2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Myofasial ve Tetik Nokta (Trigger Point(Tp)) Tedavisi
MAKALE #2969 © Yazan Fzt.Erkan ALP | Yayın Mayıs 2009 | 23,204 Okuyucu
l Ağrı nörölojik muayane ile açıklanamaz. Myofasial ağrı sendromu kaslarda lokal hiperirritabilite olarak tanımlanır. Ağrı ve gerginlik ile karakterizedir. Ağrı trigger noktalardan kaynaklanır. Çok sayıda tetik nokta olabilir. Biopside tetik noktalarda özellikle kas iğciklerinde hiperirritabilite ve elektriksel aktivitede artış bulunmaktadır. Ağrı kas ve fasiadan köken alır.Yansıyan ağrı paternlerine neden olan bölgesel kronik ağrı sendromudur.Tetik noktalar, kas içindeki gergin bandlarla karakterize bir durumdur. Yansıyan ağrılar baş bölgesinde yüzde görülebilir veya kol ve bacaklarda radilülopati tarzı semptom verebilir. Dolyısıyla teşhisi hepkarıştırılmaktadır.Myofasial ağrı sendromlu birçok hastaya bel-boyun fıtığı, syatalji, tendinit teşhisleri konmaktadır.
l Tetik nokta
Gergin kas bandlarındaki hiperirritabilite olarak tanımlanır.Aktif, latent ve uydu tetik nokta olarak sınıflandırılır.

Tetik noktaların özellikleri:
*Aktif –gizli :Aktif tp olduğu bölgede veya başka bir alanda ağrıya sebep olabilir. Gizli tp ise basınç uygulanmadıkça ağrı açığa çıkmaz.
*Ana-uydu
*Primer-sekonder
Trigger noktalarının oluşma sebepleri:
· Akut veya kronik olarak kaslara aşırı yüklenme
· Hemostatik imbalans, infeksiyon, patolojik distres, direkt travma
· Radikülopati

Nerelerde trigger point görülür?
· Kas, tendon, ligament
· Deri, eklem kapsülü, periost, skar doku

Trigger point teşhisi:
  • Kaslarda palpasyonla hissedilen gergin bant ve sert nodüller
  • Dokunulduğunda seyirme cevabı, ani çekme cevabı hissedilir
  • Teşhiste dikkat edilmelidir.Bir çok hastalıkla karışabilir.
Tedavi:
  • Renk değişikliği, ödem ve nörolojik semptomlarda hasta daha detaylı değerlendirilmelidir.öncelikli hedef tetik noktaların elimine edilmesidir.
  • Derin stroking masajı, tapotment, mekaniksel vibrasyon, US, ES, iskemik kompresyon, enjeksiyon, PNF ve kas enerji teknikleri
  • Soğuk spreyle germe, germe egzersizleri
  • Postür eğitimi ve kişiye uygun egzersizler ve koruyucu yaklaşımlar
Enjeksiyon tedavisi:Diğer yöntemlere göre daha çabuk iyileşme sağlar. Bunlar steroid, procaine hidroklorid, botoks(düşük dozda), seropin, lidokoret, meracaine



Tetik nokta (Trigger point) mekanizması:
  • Kasa yapılan aşırı yükleme (overstrech, overloading, overshorting) veya kasın maruz kaldığı mikro travmalar kasın kısalmasına ve sonuçta SARKOPLAZMİK RETİNAKULUM (SR) tarafından artmış kalsiyum salınımına neden olur.Tutulmuş kas konraksiyonu o bölgede dolaşımın olumsuz etkilenmesine, iskemiye ve sonunda o noktada kasta tetik nokta oluşumuna neden olur. Tetik nokta tedavi edilmediği takdirde yansıyan ağrılara sebeb olarak vücutta kısır bir döngüye sebep olur.
  • TP ve myofasial problemler sadece ilgili bölgede değil farklı bölgelerde yayılan ağrıya sebep olabilir.

Myofasial ve trigger point tekniği(iskemik kompresyon tedavisi):
  • İlgili kastaki TP palpe edilir. Palpasyondan sonra TP’ye ilerleyici iskemik kompresyon 35-45 saniye uygulanır. Hemen arkasından 45 saniye boyunca hastaya germe çok çok yavaş ve dikkatlice uygulanır. Hastaya germe ev ödevi olarak verilir.
BAZI KASLARIN PALPASYONU VE GERME POSİZYONLARI
SKM: fleksyion- lateral fleksiyon-hafif aynı tarfa rotasyon – yavaşça ekstansiyon
Üst Trapez: fleksiyon- lateral fleksiyon
Suboksipital Bölge:Bu bölgeye yapılacak tedavide hasta sırtüstü yatarken o bölgeye terapist parmakları ile basınç uygular.Germe için ise, oksiputta traksiyon yaparken hasta CHİN TUCK yapar(45 SN).
Skalen Kaslar:SKM lerin hemen arkasında palpe edilir. Karşı tarafa Lateral Fleksiyon yapılarak gerilir(sol skalenlerdeki disfonksiyon problemi sol pektarol bölgeye yayılan ağrıya neden olabilir).
Masseter ve Temporal: Boyun ekstansiyon yaparken çene aşağıya doğru açılır. TME ve kulağın biraz üstünde kaslar palpe edilir.
TME (Ptergoid kaslar): mandibuladan aşağıya itilerek öne çekilir.Palpasyonu ise ağız içinden yapılır.
Levator Skapula:fleksiyon-lateral fleksiyon- karşı tarafa rotasyon
Rhomboid Major + Orta trapez:Kollar çaprazlanarak, gövde fleksiyon yapar terapist kollarını çaprazlayarak skapulaların medial kenarını dışa doğru iter.
Paraspinal + İliokostalis Torasik +İliokostalis Lumborum:Boyun fleksiyon + üst gövde segmental fleksiyon + elle öne doğru germe.
Latismus Dorsi:Omuz abdüksiyon + eksternal rotasyon(dirsek ekstansiyon)
Teres Major:Ön kol başın altında, kol tam abdüksiyonda
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Myofasial ve Tetik Nokta (Trigger Point(Tp)) Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Erkan ALP'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Erkan ALP'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Erkan ALP Fotoğraf
Fzt.Erkan ALP
Isparta
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Erkan ALP'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Myofasial ve Tetik Nokta (Trigger Point(Tp)) Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Fit Olmak Nedir? Kasım 2010
► Refleksoloji Şubat 2010
► Pilates ve Sağlık Haziran 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:43
Top