2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Koltukaltı Terleme Bozuklukları ve Tedavi Yöntemleri
MAKALE #3095 © Yazan Dr.Nebil BOZDOĞAN | Yayın Mayıs 2009 | 58,367 Okuyucu
Aşırı Terleme Problemi

Terleme bozuklukları kişide önemli davranış problemlerine ve dolayısıyla da toplum içinde sosyal sorunlara yol açabilmektedir. Islak elbiselerin oluşturduğu anormal görüntü ve bazen hissedilen kötü koku, ter kuruduğunda oluşan beyaz lekeler kişiyi bazı davranışlara sevkeder. Kişi bol giysiler giyer, ceketini çıkaramaz, genellikle belirli renkler (siyah, beyaz) ve belirli cinsler (pamuk, keten) dışında giysi kullanamaz. Giysisini günde bir kaç defa değiştirmesi gerekebilir. Çabuk eskidiğinden sık sık yeni gömlekler, kıyafetler almak zorunda kalabilir. Alışkanlık olarak koltuk altlarına kağıt havlular, pedler, emici malzemeler yerleştirerek dolaşır. Kişi kalabalık yerlerde, örneğin toplu taşıma araçlarında sıkıntıya girer. Dans etmekten, fitness salonlarında spor yapmaktan çekinir. Sosyal ortamlardan, eğlenceden, aktif hayattan kaçınır. Utanma ve sosyal ilişki zorlukları kişinin bütün hayatını olumsuz şekilde etkileyebilir.

Bu şekilde birbiriyle bağlantılı psikolojik ve sosyal sorunlara neden olabilen terleme bozuklukları aslında hiç de seyrek değildir. Özellikle yaz aylarında toplumda hafif veya ileri seviyede oldukça sık rastlanmaktadır.

Koltukaltı Ter Bezleri

Koltukaltlarında ekrin ve apokrin ter bezleri bulunur. Sempatik sinirler bu ekrin ve apokrin ter bezlerini çalıştırır. Ekrin ter bezleri kolinerjik sinir lifleri vasıtasıyla, apokrin ter bezleri adrenerjik sinir lifleri vasıtasıyla çalışır.

Apokrin ter bezlerinin kanalı genellikle bir pilosebase üniteye açılır (bir kıl kökü ve dibindeki terbezinin dahil olduğu kompleks) ve bu bezler ergenlik sonrasında daha aktiftir. Bu bezlerin termoregulatuar (ısı düzenleyici) görevi yoktur. Bazı apokrin bezlerin kokusu feromon (erojen bölgeler ve koltukaltlarından salgılanan ve direkt olarak hipotalamusu etkileyerek cinsel dürtüleri uyandıran madde) etkisi yapabilir.

Koltukaltı Terleme Bozuklukları

Terleme bozuklukları, sempatik sinir sistemindeki nörolojik arızalara veya termoregulatuar (ısı düzenleyici) emosyonel/mental problemlere (stres vb) bağlı olarak oluşabilir.
Koltukaltı terleme bozuklukları temel olarak hiperhidrozis ve osmidrozis (bromhidrazis) olarak ikiye ayrılır.erleme bozuklukları klinik olarak Hiperhidrozis ve Osmidrozis (Bromhidrozis) olmak üzere ikiye ayırılır.

Hiperhidrozis, ekrin ter bezlerinin fazla çalışmasından oluşan genel bir terleme fazlalığıdır. Hiperhidroziste genellikle kötü koku olmaz, sadece bazan ter sıvısı bakterilerle kontamine olursa (bulaşırsa) hafif-orta düzeyde bir koku olabilir.

Osmidrozis ise apokrin ter bezlerinin fazla çalışmasına bağlı olarak koltukaltlarında kötü koku olmasıdır. Bromhidrozis hem kötü koku hem de ter salgısı olması durumudur. Bu durumda giysilerin rengi de giderek açılır.

Koltukaltı Ter Kokusu

Koltukaltı ter kokusu, apokrin ter salgısının bakterilerle karşılaşması sonucu degrade olmasından (parçalara ayırılması) birkaç saat sonra oluşur. Koltukaltı tüyleri de ter salgılarını barındırarak bu kokuyu artırabilir. Koltukaltı tüylerinin traş edilmesi ve bu bölgenin kuvvetle silinmesi 24 saatliğine de olsa kötü kokuyu önleyebilir.

Koltukaltı Terleme Bozukluklarının Tedavisi

Koltukaltlarında terleme bozukluğu hisseden bir kişinin öncelikle doğru teşhis için uzman bir doktora muayene olması gereklidir. Bu şekilde terleme bozukluğunun cinsi belirlenir ve tam teşhisi konulabilir.

Teşhis konduktan sonra uygun tedavi seçenekleri önerilebilir. Koltukaltı terleme bozuklukları için günümüzde geçerli olan tedavi seçenekleri şöyle sıralanabilir:
1.Dıştan sürülen ilaçlar
2. İyontoforez yöntemi
3. Sistemik ilaçlar
4. Bölgesel cilde iğne şeklinde uygulanan ilaçlar
5. TSS Ameliyatları
6. Koltukaltına Liposuction uygulanması.

