2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Köpeklerin Beslenmesi ve Beslemenin Önemi
MAKALE #2976 © Yazan Vet.Hek.Mehmet Erkan AVAN | Yayın Mayıs 2009 | 18,016 Okuyucu
KÖPEKLERİN BESLENMESİ


Beslenmede ana öğün hazır mamalar olmalıdır. Hazır mamalar içerisinde köpeğiniz için gerekli tüm protein, karbonhidrat, vitamin, yağ vb. maddeler bulunmaktadır bu sebeple ana öğün olarak hazır mama vermeniz tavsiyemizdir.


DÖNEM
0 – 8 HAFTA: Yavruların anne sütünü almaları gereken dönemdir. Mecburen veya yanlışlıkla annesinden ayrılmış yavruların yağsız süt içersine az pişmiş yumurta ve bayat ekmek katarak basit ve dengeli bir gıda hazırlayabiliriz. İlk haftada bu karışımdan köpeğinize ılık olmak şartı ile acıktıkça verebiliriz.

Bu Amaçla:
½ lt yağsız süt
1 adet az pişmiş yumurta ve
Yeteri kadar bayat ekmek kullanılabilir.

İlk haftalarda bu diyete mutlaka uyulmalı ve başka yiyecek verilmemelidir. Kapta yiyecek artıyorsa bir sonraki öğün azaltılmalı, kaplar sürekli temiz tutulmalıdır. Hazırladığınız mamaları Veteriner Hekiminizin önereceği vitamin ve minerallerle destekleyebilirsiniz. Yavru köpekler için özel olarak hazırlanmış mamalar da doğru seçilmek şartı ile çok faydalıdır.

DÖNEM
8. HAFTA – 6.AY: Doğal beslenme şeklinde bu dönem yavrunun anne sütünden kesilip yavaş yavaş besinlere geçiş dönemidir. Evde beslediğiniz yavrularda ise 1. Dönemdeki beslenme şekline devam edilmeli bunun yanında da uygun ve kaliteli hazır mama ya da evde hazırlayabileceğiniz uygun besinlerden oluşan bir yemek ile yetişkin dönem besinlerine geçiş sağlanmalıdır.

KÖPEKLER İÇİN UYGUN VE BASİT YEMEK TARİFLERİ:

1-) Hayvansal proteinler: Yağsız sığır veya koyun eti, tavuk boyun ve kanatları, küçük balıklar, karaciğer, böbrek, dalak, yumuşak kemikler ve incikler.

2-) Bitkisel proteinler: Baklagiller, çeşitli sebze ve meyveler

3-) Yağlar: Hayvansal yağlar et ve benzeri gıdalarda yeterince mevcuttur. Bitkisel yağ olarak sırası ile: soya yağı, zeytinyağı ve ayçiçekyağı tercih edilir.

4-) Karbonhidratlar: Ekmek en uygunudur. Ayrıca meyve ve sebzelerde karbonhidrat içerirler.

5-) Vitamin ve mineraller: Yukarıda saydığımız besinlerden hazırlanan yemeklerde vitamin ve mineraller mevcuttur. Fakat gelişme çağındaki yavrularda, gebelik ve emzirme dönemlerinde, hastalık hallerinde, ekstra vitaminlerle destekleme yapılmalıdır.

KÖPEĞİNİZE EVDE YEMEK HAZIRLAMA:

Büyük boy bir tencere içersine (düdüklü tencere tercih edilir) , yarısına kadar kemik, et, sakatat gibi protein açısından zengin besinleri koyup, üzerine sebze(patates, havuç, ıspanak vs.) bitkisel besinleri kuşbaşı doğrayarak ilave eder ve bir bardakta pirinç ilave ettikten sonra sebzelerin üst seviyesine kadar su ile tamamlar, düşük ateşte pişiririz. Pişen yemek soğutularak ilerde kullanılmak üzere buzdolabında saklanır.

Kullanılacağı zaman yeteri kadar yemek alınır üzerine bir miktar su ilave edilir, ısıtılır ve mama kabına doğranan ekmeklerin üzerine ilave edilerek köpeğe verilir.
Yavrular 6 aylık olana kadar günde en az 3 öğün beslenmeli ve öğünlerin ikisinde mutlaka süt, yumurta, ekmek karışımı kullanılmalıdır.

6 Aylıktan 1 yaşına kadar günlük öğün sayısı ikiye düşürülür. Bu öğünlerden biri süt, yumurta, ekmek karışımı; diğeri ise yemek veya hazır mama olmalıdır.

