2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kulak Estetiği
MAKALE #3133 © Yazan Dr.Güner UYSAL | Yayın Haziran 2009 | 4,638 Okuyucu
Kulak Estetiği ne zaman yapılmalıdır?

Kulak Estetiği genellikle dört-on yaş arasındaki çocuklara yapılmaktadır. Daha ileri yaşlarda başvuran hasta sayısı da oldukça fazladır. Dört yaş itibariyle kulaklar erişkin büyüklüğünün %80’ine erişir ve hemen hemen tam olarak gelişmiş kabul edilir. Bir çok yazar çocuğun çevre tarafından alay konusu olmasını ve çocuğun duyacağı rahatsızlığı engellemek için ameliyatın 4-6 yaş arasında yapılmasını önerir. Ameliyat için çocuğun kendindekianormalliğin farkına varacak ve rahatsızlık duyacak yaşa gelinceye kadar beklenmesi gerektiğini savunanlar da çoktur. Bu, çocuğun ameliyat için daha istekli olmasını ve motivasyon azlığının getireceği travmadan kaçınmak ve çocuğun işbirliği etmesini sağlamak açısından bizce de en uygun yaklaşımdır. Ameliyatın erken yaşta yapılmasının herhangi bir avantajı olmadığı gibi beklemenin de bir dezavantajı yoktur.

Kulak Estetiği genellikle dört-on yaş arasındaki çocuklara yapılmaktadır. Daha ileri yaşlarda başvuran hasta sayısı da oldukça fazladır. Dört yaş itibariyle kulaklar erişkin büyüklüğünün %80’ine erişir ve hemen hemen tam olarak gelişmiş kabul edilir. Bir çok yazar çocuğun çevre tarafından alay konusu olmasını ve çocuğun duyacağı rahatsızlığı engellemek için ameliyatın 4-6 yaş arasında yapılmasını önerir. Ameliyat için çocuğun kendindekianormalliğin farkına varacak ve rahatsızlık duyacak yaşa gelinceye kadar beklenmesi gerektiğini savunanlar da çoktur. Bu, çocuğun ameliyat için daha istekli olmasını ve motivasyon azlığının getireceği travmadan kaçınmak ve çocuğun işbirliği etmesini sağlamak açısından bizce de en uygun yaklaşımdır. Ameliyatın erken yaşta yapılmasının herhangi bir avantajı olmadığı gibi beklemenin de bir dezavantajı yoktur.

Ebeveynler ne yapmalıdır?

Çocukların Kepçe Kulakları yada kulaktaki şekil bozukluğu hakkındaki hissi sorunlarına ebeveynlerin duyarlı olmaları önerilir; ancak çocuğunuz değişiklik isteyene kadar cerrahi için ısrar etmemek gerekir.Kulakların şeklinden rahatsızlık duyan ve cerrahi isteyen çocuklar genellikle daha uyumlu olmaktadırlar. Bu ameliyat erişkinlerde de yapılabilir ve erişkinler için ek bir risk söz konusu değildir.

Ameliyat öncesi değerlendirme

İlk görüşmede doktorunuz şekil bozukluğunu değerlendirecek ve size en uygun ameliyat seklini belirleyecektir. Size işlem hakkında bilgi verecek, ameliyatın nasıl ve nerede yapılacağını söyleyecektir. Bu ameliyat ofiste veya hastanede yapılabilir.

Çocuğunuz küçükse doktorunuz genel anestezi önerebilir, böylece çocuğunuz operasyon boyunca derin bir uyku içinde olacaktır. Daha büyük çocuklar veya erişkinler için doktorunuz bir sedatif(uyku verici) ile kombine ederek lokal anesteziyi tercih edebilir.Bu durumda çocuğunuz uyanık ancak gevşemiş olacaktır.

Ameliyat nasıl yapılır?


Kepçe Kulak ameliyatı genellikle bir buçuk-iki saat sürer, komplike olgular daha uzun sürebilir.Tüm ameliyatlarda amaç; kulak kıvrımlarının ideal görünüme getirilmesi ve kulak ile kafa arasındaki açılanmanın uygun ölçülere getirilmesidir. Genellikle düzeltilecek deformiteye uygun operasyon tipine göre kulağın ön yüzündeki kıvrım içine ya da arka yüzüne bir kesi yapılır. Kulak kıkırdaklarının düzeltilecek bölümlerine ulaşılır ve kıvrım oluşturabilmek amacıyla kıkırdak doku hafifçe törpülenerek şekil verilebilir hale getirilir. Daha sonra alınmaya gerek olmayan dikişlerle kıvrım oluşturulur. Gerekirse bir miktar kıkırdak çıkarılabilir. Kulak ile kafa açısı çok geniş olmayan vakalarda kulak ön yüzünden yapılacak giriş ve bir miktar kıkırdak çıkartılması, kulağı normal açısına getirecektir. İleri derecede kepçelik olan vakalarda, kulak arkası kesi ile girilip kulağın kafaya dikişler ile yaklaştırılması gerekir.

