2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tam Taneli Tahıllar
MAKALE #2727 © Yazan Dyt.Nazal BARDAK | Yayın Nisan 2009 | 4,960 Okuyucu
Tam taneli tahılların tüketilmesi yüksek kan basıncı, kan kolesterol ve kan şekeri düzeylerinin daha iyi değerlere ulaşmasında etkili olabilmektedir.”

Tam taneli tahılları tüketmek bize ne gibi faydalar sağlar?

Beslenmede tam taneli tahıllara doğada bulunduğu doğal formu ile yer vermek, sadece vücut ağırlığının denetimine değil aynı zamanda kalp hastalıları, diyabet, inme ve kolon kanseri riskinin azalmasına yardımcı olur.tam taneli tahıllarda antioksidanlar ve fitokimyasallar bulunmaktadır. Antioksidanlar besinlerde doğal olarak bulunan maddelerdir. Normal metabolik sürecin ürünleri olan serbest radikallerin hasar verici etkisinin nötralize edilmesine yardım eder. Eğer vücud antioksidanlar yönünden yetersiz kalırsa kalp hastalıkları ve kanser riski artabilir. A, C, E vitaminleri ile bakır, selenyum ve çinko mineralleri antioksidanların kaynağıdır. Tam taneli tahıllar, antioksidanlar için iyi bir kaynaktır.Fitokimyasallar, bitkilerin virüs ve bakterilerden korunmak için doğal olarak oluşturduğu maddelerdir. Fitokimyasalların insanların bağışıklık sistemi üzerinde faydalı etkileri olduğuna, kanser, kalp hastalığı diyabete karşı savunma sistemini güçlendirdiğine güvenilir. Fitokimyasalları beslenme yolu ile almanın en iyi yolu tam taneli tahılların, kuru baklagillerin, meyveler ve sebzeler gibi işlenmemiş, doğal besinleri tüketmektir. Tam taneli tahılların kepek ve embriyo tabakası fitokimyasallardan zengin bir kaynaktır.

Niçin tam taneli tahıl tükemeliyiz?

* Tam taneli tahılların lif içeriği yüksektir ve glisemik indeksleri düşüktür. Ani kan şekeri dalgalanmalarının oluşumunu, dolayısı ile insülin düzeylerinin yükselmesini önler. Böylece, vücudun daha az yağ depolaması ve öğünler arasındaki acıkmanın azalmasını sağlar. Ağırlık kaybının sağlanmasında ve vücut ağırlığının korunmasıda etkilidir.
* Tam taneli tahıllar içerdikleri lif ve antioksidanlardan dolayı pankreas kolon – rektum kanseri gibi bazı kanser türleri riskinin %20 – 40 oranında azalmasını sağlayabilir.Ayrıca göğüs, rahim ve yumurtalık kanseri riskinin azalmasında etkili olabilir.
* Düzenli olarak tam taneli tahıl tüketmek Tip 2 diyabet riskini azaltabilir.
*Diyabet tedavisinde önemlidir. Tam taneli tahıl lifi, insülin duyarlılığını arttırarak glukoz
intoleransının veya ‘pre-diyabetin’ gelişme riskini azaltabilir.
*Tam taneli tahıllar mide, barsak problemleri olan kişilere yardımcı olabilir. Liften zengin
tam taneli tahılların tüketilmesi kabızlık ve hemoroit ile ilişkili rahatsızlıkları hafifletir.
*Çölyak hastalığınız var ise gluten içermeyen tam taneli tahıllara günlük beslenmenizde
yer vererek inflamasyonla ilişkili reaksiyonları önleyebilirsiniz.
*Günde 1 porsiyon tam taneli tahıl kan basıncının düşmesine, kötü kolesterolün azalmasına, iyi kolesterolün yükselmesine yardımcı olabilir.

Tam taneli tahıllarla ağırlık kontrolü

Tam taneli tahıllar ağırlık kaybının sağlanmasında ve vücut ağırlığının korunmasında etkilidir. Geçmiş 10 yıl içinde yapılmış olan çeşitli çalışmalar ile, tahıl tüketimi ile obezite riskinin azalması arasındaki bağlantı belgelenmiştir. Araştırma sonuçları, lif tüketimi daha fazla olan ülkelerde obezite oranın daha düşük olduğuna işaret etmektedir. Liften zengin beslenme ve kahvaltı yapmak, daha düşük beden kitle indeksi değerlerinde sahip olmakla ilişkilidir. Ayrıca kahvaltıda tam taneli tahıl tüketenlerin öğle ve akşam yemeklerinde tükettikleri besin miktarında azalma olduğunu saptanmıştır.Tam taneli tahıllar, sebze, meyve ve süt ürünleri, yaşlı yetişkinlerde glisemik yükü azaltarak, obezite ve birçok kronik hastalık riskiniönleyebilir.

