2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öss’ye 1 Hafta Kala…
MAKALE #3144 © Yazan Psk.Mehmet CEYLAN | Yayın Haziran 2009 | 6,042 Okuyucu
Uzun bir süredir yaptığınız çalışmaların karşılığını alacağınız ÖSS’ ye bir hafta kaldı. Kimileriniz bu son haftaya daha rahat girerken, kimileriniz ise daha kaygılısınız. Tabi sınava hazırlanırken şimdiye kadar geçen süre ne kadar önemliyse kalan bir haftalık süre de bir o kadar önemli. Bizler de kalan bu bir haftalık süreçte neler yapmanız gerektiği ile ilgili sizlere yardımcı olmaya çalışacağız.

Sınava bir hafta kala yapılabilecekler;
Artık yeni konu çalışmanıza gerek yok, bunun yerine var olan konuları pekiştirmeye çalışmak, deneme sınavları ve genel tekrar testleri çözmek daha yerinde olur.
Son hafta çözeceğiniz sorularda çıkmış sorulara ağırlık verin, unutmayın ki, çıkmış sorular sınavın aynası niteliğindedir,
Son hafta çözdüğünüz denemeleri analiz etmeye devam edin, konu konu ya da test test doğru ve yanlışlarınıza bakarak bunu yapabilirsiniz.
Beslenmenize dikkat edin, beslenme alışkanlıklarınızın dışında, yeni şeyler denemeyin. Fazla yağlı, tuzlu, şekerli gıdalardan mümkün olduğunca uzak durun, yine bu bir hafta boyunca aşırı çay ve kahve tüketmemeye çalışın. Fakat bu arada beynin çalışmasını olumlu yönde etkileyen kuru üzüm, incir gibi besinleri de almayı ihmal etmeyin.
Uyku düzeninize dikkat edin. Bu bir hafta boyunca çok geç ya da erken saatlerde uyumamaya çalışın. Hatta son hafta boyunca sınav gününün provasını yapabilirsiniz, bu bir haftalık sürede sabahları sınav sabahı kalkacağınız saatte kalkıp, ılık bir duş ve hafif bir kahvaltıdan sonra, sınavın başlayacağı saatte evde oturup bir deneme sınavı çözebilirsiniz(bu sınav çıkmış sorulardan olursa daha iyi olur). Böylece her gün sınav gününün provasını yapmış olursunuz.
Sınava gireceğiniz okulu, sınıfı mutlaka ziyaret edin.
Sınav haftasında yapılacak psikolojik hazırlık, akademik hazırlıktan daha önemlidir.Bu nedenle spor yapmak, yürümek, müzik dinlemek, sevdiklerinizle beraber olup, onlarla sohbet etmek, olumlu şeyler düşünmek gibi size iyi gelebilecek, sizleri rahatlatabilecek etkinliklere ağırlık verin.
Son haftaya girmiş olmanız kendinizi TV ve bilgisayarın şefkatli kollarına(!)bırakmanızı gerektirmez, TV ve bilgisayar hususunda ölçüyü kaçırmayın, mümkünse uzak durun!
İlaç ve ağrı kesicileri zorda kalmadıkça kullanmayın. Bazı öğrenciler sınav heyecanını kontrol altında tutabilmek için yatıştırıcı ilaçlara sığınırlar ama her ilacın bir yan etkisi olduğu unutulmamalıdır. İlaçlara sığınarak elde edilmesi düşünülen başarı, hayal kırıklıklarının ana nedeni olabilir. Başarılı olabilmek için en uygunu doğal durumunuzdur.
Bazı adaylar, sınav sabahına kadar çalışmalarını sürdürürler, bu belki okulda yapılan sınavlar için uygun olabilir(!) fakat ÖSS gibi geniş kapsamlı ve hazırlanması oldukça uzun süren sınavlar için bu yöntem tavsiye edilmez. Sınava hazırlık sınav sabahına kadar devam eder ama özellikle son iki günü artık kendinizi rahatlatmaya ayırmalısınız ve tüm çalışmalarınızı tamamlamalısınız.
Sizin gibi sınava hazırlanan diğer arkadaşlarınızla bir araya geldiğinizde mümkün olduğunca ÖSS ile ilgili konuşmamaya çalışın. Çünkü bazı öğrenciler daha kırılgan, vesveseli ve çabuk kaygılanabilen bir yapıya sahip olabiliyorlar ve onların bu yapısı diğer arkadaşlarını da olumsuz yönde etkileyebiliyor. Birlikte vakit geçirirken spor, güncel konular, sinema vs. gibi sınav dışında konularla ilgilenmeye çalışın.

