ve hastanın kararını etkileyebilecek diğer değişkenleri tartışacaktır. Sıklıkla, yüz germe ameliyatından sonra, 5- 10 yıl gençleşmeden söz edilir; fakat kesin bir süreyi önceden belirlemek imkansızdır. Düzelmenin derecesi; kalıtım, yaş, kemik yapısı, derinin kişisel özellikleri, beslenme, alkol, sigara kullanımı ve diğer alışkanlıklar gibi faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu faktörlere göre, yüz germe operasyonunun ne kadar etkili olacağı konusunda bir plastik cerrah aşağı yukarı bir fikir sahibi olabilir ve bunu hastasına açıklar.
Ameliyattan önce hastanın durumuna özel ayrıntılar, uygulanacak yöntem ve anestezi şekli gibi birçok husus hekim ve hasta arasında tartışılmalıdır. Hasta sigara tiryakisi ise hekimin önereceği makul bir süre önce sigara içimini durdurmalıdır. Aspirin ya da kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsa bunu da yine hekimin önereceği makul bir süre önce durdurmalıdır. Hipertansiyon ve diyabet gibi rahatsızlıkların da bu operasyon için sınırlayıcı faktörler olduğunu dikkate almak gerekir.
Yüz germe operasyonu esas olarak; yüz ve boyundan, fazla veya gevşek ve de sarkmış derilerin uzaklaştırılma işlemidir. İşlemin miktarı hangi değişikliklerin arzulandığına ve cerrahın neyi uygun bulduğuna göre değişir. Hasta tarafından isteniyor ve cerrahta uygun buluyorsa yüz germe işlemiyle birlikte göz kapağı estetiği (blepharoplasty), alın germe, gıdıya liposuction, doku enjeksiyonları, peeling vb. bir takım işlemler aynı seansta gerçekleştirilebilir veya ayrı ameliyatlar şeklinde de yapılabilir. Ameliyatlar optimal donanımlı ameliyathane koşullarında yapılmalıdır.
Yüz germe operasyonu lokal anestezi veya genel anestezi ile yapılabilir. Ameliyat öncesi uygulanacak sedatif (yatıştırıcı) ve lokal anestezi ameliyat esnasında hastanın rahat olmasını sağlayacaktır. Eğer genel anestezi uygulanacaksa zaten hasta tüm ameliyat boyunca uyuyacaktır.
Yüz germe işlemi önce yüzün bir tarafında ve sonra diğer tarafında uygulanır. Kesi yapılmadan önce kesi hatları ve kesilerek çıkarılacak deri parçalarının planlaması yapılır. Kesiler sıklıkla kişinin ihtiyacına ve cerrahın eğilimine göre kişiye özel olarak ayarlanır.
Birçok vakada kesiye şakaklarda saç hattı içinde başlanır. Son zamanlarda favori önünden aşağı doğru inen kesiler daha çok tercih edilmektedir. Kesi aşağıya doğru kulak önündeki doğal kıvrım boyunca ilerletilir, kulak memesinden arkaya ve kulak arkasındaki saçlı deriye doğru uzatılır. Bazen boyun derisindeki fazlalığa ulaşmak amacıyla çene altına küçük bir kesi gerekebilir. Kesiler boyunca çalışılarak deri, altındaki yağ ve kastan ayrılarak yukarı ve arkaya doğru gerilir ve fazlalık uzaklaştırılır.
Bazı vakalarda cildi germeden önce çene ve boyundaki yağ birikimleri uzaklaştırılarak kas ve fasya dokusunda da germe işlemleri uygulanır ve sağlanan sonucun devamlılık süresi artırılmaya çalışılır.
Kesi hatları ve uygulanan dikiş yöntemleri yara izlerinin en az göze çarpacak şekilde ortaya çıkmasını sağlamaya yöneliktir. Ancak her türlü çabaya rağmen gene de yara izleri olacaktır. Başlangıçta hafif kızarıklık nedeniyle fark edilen yara izleri zamanla solacak ve zor fark edilir hale gelecektir. En fark edilir olan kısmı kulak arkasında ortaya çıkar; ancak bu kısım saçlarla kolaylıkla kamufle edilebilir.
Ameliyatı takiben, deri altına birikebilecek az miktarda kan ve sıvının drenaji amacıyla kulak arkasına ince bir tüp yerleştirilir. Yüz ve boyuna, geniş ve gevşek bir pansuman uygulanır. Ameliyatın tipine ve çeşitliliğine bağlı olarak genellikle ameliyat süresi ortalama 3 saattir.
Ameliyattan sonra çok hafif bir ağrı olabilir; ancak bu, ağrı kesici ilaçlarla kolaylıkla kontrol edilebilir. Bir kaç gün süreyle hastanın başı biraz yükseltilmiş olarak(yarı oturur vaziyette) yatması istenir. Eğer dren kullanıldıysa ameliyatı takiben birinci veya ikinci günde çıkarılacaktır. Sargılar genellikle bir gün sonra çıkarılır.
