2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Genç ve Güzel Görünmek İçin Yağ ve Doku Kokteyli Enjeksiyonları
MAKALE #314 © Yazan Prof.Dr.Ufuk BİLKAY | Yayın Ekim 2007 | 12,602 Okuyucu
Yaşlanma sürecini yavaşlatmak veya durdurmak, herzaman ilgi çeken ve bu amaçla araştırmalar yapmak için, emek ve para harcanan bir konu olmaya devam etmektedir. İnsan vücudunun tamamında belirtilerini gösteren yaşlılık süreci en erken ve acımasız şekilde yüz - boyun bölgesinde karşımıza çıkmaktadır. Bu belirtiler alın, göz çevresi, yüz ve dudak etrafındaki kırışıklıklar ve sarkmalar şeklinde kendini gösterir. İstenmeyen ve çoğumuz tarafından hoş karşılanmayan bu değişiklikleri geri döndürebilmek için ameliyatlı ve ameliyatsız pek çok yöntem geliştirilmiştir. Günümüzde kırışıklık ve sarkmaların artık çok belirgin hale gelmeğe başladığı 50-55 yaş üzeri kişilerde yüz germe gibi ameliyatlı bir tedavi önerilirken, daha hafif şikayetlerin olduğu 30-45 yaş gurubu kişilerde dolgu maddeleri ve askı gibi minimal invaziv tekniklere yönelim giderek artmaktadır.

Günümüzde kırışıklıkların ve yüzeyden çöküntülerin altının doldurulması için pek çok dolgu maddesi kullanılmaktadır. Bu maddelerin kalıcılığı ile ilgili 6 ay ile 1,5-2 yıl arasında değişen süreler bildirilmiştir ve etkinin devam etmesi için bu süreler sonunda mutlaka tekrar edilmeleri gerekir. Bu amaçla yağ ve doku kullanılacak ise kaynağı insanın kendi vücududur, böylece hem oldukça ekonomik bir materyal elde edilmiş olmakta , hem de herhangi bir reaksiyon ihtimali ortadan kalkmış olmaktadır.
Yağ enjeksiyonu veya “mikro lipoenjeksiyon” olarak bilinen bu işlemde hastanın karın, uyluk, kalça ve diğer yağ içeren vücut bölgelerinden iğne ile yağ alınır. Özel işlemlerden geçirildikten sonra yüz derisi altına enjekte edilir. Yağ en sık olarak çökük yanakların, ağız ve burun arasındaki gülme çizgilerinin doldurulması, derideki çökme ve düzensizliklerin giderilmesi, alın çizgilerinin silinmesi ve dudakların dolgunlaştırılması ya da vücuttaki kontur düzensizliklerinin giderilmesi amacı ile uygulanır.

Yağ enjeksiyonu nasıl yapılmaktadır?

Hem donör (verici) hem de alıcı sahaların temizlenip hazırlanmasından sonra lokal anestezi veya alınacak miktara bağlı olarak genel anestezi altında negatif basınçlı bir enjektör yardımı ile yağ belirtilen bölgelerden çekilir. Alınan yağ yine enjektör içinde serbest süzülmeye bırakılarak serum ve yağ hücrelerinin ayrılması için beklenir. Ardından bekletme enjektörünün içinden, sadece yağ hücrelerinin bulunduğu orta bölümden yağ hücreleri transferin yapılacağı enjektöre alınarak alıcı sahaya enjekte edilir. Transfer edilecek miktarın kontrolunu kesin olarak belirleyebilmek için, transfer enjektörleri 1cc’lik enjektörler olmalıdır. Transferin rahat yapılabilmesi ve transfer ederken yağ hücrelerinin hasar görmemesi için kullanılacak iğne uçları 14- 16 gauge boyutunda olmalıdır. İnjeksiyon yerinin olduğu bölgede işlemden sonra hafif ödem ve morluk meydana gelebilmektedir. Transferden sonra bu bölgeyi korumak amacıyla üzerine bir kaç gün süre ile ince bir bant yapıştırılır.

Tedaviden sonra yağın %50’sinin 6 ay içinde erimesini dikkate alarak gerekenden daha fazla miktarda yağ verilir. Fakat bu miktarın aşırıya kaçmamasına dikkat etmek gerekir. Yağın transferi sırasında dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta da; yağın alıcı sahada yaşama ihtimalini arttırmak için derialtı dokusu, yağ dokusu ve kas dokusu gibi değişik katmanların içine verilmesi gerekliliğidir. Yüz çizgileri dışında çökük yanakların doldurulması, alın çöküklüğünün giderilmesi, çene ucunun dolgunluğunun arttırılması gibi bir amaçla kullanıldığında yağ enjeksiyonu sonrası yüzde geçici olarak şişlik ve bölgesel kabarıklıkların gözlenmesi doğaldır.

Geniş bölgelerde işlem yapılan hastaların kısa bir süre istirahat etmeleri uygun olacaktır. Ancak çoğu hasta tedaviden hemen sonra normal günlük aktivitelerine dönmektedir. Hem alıcı hem de donör sahada bir miktar şişme veya kızarıklık beklenebilir.
Bu şikayetlerin derecesi tedavi edilen yere ve büyüklüğüne göre değişir. Enjeksiyon yerlerindeki kızarıklık veya morluklar düzelene kadar yaklaşık bir hafta güneş ışınlarından korunulmalıdır. Bu sürede güneş koruyucu kremler veya fondöten kullanımı yardımcı olabilir.

