2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Porselen Laminate Uygulamaları
MAKALE #2993 © Yazan Dr.Dt. Nilgün ARI | Yayın Mayıs 2009 | 6,771 Okuyucu
Diş hekimliği tedavilerinde, diş dokusunun korunmasına yönelik bilinç gerek hekimler gerekse hastalar arasında giderek artmaktadır. Konservatif yaklaşımlar estetik diş hekimliğinin de vazgeçilmezi olarak, porselen laminate restorasyonları her geçen gün daha çok talep edilir hale getirmiştir.

Yapılan çalışmalar göstermektedir ki, her toplumda dişsel nedenlerden dolayı rahatlıkla gülemeyen bireylere oldukça sık rastlanmaktadır. Diş renginin koyuluğu, form bozukluğu , aralıklı diş kavsi gibi nedenler primer sıkıntılar olup bireylerin özgüvenlerini azaltarak sosyal hayatın kısıtlanmasına neden olmaktadır. Porselen laminate uygulamaları ile diş dokusu maksimum oranda korunarak, biraz önce yukarıda bahsettiğimiz diş sorunlarının giderilmesi mümkün hale gelmiştir.

Porselen laminate restorasyonlar, konservatif uygulamalar oldukları için diş dokusunun çok az miktarda kaldırılması ile giderilebilecek durumlarda endikedir. Bu nedenle de hafif çapraşıklık ve form bozukluğunun giderilmesi, diestama kapatılması, diş boyunun uzatılması ve diş renginin kalıcı olarak değiştirilmesi istendiğinde başarılı bir şekilde uygulanabilir. İşlem sonrasında nasıl bir görüntünün oluşacağını görmek için, ilk randevuda hasta ağzında diş rengindeki dolgular ile ön hazırlık yapılması ( mock up ) mümkündür. Hatta, hasta yapılacak olan restorasyonların bir nevi taklidi olan ilaveler ile belli bir süre geçirerek , memnuniyetini ya da rahatsızlıklarını dile getirebilir. Estetik restorasyonların başarısı hasta beklentisiyle direkt olarak ilişkili olduğu için her lamina restorasyonu öncesinde böyle deneme seansının yapılması klinisyeni de oldukça rahatlatır. Yapılan ilavelerden memnun olan hasta tedavi sırasında daha işbirlikçi olacak hekimde maliyeti yüksek olan lamina restorasyonlarının başarısında önemli bir faktör olan hasta kabulunu garantilemiş olacaktır.

Mock up aşaması başarıyla tamamlandıktan sonra, hasta ağzından ölçü alınarak dişlerin son durumu laboratuar ortamına aktarılmış olur. Daha sonra lamina restorasyonu için dişin ön kısmında, genelllikle lokal anestezi bile gerektirmeyen yaklaşık 0,5 – 0,8 mm’lik bir kesim işlemi gerçekleştirilir. Bu aşamada laboratuar tarafından ilk ölçüye göre hazırlanan silikon indeks kesim miktarının ayarlanmasında hekime yardımcı olur. Porselen laminanın yerleşeceği diş yüzeyi hazırlandıktan sonra ölçü alınarak laminaların yapım aşamasına geçilir. Porselen laminalar oldukça ince restorasyonlar oldukları için özel tekniklerle güçlendirilmiş porselenler kullanılarak yine büyük bir hasssiyet ile ilk seansta belirlenen diş rengine göre laboratuar tarafından hazırlanır. Hazırlanan laminalar hasta ağzında tek tek uyum açısından kontrol edilir. Daha sonra da laminate veneerlerin en çok teknik hassasiyet isteyen yapıştırma kısmına geçilir. Yapıştırma işlemi ( simantasyon ), lamina ve diş yüzeyi arasında gerçekleşmesi beklenen yüksek bağlantıyı oluşturmak için hem porselenin hem de diş yüzeyinin hazırlanması anlamını taşır. Lamina simantasyonu, her biri belirli süreler gerektiren 5-6 aşamadan oluşurki, bu aşamaların eksiksiz ve doğru bir şekilde yapılması restorasyonun başarısı açısından çok önemlidir.
Sonuç olarak porselen laminate veneer yapımı doğru endikasyonun belirlenmesinden, yapıştırma işlemine kadar çok sayıda dikkat, bilgi ve beceri gerektiren işlemleri içerir. Bu aşamaların doğru bir şekilde uygulanması daha önce gülmekten korkan bireylerin diş dokuları da maksimum miktarda korunarak son derece estetik restorasyonlara kavuşmasını sağlar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Porselen Laminate Uygulamaları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Nilgün ARI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Nilgün ARI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nilgün ARI Fotoğraf
Dr.Dt. Nilgün ARI
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi26 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Nilgün ARI'nın Makaleleri
► Porselen Laminate Veneerler Dr.Dt. Ayşe Gökçen SARGIN
► Porselen Lamina Dr.Dt. Fatih GENCEROĞLU
► Porselen Lamina Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Porselen Laminat Kaplamalar Dt.Osman NURSAL
► Porselen Köprüler Hakkında Herşey ÇOK OKUNUYOR Dt.Osman NURSAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Porselen Laminate Uygulamaları' başlığıyla benzeşen toplam 53 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:53
Top