2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İmplant Tedavisi Öncesi Dişeti Tedavisinin Önemi ve Gerekliliği
MAKALE #3022 © Yazan Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU | Yayın Mayıs 2009 | 6,307 Okuyucu
İMPLANT TEDAVİSİNDEN ÖNCE DİŞETİ TEDAVİSİNİN ÖNEMİ VE GEREKLİLİĞİ

İmplant tedavisi diş eksikliğinde uygulanan en popüler tedavilerdendir. Hasta memnuniyeti arttıkça uygulaması artan İmplant tedavisinin öncesinde ağızda ön hazırlıklar yapmak gerekir.
Bu hazırlıklar implant tedavisinin daha başarılı ve uzun ömürlü olmasını sağlayan tedavilerdir.
Ağızda diş kaybı var ise bu kayıbın bir nedeni vardır.Dişeti hastalıkları da diş kaybının en sık raslanan sebebidir. Diş eti hastalıklarına neden olan etkenler ağızdan uzaklaştırılmadan implant uygulaması yapıldığında zamanla implantların etrafında da soruna neden olurlar(İMPLANTİTİS)
Dişeti hastalığına neden olan mikroorganizma var ise bu zaten dişeti hastalığının devam edeceğini gösterir. Önce bu mikroorganizmayı ağız ortamından uzaklaştırmak (mikroorganizma ile başetmek)ve tekrar kendine konak oluşturmasını engellemek gerekir.
İMPLANT AMELİYATI ÖNCESİ AĞIZ BULGULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ
......DİŞETİ KANAMASI VAR MI?Fırçalama esnasında dişetlerin de kanama var mı?Aktif periodontal hastalığın olduğu durumlar da implant bölgeside enfekte olabilir.Kanama periodontal hastalığın en önemli bulgusudur.
......DİŞLERİN ETRAFINDA CEP OLUŞUMU 3mm den fazlamı?
......DİŞLER DE SALLANMA VARMI?
......DİŞLERİN ETRAFIN DA PLAK VE TAŞ BİRİKİMİ VARMI?
.....DİŞETLERİ ÖDEMLİ VE KANAMALI MI?Bu bulguların bir adedinin bile olması sorunun varlığını gösterir ve hemen değerlendirilmelidir.

Dil sırtı mıikroorganizmaların en çok konakladığı alandır.Ama bu alana mikroorganizmalar dişlerin etrafında ki plak ve taşlardan gelip konarlar.Bu nedenle ağızda mikroorganizmaların konaklayabileceği alanları mutlaka temizlenmesi gerekir.Dişlerin etrafı ,dişeti cepleri mikroorganizmalar için cazip alanlardır.Diş taşı temizliği ve politürlerle bu bölgeler temizlenmelidir.
Hasta plak birikiminin sebebi konusunda bilğilendirmeli ve plak birikimiyle nasıl başedeceği öğretilmelidir. Yani AĞIZ BAKIMININ ÖĞRETİLMESİ VE ÖNEMİNİN ANLATILMASI GEREKİR:

DİŞETİ TEDAVİSİNİN YAPILMASI:Dişlerin etrafında kemik kayıplarının tespiti için ölcümleri yapılır. Röntgen kontrolü mutlaka yapılmalıdır..Defektlerin büyüklüğüne göre tedaviler yapılmalıdır.
DİŞETİ TEDAVİSİNİN SONUCUNDA ULAŞILMAK İSTENEN HEDEF
.....Dişetlerinde kanamanın ortadan kalkması.
.....Sondla kontrolde dahi dişetinde kanamanın olmaması.
.....Dişetlerinde yıkılmış liflerin tekrar onarılıp,sağlıklı portakal kabuğu görüntüsüne gelmesi
.....En önemlisi mikroorganizmaların konak yerleri olan dişeti ceplerinin elimine edilmesi
.....Dil sırtındaki mikroorganizma seviyesinin hastalığa neden olmayacak hale getirmektir.Doğal dişin kaybına neden olan mikroorganizma implant içinde tehlike oluşturmaktadır.
.....Biz implant ameliyatı yaparken bütün ortamı steril ederiz. Unitleri özel dezenfektanlarla siler tek kullanımlık steril örtülerle her yeri örteriz. Hatta hastanın üzerini dahi. Bu nedenle en çok mikroorganizmanın olduğu ağız ortamınında yeniden düzenlenmesi çok önemlidir.Çünkü implantın yerleştirildiği yuvacığın içine tükrüğün kaçmaması imkansızdır.İçinde binlerce mikroorganizmanın olduğu tükrük yuvacığı kontamine eder.Gerçi ameliyat öncesinde ağız gargaraları ile gargara yapılıp antisepsi sağlanmaya çalışılsa da yoğun taşın ve plağın olduğu ağızda bu gargaraların etkisene rağmen bir süre sonra mikroorganizmalar tekrar ağız ve tükrük ortamına yayılım gösterirler.
Bu nedenle mutlaka diş taşı temizliği ve plak kontrolü ameliyat öncesinde yapılmalıdır.

DİŞETİ HASTALIKLARININ TEKRARLANMASINA NEDEN OLAN ETKENLER:
.....SİSTEMİK HASTALIKLAR(Kontrol edilmeyen şeker hastalığı vb)
.....SİGARA
.....İLAÇ KULLANIMI
.....HASTA KATILIMI(KÖTÜ AĞIZ BAKIMI)Bu etkenlerin değerlendirilip hasta motivasyonunu ve kontrolünü elden bırakmamak gerekir.

Başlangıç tedavisinden sonra hasta takibe alınmalıdır.Fırçalama alışkanlığının oluşmasın da bu kontroller çok önemlidir. İmplant uygulaması sonrasın da da üç ve altı aylık kontroller mutlaka yapılmalı.Siğara kullanımı kontrol altına alınmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İmplant Tedavisi Öncesi Dişeti Tedavisinin Önemi ve Gerekliliği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun Yazıları
► İmplant Tedavisinin Alternatifleri Nelerdir? Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'İmplant Tedavisi Öncesi Dişeti Tedavisinin Önemi ve Gerekliliği' başlığıyla benzeşen toplam 58 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diş Hassasiyeti Nedir? Mayıs 2020
► Dental Detox Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:53
Top