2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Görsel Algı
MAKALE #3040 © Yazan Veli DERİN | Yayın Mayıs 2009 | 19,924 Okuyucu
GÖRSEL ALGI

Yapılan arştırmalar sonucu bireylerin öğrendikleri bilgilerin % 70'ni görsel uyaranlarla oluştuğunu ortaya çıkarmıştır.Bu nedenle ve çocuk gelişim biliminin önemli uzmanlarından Piaget' e göre çocuklar okul çağının ilk yılları (İlk 5 Yıl) somut işlemler döneminde olduklarından konuşulan, yazılan herşeyin gerçek nesnesini resmini yada küçük boyutta yapılmış şeklini görmek isterler.Bu nedenle öğretme işlemi formal biçimde verilirken çocukların görsel uyaranlarla mutlaka karşılaşmaları gerekir. Son zamanlarda yapılan araştımalarda resimlerin ve yazıların zemin rengi değiştirildiğinde çocukların algılama ve sonunda da doğru tepkide artış olmuştur.

Görsel algı konusu; görsel ayırdetme, görsel eşleştirme, görsel sınıflandırma, şekil zemin ayrımı, nesnele arası mekan ilişkisi ve görsel bellek alt başlıkları altında toplanmaktadır. Görsel algı ile ilgili oyuncaklarla ve oyunlarla küçük çocukların çevrelerinde olan oyunları, durumları görerek fark etmeleri sağlanır. Hareketli, renkli, parlak cisimler çocukların ilgisini çeker. Bu özellik çocukların okul öncesi dönemde oynadığı oyunlarla okul çağında da derslere olan ilgisi ve de sunumların görsel uyaranlarla olması durumunda başarıyla doğru oranda ilişkilidir.

Görsel Ayırdetme İle İlgili Etkinlikler

1. Evde veya eğitim odasında bulunan oyuncak fincan, çatal, tabak, kaşık gibi evcilik oyuncakları, gerçek mutfak eşyaları ile karşılaştırılabilir. Bunun yanında büyük ve küçük kitaplar, bebekler gibi nesnelerde boyutların ayırt edilmesi için uygun malzemelerdir.
2. Kısa- uzun kalemler, zayıf- şişman insanlar, geniş- dar yollar, büyük-küçük ağaçlar gibi zıt kavramlarla ilgili resimler kullanılarak bir oyun oynanabilir.çocuklardan bu tür zıtlıkları bulmaları istenebilir.
3. Üzerine hayvan ve nesne resimleri çizilmiş kartlar, bir kartta farklı bir ayrıntı olmak üzere hazırlanabilir ve çocuklardan farklı olanı bulmaları istenebilir. Bu etkinlikler bir yazı tahtası kullanılarak da uygulanabilir.
4. Üçlü gruplar halinde üzerinde basit şekiller olan kartlar kullanılarak çocuklardan farklı ayrıntıyı bulmaları istenebilir.
5. Parçalara bölünmüş bir insan ya da hayvan resmini birleştirip eksik kalan parçasının neresi olduğunu bulmaları istenebilir.
6.Günümüzde bilgisayarlarda görsel ayırdetme ve görsel belleği geliştirci bir çok oyun ve etkinlikten de yararlanılabilir.

Görsel Eşleştirme İle İlgili Etkinlikler

1. Bloklarla oyun sırasında her yönü ile aynı olan iki blok çocuklara verilir ve benzerlikleri vurgulanır. Daha sonra çocuklardan her yönü ile aynı olan başka iki bloğu yetişkine vermesi istenebilir.
2. Aynı büyüklükteki blokları eşleştirmeleri istenebilir.
3. İkisi farklı dört resim arasında aynı olanları eşleştirmeleri istenebilir.
4. Masaya farklı nesneler konup çocuğa masaya konan her bir nesneden birer tane verilip aynı olanların altına koyması istenebilir.
5. Farklı nesneleri renklerine, boyutlarına, malzemelerine göre eşleştirmeleri istenebilir.

Görsel Sınıflandırma İle İlgili Etkinlikler

1. Çocuğun eğitim odasında oyuncak bebekleri bir kutuya, legoları bir kutuya, boncukları bir kavanoza; kalemleri kutusuna koyacak şekilde gruplandırılması istenebilir.
2. Çocuklardan meyveleri renk ve şekil özelliklerine göre sınıflandırmaları istenebilir. Bu etkinlik resimli kartlarla da uygulanabilir.
3. Çeşitli hikaye kitapları bu konu ile ilgili olarak kullanılabilir. Örneğin; bir ördek yavrusu, iki inatçı ördek vb.

Not: Dersler sunulurken mümkün olduğu kadar sınıflarda tepegöz, projeksiyon ve hiç değilse önünde takip edebileceği görsel bir ürün ( Kitap, dergi vb.)bulunmalı.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Görsel Algı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Veli DERİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Veli DERİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Veli DERİN Fotoğraf
Veli DERİN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Özel Eğitim Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi50 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Veli DERİN'in Makaleleri
► Algı Yanlılıkları Psk.Elif Can ÖZTÜRK
► Beden Algı Bozukluğu Psk.Damla KANKAYA
► Tıpta Algı Oyunları Psk.İzzet GÜLLÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Görsel Algı' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:44
Top