Tam taneli tahıllar ile kalp sağlığını korumak

Son 20 yıldır insanların kalp hastalıklarının oluşumunda ve tedavisinde, beslenme ve egzersizin önemli rolünün olduğuna dair farkındalığını artmıştır. Yaş, cinsiyet, aile hikayesi, genetik yatkınlık, kalp hastalığı riskini artıran değiştirilemez faktörlerdir. Ancak yaşam tarzında yapılan değişikliklerle, yani düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları ile vücut ağırlığını, kan basıncını kontrol altında tutabilmek, kalp hastalığı riskini azaltmak ve hastalığı önlemek mümkün olabilir. Kalp hastalığı için risk faktörleri:
*Yükselmiş LDL (kötü) – kolesterol düzeyleri
*Yükselmiş Total kolesterol düzeyleri
*Düşük HDL (iyi) – kolesterol düzeyleri
*Tip 2 diyabet
*Sigara içmek, tütün kullanmak
*Yüksek kan basıncı
*Ailede kalp hastalığı varlığı
*Yaş (erkeklerde 45, kadınlarda 55 yaşın üzerinde olmak)
*Şişmanlık (BMI’İN*30kg/m2 den fazla olması)
* Sedanter yaşam tarzıdır.

Tam taneli tahıllar ile tip 2 diyabetin tedavisi ve önlenmesi

“Tip 2 diyabet, tüm diyabet vakalarının %80 – 85’ini oluşturur, daha yaygındır ve sıklıkla kilosu fazla veya şişman kişilerde görülür. Son yıllarda 10 yaş altındaki çocuklarda da Tip 2 diyabet varlığı tanımlanmaktadır.”Tip 2 diyabet bir gecede gelişmez. Tip 2 diyabet oluşmadan önce, vücudun karbonhidratlar yanıt verme gücünün bozulduğu ve insülin direncinin geliştiği ‘pre-diyabet’ veya glukoz intoleransı olarak adlandırılan dönem oluşur. Bu bozukluklar sonucunda yıllar içinde Tip 2 diyabet görülür. Tam taneli tahılların hem glukoz intoleransı hem insülin direnci hem de Tip 2 diyabet üzerinde olumlu etkileri vardır. Tam taneli tahıllar bir yandan diyabet yönetiminde, tıbbi beslenme tedavisindeki yerini alırken, diğer yandan diyabetin önlenmesi için gerekli yaşam tarzı değişikliklerindeki önemli yerini de korumaktadır.Tam taneli tahılların lif içeriği ile kan şekeri kontrolü arasındaki bağlantı yeni bir kavram değildir. Diyet lif ve Tip 2 diyabet arasındaki faydalı ilişki 1970’li yıllardan beri bilinmektedir. Düzenli olarak tam taneli tahıl tüketenlerde diyabetli olma riski %20 – 40 oranında azalmaktadır. Tam taneli tahıl yiyenlerin plazma insülin seviyelerinin yükselmediği ve insüline duyarlı çavdar, yulaf, darı gibi tam taneli tahıllar insülin duyarlılığını iyileştirmede, suda çözünmeyen lif içerdiği yüksek olan tam buğday ununa kıyasla daha etkilidir. Mısır ve pirinç gibi lif içeriği az olan tam taneli tahılların insülin duyarlılığı üzerine olumlu etkisi çok azdır.Tam taneli tahıllar magnezyum kaynağıdır. Birçok araştırmacı magnezyumun Tip 2 diyabetin tedavisinde ve önlenmesinde önemli rolü olduğunu bildirmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tam Taneli Tahıllar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nazal BARDAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nazal BARDAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nazal BARDAK Fotoğraf
Dyt.Nazal BARDAK
KKTC (Kıbrıs)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nazal BARDAK'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Tam Taneli Tahıllar' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:32
Top