2007'den Bugüne 92,311 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ah Çikolata
MAKALE #291 © Yazan Dyt.Sinem KOLBAKIR AYDIN | Yayın Ekim 2007 | 7,530 Okuyucu
AH ÇİKOLATA…


Herkes çikolata yemekten hoşlanır, ancak obezitenin günden güne artan oranına şahit oldukça yenilmesi sakıncalı besinler arasında olduğuna duyulan inanç artıyor. Yapılan bazı araştırmalarsa bu kanıyı yalanlar durumda. Besin öğeleri açısından bakıldığında çikolata sağlık için gerekli birçok mineral; kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, çinko ve bakır içeriyor. Çikolatanın kanseri önlemede, kalp hastalıklarını engellemede, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede ve sadece kokusuyla bile ruh halini olumlu etkilemede rol oynadığı belirtiliyor. Tüm bu olumlu etkilerin ana kaynağı çikolatanın içerdiği polifenol ve içeriğindeki prosiyanidin, epikateşin, kateşin gibi antioksidan bileşimlerdir. Meyve, sebze, şarap ve yeşil çaya kıyasla, çikolata ve kakaonun çok daha fazla polifenol içerdiği saptanmıştır. Polifenoller antioksidan özelliğe sahiptirler; çevre kirliliği, sağlıksız beslenme, alkol, uyuşturucu ve sigara gibi vücuda zarar veren etkenlere karşı hücre direncini arttırırlar. Aksi taktirde bu gibi etkenler hücrelere zarar verip, kansere sebep olabilir. Son çalışmalar çikolatanın sağlığı koruyan ‘flavonoid’leri de bol miktarda içerdiğini gösteriyor. Çikolatada bulunan flavonoidler (flavanoller ve prosiyanidinler) yeşil çay ve üzüm flavonoidleri gibi antioksidan savunma gücüne büyük katkı sağlar. Antioksidan kapasitesinin artmasıyla kalp ve damar hasarlarından korunmak kolaylaşır. Genler üzerinde oluşabilecek muhtemel hasar önlenir. Buenos Aires Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada çikolatada bulunan flavonoidin özellikleri incelenmiştir, bunun için gönüllülere 80 gram siyah çikolata verilmiş ve 2 ve 6 saat sonra alınan kan örneklerinde anti-oksidan sayısının arttığı gözlenmiştir.

Polifenol, kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde de yardımcıdır. Kakao polifenolü, kanın incelmesine yardımcı olup, pıhtılaşmayı engellediği için kalp krizi ve felç riskini azaltır. Ayrıca yapılan çalışmalar, kakao polifenolünün aynı zamanda bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde de etkin rol oynadığını ortaya koymuştur. California Üniversitesi tarafından düzenlenen bir araştırmada, gönüllü deneklerden ilk aşamada aç karnına, ikinci aşamada kakao içtikten sonra kan örnekleri alınmıştır. Kakao içtikten sonra alınan kan örneklerinde, kanın pıhtılaşmasında ve kalp hastalıklarının oluşumunda önemli rol oynayan trombositlerin etkinliğinin azaldığı görülmüştür. Yapılan bir diğer araştırmaya göre 50 gramlık bir çikolata bir kadeh kırmızı şarap içinde bulunan antioksidanlara eşdeğerde kimyasal madde içerdiği belirtilmiştir. Bir başka deyişle çikolatanın kalp krizi ya da beyin kanamasını önlemesi olasıdır.

Yapılan bir başka araştırma, çikolata yiyen kişilerin kanlarında serum leukotriene maddesinde ciddi bir azalma olduğunu da göstermiştir. Böylece kanda bulunan plaketler yapışarak kan pıhtılaşmasını da önlemektedir. Hayvanlar üzerinde yürütülen bir çalışma da, çikolatanın içinde bulunan flavonoid bileşiminin, damar kaslarını rahatlattığını ortaya koymuş; dolayısıyla damarların daha fazla açıldığını tespit etmiştir. Bu sonuç damar sertliği denilen ve kalp hastalıklarına yol açan rahatsızlığın, çikolata ile azalabileceğini göstermektedir. Çikolatadan başka, meyve ve sebzelerde de bulunan procyanidin maddesinin koroner kalp rahatsızlıklarına karşı koruyucu bir görevi olduğu, ayrıca tansiyonu düşürebildiği ve kan dolaşımına farklı faydaları olduğu da bilinmektedir.

Çikolata phenethylamine (PEA) içerir. Phenethylamine ise sinir sistemini uyarır, bazı salgıların salınmasını tetikler, ağrıları dindirir ve insanın kendini iyi hissetmesini sağlar. Çikolata aynı zamanda cinsel uyarıcı ve keyif vericidir. Çikolata beyindeki serotonin seviyesini arttırır ve mutluluk hissi verir. Kadınlar erkeklere nispeten çikolatanın bu özelliklerine karşı daha duyarlıdır. Çikolata, beyni rahatlatıp gevşetiyor, mutluluk veriyor, beynin endorfin salgılamasına neden oluyor. Bu salgı, mutluluk duygusu duymamızı sağlıyor.

Ancak unutulmamalıdır ki çikolata sayılan tüm bu avantajların yanında, yüksek şeker ve yağ içeriğiyle şişmanlığa ve bir çok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Çikolata; özellikle kan şekerimiz düştüğünde, yani acıktığımızda, hızla kana karışır ve emilir. Ancak hemen ardından negatif feed-back etki ile ilkinden daha fazla acıktığımızı hissederiz. Özellikle kilo muhafaza problemi olanlarda tercih edilmemelidir. Bunun yerine kana daha yavaş karışan meyveler tercih edilmelidir.Ayrıca olumlu etkilerin yalnızca siyah (sütsüz/bitter) çikolatadan alınacağı ve yağ içeriğinin çoğu doymuş yağlardan gelen sütlü/beyaz çikolatalardan aynı sonuçların beklenmemesi gerektiği bilinmelidir. Bunun yanında, migren hastalarına çikolatanın yarardan çok zarar getireceği, çünkü migren hastalarının phenolsuphotransferase adlı bir enzim yetersizliği çektiği ve çikolatanın damarları açarak bu enzimin daha çok tüketilmesine yol açtığı bulunmuştur. Sonuç olarak, çikolatanın olumlu yanlarını akılda bulundurmak, ancak yapılan sevindirici araştırmaların belirli bir firma sponsorluğu ile yapılıyor olması ihtimalini de daima göz önünde bulundurulmak ve çikolata konusunda aşırıya kaçmamak gereklidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ah Çikolata" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Sinem KOLBAKIR AYDIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Sinem KOLBAKIR AYDIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sinem KOLBAKIR AYDIN Fotoğraf
Dyt.Sinem KOLBAKIR AYDIN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi130 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Sinem KOLBAKIR AYDIN'ın Makaleleri
► Bitter Çikolata Dyt.Nildem KIZILASLAN
► Neden Bitter Çikolata? Dyt.P. Seda CENGİZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Ah Çikolata' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yemek Aşkı Aralık 2007
► Üzümün Gücü Ekim 2007
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:30
Top