2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anal Fissür (Makat Çatlağı) İlaçla Tedavisi ve Kabızlıktan Korunma
MAKALE #2800 © Yazan Prof.Dr.Metin ÖZATA | Yayın Nisan 2009 | 190,547 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
ANAL FİSSÜR (MAKAT ÇATLAĞI) İLAÇLA TEDAVİSİ VE KABIZLIKLIKTAN KORUNMA

Anal fissür makat çıkışında oluşan ve genellkle kabızlık nedeniy oluşan bir hastalık. Tuvaletin katı olması gaita yaparken anuste yırtılmaya veya çatlağa neden olur ve buna tıbbi olarak anal fissür adı verilir.
Anal fissür genellikle kabız kalmak nedeniyle olur. Bazen doğum sonrası veya Crohn hastalığı nedeniyle de olabilir.
Teşhis için bir Genel Cerrahi uzmanına veya Gastroenteroloji uzmanına başvurmak gerekir.
ANAL FİSSÜR BELİRTİLERİ:
1.Tuvalet yaparken ağrı olması
2.Bazen idrar yaparken ağrı hissetme
3.Bazen tuvalet sonrası kan gelmesi

ANAL FİSSÜR İLAÇLA TEDAVİSİ:

Anal fissür için kullanılacak ilaçlar anus etrafındaki sfinktere kan akımını artırarak iyileşme yapar. Bunlar şunlardır:

1. GLİSERİL triNİTRAT kremi : Bu krem anus bölgesine çok az (mercimek kadar) sabah ve akşam sürülür. Fazla sürülürse Baş ağrısı tansiyon düşmesi yapabilir. Kalp hastalığı olanlarda sakıncalı olabilir. Viagra türü ilaçlar bu krem ( ilaç) kullanılırken kullanılmaz, sakıncalıdır. Gliseril triNitrat bazı eczanelerde hazırlanır. Bu eczaneleri araştırmak gerekir. İstanbul ve Ankara’da bazı eczaneler hazırlayıp satmaktadır ( Altınkan Eczanesi, Ankara-Bahçelievler ve Marmara Eczanesi, Üsküdar gibi).
2. NİFEDİPİN veya DİLTİAZEM %2 kremleri: Bu kremler de anuste kan akımını artırarak faydalı olmaktadır. Yurtdışında İsviçre ve İngiltere’de ANOHEAL adıyla satılmaktadır. İsviçre’de SLA Pharma şirketi üretmektedir ( http://www.slapharma.com). İtalya ‘da ANTROLIN krem adıyla satılmaktadır. Türkiye’de distribütörleri yoktur.
Amerika’da ORIGYNRX firması ( http://www.origynrx.com) bu kremleri anuse titre edecek şekilde verilmesi için bir alet geliştirmiştir . Bu aletle bu kremlerin yan etkilerinin (baş ağısı gibi) daha az olduğu belirtilmektedir. Ancak bu firmanın aleti Türkiye’de satılmamaktadır.

Bu kremleri kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmakta fayda vardır.

SICAK ILIK SU OTURMA BANYOLARI FAYDALI

Sıcak-ılık oturma banyosu günde 2-3 kez yapılmalıdır. Bu sıcak su oturmaları anal fissür iyileşmesine büyük katkıda bulunur.

KABIZ KALMAMAK FİSSÜRÜ İYİLEŞTİRİR

Fissür varsa kabız kalmayın. Günde 2,5-3 litre su için, sebze, meyve bol yiyin, devamlı oturmayın, yürüyüşler yapın, kabızlığı önleyici ilaçlar ve lif-posa ilaçları kullanın (psyllium, guat-gum gibi), arada 2-3 kuru kayısı, yaban mersini, probiyotikli yoğurda keten tohumu bir tatlı kaşığı koyarak yiyiniz. hergün 2 elma yiyiniz. Beyaz ekmek yerine tahıllı ekmek yiyin, patates, muz, kola, siyah çay, kahve içmeyin. Papatya, rezene, sinameki çayları içiniz.

Diyetteki posayı artırmak için ne yapmalı?

·Öğütülmemiş tahıldan yapılan gevrek ve ekmekleri tercih edin.
·Sebzeleri pişirmeden ya da buharda sadece yumuşayıncaya kadar pişirerek yiyin.
·Meyve ve sebzeleri kabuklarını soymadan yiyin; bu yiyeceklerin kabukları liften zengindir. Yapılan araştırmalar meyvelerin kabukları ve çekirdeklerinin etli kısımlarından daha fazla antioksidan özelliğe sahip olduğunu göstermiştir. Çorbaya ve salataya arpa veya fasulye ilave ederek posa oranını artırın. Salatalara keten tohumu ilave ederek hem posayı artırın hem omega 3 alımını artırın.
·Öğünler arasında bir şeyler yemek istediğinizde, meyve, sebze ya da kuru meyveleri (kuru üzüm ya da kuru incir gibi) veya badem ve cevizi tercih edin.Badem ve cevizde lif oranı yüksektir.
·Beyaz pirinç pilavı yerine bulgur pilavını daha sık yiyin.
·Kahvaltılarda yulaf veya buğday ezmesi yiyin.