Diğer kulak şekil bozukluklarını da düzeltecek ameliyat teknikleri mevcuttur. Hatta doğuştan gelişmemiş kulaklar için kaburga kıkırdağından yeni kulak yapılabilmektedir. Kulak şekil bozukluğunun tipine göre doktorunuz, plastik cerrahi ameliyatların sorunu ne derecede çözebileceğini anlatacaktır.

Ameliyat Sonrası

Erişkinler ve çocuklar Kepçe Kulak ameliyatından birkaç saat sonra ayağa kalkıp dolaşabilir ve eve gidebilirler. Hastamızın başı, ameliyatın sonunda şekillenme ve iyileşmeyi kolaylaştırmak için sarılacaktır. Kulaklar birkaç gün ağrıyabilir ancak bu şikayet ilaçlarla kontrol edilebilir.

2-3 gün sonra bu sargı çıkarılarak daha hafif bir pansuman ile baş sarılacak veya 3-4 hafta daha kullanılması önerilen kafa bandına geçilecektir. Doktorunuz kafa bandını özellikle gece kullanmanızı önerecektir ancak bu bandın gündüz de kullanılması kulağın şeklinin daha iyi muhafazasına yardımcı olacaktır. Dikişler genellikle bir hafta içinde alınır veya kendiliğinden eriyen dikişler kullanılabilir.

Normal aktiviteye ne zaman dönülür?

Kulağın büküleceği herhangi bir aktiviteden bir buçuk ay kadar kaçınılmalıdır. Erişkinlerin çoğu işlerine aşağı yukarı 3-4 gün içinde dönebilir. Çocuklar yedi gün civarı bir sürede okula gidebilirler,ancak aktivitelerde dikkatli olmaları gerekir.

Ameliyat sonrası iz kalacak mı?

Kepçe kulak ameliyatlarında gerek kulak arkasından, gerekse kulak içinden yapılan kesiler görünür bir iz bırakmadan iyileşeceklerdir.

Önemli not

Kepçe Kulak ameliyatlarında amaç mükemmele ulaşmak değil daha iyiye ulaşmaktır. Beklentilerinizi operasyon öncesi doktorunuzla tartışırsanız sonuçtan daha memnun kalma şansınız artar.

KULAK ESTETİĞİ KARNESİ:

Ameliyat süresi: 1 – 1,5 saat.
Anestezi şekli: Genel ya da lokal.
Yatış süresi: Aynı gün taburcu
Ameliyat sonrası ağrı : Bir kaç gün hafif düzeyde ağrı, ağızdan alınan ağrı kesiciler yeterli.
Şişme, morarma: Yapılan operasyona da bağlı olarak ilk 3 gün hafif-orta derecede şişme ve morarma.
Pansuman: 2. gün sargı açılır ve gerekirse kafa bandına geçilir

Dikişler: Alınacak dikiş yok.
İşe-okula dönüş: 3.gün
İyileşme: 4-6 hafta içinde şişlikler kaybolur. bir miktar uyuşukluk ve hassasiyet bir süre daha devam edebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kulak Estetiği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Güner UYSAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Güner UYSAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Güner UYSAL Fotoğraf
Dr.Güner UYSAL
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Güner UYSAL'ın Yazıları
► Kulak Estetiği ve Kepçe Kulak Ameliyatı Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
► Kulak Estetiği, İple Kulak Estetiği Doç.Dr.Tayfun TÜRKASLAN
► Burun Estetiği ve Kulak Estetiği Op.Dr.Eser AYDOĞDU
► Kepçe Kulak Estetiği Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ
► Kepçe Kulak Estetiği Op.Dr.Esra ÇELİK
► Kepçe Kulak Estetiği Dr.Arda KATIRCIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kulak Estetiği' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ameliyatsız Estetik Haziran 2009
► Kaş Estetiği Haziran 2009
► Yüz İskelet Restorasyonu Haziran 2009
► Burun Estetiği Haziran 2009
► Yüz Estetiği Haziran 2009
► Lazer Epilasyon Haziran 2009
► Liposuction - Yağ Aldırma Haziran 2009
► Saç Ekimi Haziran 2009
◊ Lazerle Cilt Yenileme Kasım 2008
◊ Botox Kasım 2008
◊ Göz Kapağı Estetiği Kasım 2008
◊ Jinekomasti Kasım 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:46
Top