Yağ enjeksiyonu ile elde edilen sonuçların devamlılığı hastadan hastaya değişmektedir. Bazı hastalarda bu süre bir yıl veya daha uzun süre de olsa hastaların çoğunluğunda ilk haftada sağlanan dolgunluğun hemen hemen yarısı altı aylık bir sürenin sonunda kaybolmaktadır. Zira ilk haftalardaki dolgunluk şişmeye bağlıdır. Üç aydan sonra ne kadar dokunun orada beslenip kaldığı az çok belli olur. Yeni enjeksiyonlar 3,6,12 ay sonra tekrarlanıp sonuç daha iyi duruma getirilebilir. Uygulama ilk yıl 2-3 kez yapılmasına karşın sonraki yıllarda yılda bir kez yeterli olabilir. Çizgilerin çok derinleşmesinden önce takviyeler şeklinde uygulanması çok daha akılcıdır. Bu tekniğin avantajı vücuttan iğne ile alınıp iğne ile verilebilmesidir. Verilen yağ dokusu uygun bir teknikle uygulanırsa en az %50’si verilen yerde kanlanıp tekrar yaşamaya devam eder
Yüz bölgesi dışında, vücudun diğer bölgelerinde de yağ enjeksiyonları yapılabilmelktedir. Bu endikasyonlar şöyle sıralanabilir; Bacaktaki kontur düzensizliği ve asimetriler, el sırtındaki yaşlılık belirtileri, popo bölgesinin daha dolgun ve çekici hale getirilmesi, vücutta kaza sonrası meydana gelen düzensizlikler.

Doku Kokteyli:

Yüz germe, karın germe veya meme küçültme esnasında çıkarılan deri parçalarına az miktarda kas, fasya ve yağ dokusunun eklenmesiyle hazırlanır. Bu dokulardan elde edilen dermis tabakası en değerli olanıdır. Mikro greftler şeklinde hedef bölge cilt altına verilen damar sistemi zengin olan bu dokuların %90’ı canlı kalabilir. Bu yüksek oranda canlı kalım nedeniyle yağ enjeksiyonuna göre çok daha etkilidir. Mutlaka deri kesisi gereken bir işleme ihtiyaç duyulması ise dezavantajıdır. Dolgu maddesi olarak enjekte edilen bu greftler alıcı alanda damarlanıp yaşarlar, ancak zamanla mimik hareketlerle ve vücudumuzdaki doku erimelerine uygun olarak onlar da erimeye doğru gidebilirler. Bu erime kişilerin yapılarına, yaşlarına, yaşam şartlarına bağlı olmak üzere değişkenlikler gösterebilir. Bu tür doku maddelerinin avantajı insanın kendi dokusu olmasıdır, dezavantajları ise her seferinde kendisinden alınıp tekrar hastaya verilmesinin gerekmesidir.

Yağ ve doku kokteyli yaptırmadan önce dikkat edilmesi gereken önemli uyarılar
  • Allerjik bir bünyeye sahipseniz mutlaka doktorunuza bildiriniz.
  • Yağ veya doku kokteyli uygulamasını planladığınız tarihten en az 15 gün önce aspirin ve benzeri ilaçları kullanmayı kesinlikle bırakınız. Bu ilaçlar kanınızın pıhtilaşmasını geciktirir ve işlem sonrası morluk ve şişlikleri normalden fazla olmasına sebep olabilir
  • Yine bitkisel çaylar, bitki kökenli haplar, sarmısak ve benzeri bitkisel maddeleri işlemden önceki 15 gün içinde aynı nedenle tüketmeyiniz.
  • Bayanların yağ veya doku kokteyli yaptırırken adet günlerine denk gelmemesine dikkat etmeleri gerekmektedir. Çünkü adet dönemlerinde kişiler kanamaya daha eğilimlidir, buna bağlı olarak da enjeksiyon sonrası beklenen morluk ve şişlikler aşırı olarak meydana gelebilir.
  • Kronik bir hasatalığınız varsa işlemden önce mutlaka doktorunuza bildiriniz.
  • Sigara içme alışkanlığı olan kişiler yağ ve doku kokteyli uygulamasından 10-15 gün önce sigara kulanmayı kesmeli ya da bunu başaramıyor ise en azın dan azaltmalıdır. Çünkü Sigara deri ve deri altı dokularının kanlanmasını önemli miktarda azaltarak uygulanan yağ ve doku hücrelerinin yaşayabilirliğini azaltacak ve kalıcı etkiyi azaltacaktır
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Genç ve Güzel Görünmek İçin Yağ ve Doku Kokteyli Enjeksiyonları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Ufuk BİLKAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Ufuk BİLKAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ufuk BİLKAY Fotoğraf
Prof.Dr.Ufuk BİLKAY
İzmir
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi356 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Ufuk BİLKAY'ın Makaleleri
► Yağ Enjeksiyonları (Lipofilling) Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
► Yumuşak Doku Tümörleri (Sarkomları) ÇOK OKUNUYOR Prof.Op.Dr. Kaan ERLER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Genç ve Güzel Görünmek İçin Yağ ve Doku Kokteyli Enjeksiyonları' başlığıyla benzeşen toplam 45 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:37
Top