KETEN TOHUMU:

HERGÜN GECE BİR PROBİYOTİKLİ YOĞURT İÇİNE BİR TATLI KAŞIĞI KETEN TOHUMU KOYUP YİYİNİZ

Keten tohumu içerdiği omega-3 yağları nedeniyle vücudumuza faydalıdır. Keten tohumunun içinde bulunan omega 3 yağ asidi, alfa-linolenik asit (ALA) adı verilen bir asit şeklindedir. Amerikan Kalp Cemiyeti tarafından da keten tohumunun faydalı bir besin olduğu belirtilmiştir. Keten tohumu kandaki kötü kolesterolü orta derecede azaltır. Vücutta antioksidan etki gösterek oksijen yanma ürünlerini yok eder. Bunun yanında iltihabı önleyici, kan şekerini ve tansiyonu hafif derecede düşürücü özellikleri de vardır. Keten tohumunda%41 oranında yağ, %28 oranında posa, % 21 oranında protein vardır. Keten tohumu yağının %55’ni omega 3 yağ asitleri oluşturur. Keten tohumu, ceviz, kanola yağı, soya yağı gibi diğer omega-3 kaynaklarından 5 kat daha fazla omega 3 sağlayan bir bitkisel kaynaktır. Bir çay kaşığı keten tohumunda (yaklaşık 11 gram) 2.5 gram omega-3 yağı, 3 gram posa vardır ve 50 kalori sağlar. Keten tohumunda çözünür posa oranı da yüksek olup kalp hastalıklarından korunmada bu posa türü çok faydalıdır. Keten tohumu açlık ve tokluk kan şekerinde azalma yaptığı için şeker hastaları tarafından da kullanılabilir.İçindeki posa nedeniyle keten tohumu kabızlığı da önlemektedir. Bağırsak hareketlerini % 30 oranında artırmaktadır. Günde 50 grama kadar (yaklaşık 5 çay kaşığı veya bir yemek kaşığı) keten tohumu, bir yan etkiye neden olmaksızın kullanılabilir. Keten tohumunun içinde, kadınlık hormonu denilen östrojen hormonuna benzer etkiler gösteren maddeler vardır. Bu nedenle menopozdaki kadınlarda östrojen yerine kullanılıp kullanılamayacağı hususu araştırılmaktadır. Prostat kanserli hastalarda erkeklik hormonu denilen testosteronu azalttığı gösterilmiştir. Bu nedenle prostat kanserli hastalarda faydalı olup olmayacağı incelenmektedir. Keten tohumu gebelik ve emzirme döneminde kullanılmamalıdır. 10 çay kaşığından fazlasının zehirlenmeye yol açabileceği bilinmektedir. Keten tohumu tüketiminin bu sınırın üstüne çıkmaması gerekir.
Bir günde 15-50 gram (1-5 çay kaşığı veya bir tatlı kaşığı) keten tohumu tüketmek kolesterol düzeylerinde orta derecede bir azalmaya yol açar. Buna karşılık trigliserit denen kan yağında veya iyi kolesterol denen HDL kolesterolde herhangi bir değişiklik yapmaz. Aslında ayçiçek yağı veya mısır yağı yerine, keten tohumu yağı kullanmanın daha fazla omega 3 sağlayarak faydalı olabileceği düşünülmekteyse de, uzun süreli kullanımının güvenli olup olmadığı henüz bilinmemektedir. Keten tohumunu havanda döğerek veya öğütülmüş halde kullanmak gerekir.

KAYNAK:
1. http://www.vitamindr.com
2. http://www.gidiyet.com
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Anal Fissür (Makat Çatlağı) İlaçla Tedavisi ve Kabızlıktan Korunma" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Metin ÖZATA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Metin ÖZATA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Metin ÖZATA Fotoğraf
Prof.Dr.Metin ÖZATA
İstanbul
Doktor "Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Metin ÖZATA'nın Makaleleri
► Anal Stenoz - Anal Striktür - Makat Darlığı PDF Op.Dr.Ramazan Tarık ÜNSAL
► Anal Fissür (Makatta Çatlak) Prof.Op.Dr. Gülüm ALTACA
► Diyabet-Şeker Hastalığının İlaçla (Hap)Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Makat Bölgesinde Görülen Hastalıklar ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK
► Anal İnkontinans Op.Dr.Erkan OYMACI
► Anal Siğiller (Kondiloma Aküminata) Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Anal Fissür (Makat Çatlağı) İlaçla Tedavisi ve Kabızlıktan Korunma' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hamilelikte Tsh Yüksekliği ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2010
► İnsülin Direnci Diyeti ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2010
► Naturel Zayıflama Mayıs 2010
► Metabolizma Diyeti Mayıs 2010
► Guatr Ultrasonu Mayıs 2010
► Guatr Biyopsisi Mayıs 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:14
Top