Bu yöntemleri teker teker büyüteç altına alalım. Hafif koltuk altı terlemesi varsa terleme önleyici losyon, krem ve deodorantlar kullanılır. Dıştan sürülen ilaçların en etkilisi anhidröz etil alkol içinde Aluminium chloride hexahydrate (%20) dır. Bu ilacın etkisi kısa süreli olup günlük olarak tatbik edilir ve bazen deri irritasyonu (tahrişi) yapabilir. Sonuçları her zaman tatmin edici olmayabilir.

İyontoforez yöntemi, hasta sıvı iyonik solüsyonla temastayken ilgili bölgeden direkt elektrik akımı geçirerek yapılır. Daha çok el ve ayak tabanlarında etkili olup koltukaltlarında etkisi azdır.

Sistemik olarak uygulanan ilaçlardan antikolinerjik ajanlar ve benzodiazepinler işe yarayabilir ancak bazı yan etkileri vardır (ağız, göz kuruluğu vb).

Botox Enjeksiyonu

Orta derece terleme bozukluğunda bölgesel cilde iğne şeklinde uygulanan bir ilaçtır. Botox enjeksiyonu en pratik olarak koltukaltlarına uygulanabilir. Önce nişasta testi yapılarak koyulaşan hedef bölgelere cilt içine küçük iğneler şeklinde 50 ünite Botulinum Toksini verilir. Bu yöntem bir çok kişide 3-9 aylık düzelme sağlayabilir. Asetil kolini bloke eden Botulinum toksini, ekrin ter bezlerine etkili (kolinerjik sinir lifleri olduğu için) olup apokrin ter bezlerine etkisi yoktur (adrenerjik sinir lifleri olduğu için). Bu nedenle Botox enjeksiyonu bromhidrozisi yok etmez, ekrin ter bezlerine etki ettiği için ancak durumu hafifletebilir.

Torakoskopik Sempatektomi

(TSS) ameliyatı koltuakaltı terlemesi için etkili olabilir. Aşırı koltukaltı terlemesinde klipsli ets yöntemi oldukça etkilidir.

Ancak bazı önemli riskleri de beraberinde taşıyabilir. Ne olursa olsun göğüs boşluğunun açılması risklidir, pnömotoraks, Horner sendromu, derialtına hava kaçması ve nihayet kompensatuar hiperhidrozis (koltukaltı terlemesi nüksü) gelişebilir. Bu nedenle sadece aşırı durumlarda ve son çare olarak önerilebilir.

Koltukaltına Liposuction Yapılması

Koltukaltı bölgesinde ekrin ve apokrin ter bezlerinin çoğu deri altında ve deri-deri altı sınırında bulunur. Önceki senelerde bu ter bezlerinin cerrahi olarak alınması yapılıyordu ve bu yöntemle %90 a kadar etkili sonuçlar alınmaktaydı.

Son zamanlarda koltukaltına liposuction yapılarak (ter bezlerinin bu şekilde çıkarılması sağlanıyor) terleme tedavisi sağlanmaya başlanmıştır. Lokal anesteziyle deride açılan 1-2 küçük delikten girilerek apokrin bezlerin önce harabedilmesi ve hemen sonrasında vakumla çıkarılıp alınması, nihayet bu bezlere giden sinir liflerinin bölünmesi sağlanmaktadır. Liposuction sonrası 2 gün kadar baskılı bandaj kalmakta ve 3-4 gün içinde duş almak mümkün olmaktadır. Güzel iyileşmeye yardımcı olmak için liposuction sonrasında 1-2 hafta masaj önerilmektedir.

Koltukaltı bromhidrozisi olan ve tedavi anacıyla koltukaltlarına liposuction yapılan hastalarda artık %90a kadar iyi sonuçlar elde edilebilmektedir.

SONUÇ

Koltukaltı terleme bozukluğu fark eden bir kişinin öncelikle uzman hekime başvurarak terleme bozukluğunun teşhis edilmesi gereklidir. Teşhis sonucuna göre uygun tedavi seçenekleri sırasıyla başlanabilir. En çok kullanılan yöntemler botulinum toksini enjekyonu, toraks ameliyatları ve koltukaltına yapılan liposuction dır. Günümüzde son olarak kullanılmaya başlanan liposuction yöntemi basit, emniyetli ve etkili bir tedavi şekli olarak koltukaltı terleme sorunlarının en ileri aşamalarında bile güvenle kullanılabilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Koltukaltı Terleme Bozuklukları ve Tedavi Yöntemleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Nebil BOZDOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Nebil BOZDOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nebil BOZDOĞAN Fotoğraf
Dr.Nebil BOZDOĞAN
Ankara
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Nebil BOZDOĞAN'ın Makaleleri
► Koltukaltı Kalp Ameliyatları Dr.Mahmut AKYILDIZ
► Vajinismus Tedavi Yöntemleri Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ
► Estetik Tedavi Yöntemleri Op.Dr.Eser AYDOĞDU
► Lenfödem ve Tedavi Yöntemleri Fzt.Elif Esra FARIMAZ
► Sellülit ve Yeni Tedavi Yöntemleri Prof.Dr.Ahmet KARACALAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Koltukaltı Terleme Bozuklukları ve Tedavi Yöntemleri' başlığıyla benzeşen toplam 63 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:01
Top