1 Yaşından sonra öğün sayısı 1’ e indirilir.

Köpeğimize yemekleri hep aynı yerde, aynı saatte ve kendisine ait mama kaplarında vermeliyiz. Aşırı yağlı, baharatlı, acılı yemekler, hamur işi dediğimiz şekerli pastalar ve çikolatalar, kılçıklı balıklar, tavuk kemikleri, uzun ve sivri kemikler gıda olarak kullanılmamalıdır. Yemekler dışında köpeklere fazlaca verilen çikolata, bisküvi, çerez gibi gıdalar onların aşırı kilo almalarına ve diğer faydalı gıdalara karşı ilgisiz kalmalarına sebep olur. İshalli hayvanların yemeğini hazırlarken yağ miktarını azaltıp pirinç miktarını arttırmakta fayda vardır. 24 saatten uzun süren ishallerde VETERİNER HEKİMİNİZE BAŞVURUNUZ.


YAVRU KÖPEĞİN BESLENMESİNİN ÖNEMİ

Evet, yeni yavru köpek sahibi, biliniz ki köpeğinizin dünyasının merkezi mamasıdır. Yavru köpeğinizin hayatının uzunluğu ve güzelliği bu faktöre bağlıdır. Yavru köpeğiniz için doğru bir beslenmeyi, onun büyümesinde ihtiyacı olan tam ve dengeli bir beslenme sağlayan bir mama ile sağlayabilirsiniz. Diğer bir faktör olan bakım ise yalnız sizin verebileceğiniz terbiye ve sevgi dolu bir ortam çerçevesinde gerçekleşecektir.

Unutmayınız ki bebeklik döneminde en ideal beslenme anne sütü ile beslenmedir. Anne sütü hayvanınızın büyümesi, yeterince gelişmesi ve gelişme dönemi boyunca onu bekleyen çeşitli hastalıklara karşı direncini korumasını sağlar. Anne sütü mikroorganizmalara karşı antikorların gelişmesi için ideal bir bileşimdir. Yavru köpek sütten kesilince doğal direnç azalır ve iki hafta içinde yok olur. Dolayısıyla 8-10 haftalık yavru bir köpek birçok hastalığa maruz kalabilir. Bu nedenle köpeği en kısa zamanda gerekli ilaçlama ve aşılamanın yapılabilmesi için bir veteriner hekime götürülmesi gereklidir.

Eğer çok küçükken köpeğe anne sütü verilemiyorsa, o zaman anne sütüne en yakın sütü şu şekilde elde edebiliriz;

¼ lt inek(tercihen koyun) sütü
1 yumurta sarısı
1 çay kaşığı glikoz(bal, pekmez vb.)

Köpek yavrularına hazırladığımız sütün 3 haftaya kadar damlalıkla veya biberonla verilmesi gerekir. Vereceğimiz sütün oda sıcaklığında (30-35 C) olması gerekir. Köpek yavruları 3 haftalıktan itibaren herhangi bir tabaktan içmeye başlayabilirler. Bu arada yavrulara az pişmiş ve rendelenmiş sebzeler vermekte uygun olur.

Bu arada yavru köpeklerin beslenmesinde, insanların kullandığı anne sütü ile beslenmeyen çocukların beslenmesinde kullanılan mamalardan da yararlanılabilir.

Bir köpek yavrusunun sağlıklı büyüdüğü, güçlü kemikleri ve dişlerinden bedensel işlevlerinin iyi gelişmesinden, canlı gözlerinden ve gergin-parlak tüylerinden anlaşılır. Bu dönemde köpeğinizi çeşitli köpek mamalarıyla besleyebilirsiniz. Bu mamaların avantajı her türlü besinleri ve mineral maddeleri düzenli olarak karşılamasıdır
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Köpeklerin Beslenmesi ve Beslemenin Önemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Mehmet Erkan AVAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Mehmet Erkan AVAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Mehmet Erkan AVAN'ın Makaleleri
► Köpeklerin Beslenmesi Vet.Hek.Dr.Serhat TORUN
► Köpeklerin Tarihçesi Vet.Hek.Bora BİLGİN
► Köpeklerin Tuvalet Eğitimi Vet.Hek.Dr.Serhat TORUN
► Köpeklerin Kuyruk ve Kulak Kesimi ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Köpeklerde Doğum ve Yavru Köpeklerin Bakımı Vet.Hek.Doç.Dr.Güçlü GÜLANBER
► Köpek Beslenmesi : Köpeklerde Beslenme ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Evlerde Evcil Hayvan Beslenmesi ve Guinea Pig Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Köpeklerin Beslenmesi ve Beslemenin Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 94 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:04
Top