Ameliyat sonrası deride bir miktar şişme(ödem) ve renk değişimi olabilir. Bu durum genellikle 1-2 hafta içinde geriler. Ameliyatı takiben yüz ve boyunda uyuşukluk ve gerginlik hissi olabilir. Bu bulguların derecesi ve süresi kişiden kişiye farklılık gösterir.
Yüz germe ameliyatının amacı, doğal, daha genç ve daha çekici bir görünüm elde etmektir. Fakat bu sonucun istenildiği şekilde tam olarak ortaya çıkması aşamalı bir süreçtir. Nihai sonuç üçüncü haftadan itibaren fark edilmeye başlar. Makyaj malzemelerinin kullanımına dikişler alındıktan sonra müsaade edilir. Yüzdeki renk değişimleri tamamen gerilemeden yüzün güneş ışığına maruz kalmaması gerekir. Bu sınırlama bazen birkaç ay sürebilir. Bu süreçte yüksek faktörlü güneşten koruyucu kremlerin kullanılması yararlı olacaktır.

DUDAK ESTETİĞİ
Dudaklar, yüz estetiğinin en önemli öğelerinden biridir. Hatları belirgin, dolgun ve gergin kırmızı renkli dudaklar, kadın çekiciliğinin adeta timsalidir. Dudakların sadece dolgunluğu, kontürleri ve rengi değil şekli ve yüz mimikleriyle birlikte verdiği ifade ve imaj yüz güzelliğinde farkında olmadan ilgi çeken unsurlardır. İşte bu hususlar dudakların sıradanlığını, çirkinliğini ya da çekiciliğini belirleyen ayrıntılardır.
Dudakların inceliği ya da normalden çok kalın oluşu, kısalığı ya da uzunluğu, hatlarının silikliği, renginin solukluğu, kenarlarındaki sarkmalar ve dudakların etrafındaki kırışıklıklar dudak estetiğini bozan, dolayısıyla yüz estetiğini de olumsuz etkileyen başlıca faktörlerdir. İşte bu olumsuzluklar cerrahi ve cerrahi dışı çeşitli estetik uygulamalarla giderilerek, dudaklar daha güzel ve çekici hale getirilebilmektedir.
DUDAK DOLGUNLAŞTIRMA
Dudakları kalınlaştırma amacıyla yapılan işlemlerdir. Dudağa yapılan çeşitli dolgu yöntemleriyle bu sağlanır.
Yapay maddelerle dolgu
Bu amaçla üretilmiş ve piyasaya sunulmuş çeşitli ürünler mevcuttur. Bunlar genellikle herhangi bir kesi yapmaksızın enjeksiyon şeklinde uygulanırlar. Birçoğu çeşitli dezavantajları nedeniyle kullanımdan kalkmış ya da çok nadiren tercih edilmektedirler. Günümüzde bu amaçla en çok tercih edilenler hyaluronic asit içerikli ürünlerdir. Hyaluronic asit insan vücudunda normalde de bulunan bir molekül olduğu için herhangi bir yabancı cisim tepkisi ya da alerjik reaksiyona neden olmaz. Dolayısıyla istenmeyen sonuçlara da neden olmadığı için güvenle kullanılabilmektedir. Hyaluronic asit içerikli bu ürünlerin değişik alt kategori ürünleri de mevcuttur. İhtiyaca göre bunlardan birisi tercih edilir. Hyaluronic asit içerikli dolgu maddeleri dudak estetiğinde başlıca iki amaçla kullanılır. 1-Dudak hatlarının belirginleştirilerek dudakların daha dolgun görünmesini sağlamak. Bu amaçla enjeksiyon, dudak hatları boyunca ve üst dudakta burunun altında kalan, filtrum dediğimiz oluksu çukurluğun yan kenarları boyunca yapılır. 2- Dudak çevresindeki kırışıklıkların ve çizgilerin yok edilmesini sağlamak. Bu amaçla bu ürünler deri yüzeyinin ve çizgilerin hemen altına(dermis tabakası içine) zerk edilerek işlem gerçekleştirilir. Bu uygulamalarda elde edilen sonuçlar ortalama 6 ay kadar sürer. Etkisi geçince tekrarlamak gerekir.
Dolgu maddesi enjeksiyonu yapılırken ürünün mutlaka orijinal, yasal ve güvenilir dolgu bir maddesi olduğundan emin olmak gerekir. Uygulamayı yapan hekimin bu konuda yeterli bilgisi ve deneyimi bulunmalıdır. En önemlisi uygulayıcı uzman hekim, steril şartlarda çalışmaya azami özeni göstermelidir.
Vücuttan alınan materyal ile dolgu
Bu amaçla en çok kullanılan materyaller yağ dokusu, faysa dokusu ya da doku kokteylidir. Bunlardan da en çok tercih edilen yağ dokusu enjeksiyonu(lipofilling) dur. Yağ dokusu genellikle karın ya da bacak iç kısımlarından alınır. Kişinin kendi vücudundan alındığı için herhangi bir yabancı doku reaksiyonuna sebep olmaz ve alınan bölgede iz kalmaz. Enjeksiyon yöntemiyle dudak içine özellikle kas dokusu arasına uygulanarak dudaklarda istenilen dolgunluk sağlanır. Günümüzde microlipoinjection yöntemiyle çok ince çizgilerin giderilmesi bile sağlanabilmektedir. En önemli dezavantajı enjekte edilen yağın bir kısmının vücut tarafından emilerek yok edilmesidir. Bunun için ikinci, üçüncü seans uygulamalara ihtiyaç olabilmektedir. Sonuçta elde edilen dolgunluk kalıcıdır.
DUDAK KALDIRMA
Burada amaç dudak kenarını yukarı doğru kaldırarak görünen dudak kırmızı alanını genişletmektir. Bu işlem özellikle üst dudağa uygulanır. Bunun için çeşitli cerrahi yöntemler vardır. 1- Üst dudak kenarının hemen üstünden martı kanadı şeklinde bir cilt çıkarılarak dikilir. 2- Burnun hemen alt kenarından boğa boynuzu şeklinde bir cilt çıkarılarak dikilir. Üst dudak derisi geniş olanlar için bu yöntemler daha uygundur. Ortaya çıkan izler dikkat çekmeyecek kadar belirsiz olur. 3-Dudakların iç kısımlarına “V” şeklinde kesiler yapılıp “Y” şeklinde dikilerek dudak kırmızısı dışa doğru genişletilerek daha dolgun görünmeleri sağlanır. 4- Diğer bir teknik ise dudak asma tekniğidir. Bu teknikte, burun deliği içinde yapılan küçük bir kesiden geçirilen dikişler, dudak kenarından geri döndürülerek bağlanır. Böylece dudak kırmızısının daha belirginleşmesi sağlanır.
DUDAK İNCELTME
Dudakları normalden daha kalın kişilerde uygulanan bir işlemdir. Dudakların etli ve kalın gözükmesine neden olan dudak kırmızısının normalden geniş olmasıdır. Lokal anestezi ile dudakların iç kısmından yapılan kesilerle, mukoza dediğimiz dudak iç yüzey örtü dokusundan enine parça çıkarılarak dikilir. Böylece dudak kırmızısı inceleceğinden dudaklar daha ince görünecektir. Bu işlemde görünür bir iz kalması söz konusu değildir.
DUDAK SARKMALARININ GİDERİLMESİ
Dudak kenarlarındaki sarkmalar dudak yaşlanmasının en önemli belirtilerinden birisidir. Dudak köşeleri aşağıya doğru sarkar ve köşelerden yana-aşağı doğru oblik bir kıvrım ortaya çıkar. Bu görüntü kişiye karamsar, yaşlı ve mutsuz bir yüz ifadesi verir. Bu durum dudak köşelerine yapılan minik cerrahi işlemlerle düzeltilebileceği gibi geçici dolgu ya da botoks uygulaması ile de tatminkâr sonuçlar alınabilir.
GÜLME DEFORMİTESİNİN DÜZELTİLMESİ
Gülme deformitesi kişinin gülerken ya da konuşurken ortaya çıkan olumsuz görünümleri kapsar. Örneğin; kişi konuşurken veya gülerken burun ucu aşağı doğru çekilebilir, üst dudakla burun arasındaki açı fazlaca daralır, üst dudak aşırı derecede kısalır ve dışa doğru aşırı kıvrılır ya da diş etleri normalden daha fazla görünür hale gelebilir. Bu problemlerin giderilmesi amacıyla yapılabilen çeşitli cerrahi girişimler vardır. Bu girişimlerden bazıları tek başına yapılabileceği gibi örneğin, estetik burun ameliyatı ile birlikte yapılabilirler. Gülerken diş etinin fazlaca görülmesi hali bazen bir çene deformitesi ile birlikte de olabilir. O takdirde ortodontik yaklaşım ya da maksillofasyal cerrahi yaklaşımlar gerekli olabilir.
Saydığımız bu işlemler sonucunda kırışıklıkları kaybolmuş, diri, dolgun, kenarlarındaki sarkıklığı gitmiş, hatları belirginleşmiş, canlı ve kırmızı görünen genç, daha güzel ve çekici dudaklara sahip olan kişinin özgüveni artar. Kendisi ve çevresi tarafından beğenildiği için daha mutlu olur. Motivasyonu ve verimi yükselir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yüz Estetiği ve Dudak Estetiği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mesut ÖZCAN Fotoğraf
Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
Bursa
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN'ın Makaleleri
► Dudak Estetiği Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT
► Labioplasti (İç Dudak Estetiği) Nedir? Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
► Burun Estetiği ve Kulak Estetiği Op.Dr.Eser AYDOĞDU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Yüz Estetiği ve Dudak Estetiği' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Lazer Epilasyon Temmuz 2010
► Gençlik ve Estetik Temmuz 2010
► Benler (Nevüsler) Temmuz 2010
► Saç Ekimi ve Mezoterapisi Haziran 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:37
Top