Sınavdan bir gün önce yapılabilecekler;
ªYatmadan önce sınava girerken yanınızda bulundurmanız gereken belge ve eşyaları hazırlayın. (sınava giriş ve kimlik belgesi, nüfus cüzdanı ya da sürücü belgesi, bir fotoğraf, fotoğrafın arkasına T.C. kimlik no ve ad- soyadınızı mutlaka yazın, en az iki adet koyu siyah ve yumuşak uçlu kurşun kalem, leke bırakmayan ve yumuşak silgi, kalemtıraş)
ªYatağa erkenden girip, yatakta kıvranmak ya da geç saatlerde yatmak doğru değil, normal yatış saatinizde yatağa girin. ÖSS soruları bir yıl kolay bir yıl zor olacak şekilde hazırlanmıyor, rahatça uyuyabilirsiniz.
ªYatakta çıkacak soruları değil, istediğiniz üniversiteyi kazandığınızı hayal edin, olumlu şeyler düşünün.
ªGün içinde sınavla ilgili hiçbir şey yapmayın. Sizleri yoracak faaliyetlerden, moralinizi bozacak haberlerden uzak durun.

Sınav sabahı yapılabilecekler;
üÖncelikle sınav sabahı aceleci olmanıza, paniklemenize gerek yok. Sakin olun, zaman siz panik yapsanız da yapmasanız da aynı hızda akıyor.
üKalktıktan sonra ılık bir duş ve arkasından hafif bir kahvaltı yapın.
üKahvaltıdan sonra sınav anında yanınızda bulunduracaklarınızı tekrar kontrol edin.
üSınav başlamadan 30- 40 dk önce sınav merkezine ulaşın.
üSınavdan önce mutlaka tuvalet vb ihtiyaçlarınızı giderin, elinizi, yüzünüzü yıkayıp, bileklerinizi ovun.
üSınava gireceğiniz sıraya oturun, gözlerinizi kapatın ve derin derin nefes alıp verin.

Sınav anında yapılabilecekler;
vİlk önce kitapçıkta eksik sayfa olup olmadığını kontrol edin.
vDerin bir nefes aldıktan sonra soruları çözmeye başlayın. Sınava en iyi bildiğiniz testten başlayın. İlk önce hemen cevaplayabileceğiniz soruları yapın, bu soruları yaptıkça kendinize güveniniz artacaktır. İki seçenek arasında kaldığınız, sizi zorlayan soruları ise daha sonraya erteleyin. Sınav esnasında özellikle iki seçenek arasında kaldığınız soruları eğer boş bırakmak istemiyorsanız aklınıza gelen ilk seçeneği işaretleyin.
vSınav esnasında zamanı daha verimli kullanmak adına daha önce hiç denemediğiniz yöntemleri denemeyin, denemelerde kullandığınız ve işinize yarayan yolları kullanmak daha mantıklı olacaktır.
vBölümler arası geçişlerde bir dakikada olsa ara verin, gözlerinizi ve zihninizi dinlendirin.
vTüm şıkları, soruyu ve soru köklerini dikkatlice okumadan soruları cevaplamayın.
vKodlamaları, soruları cevaplandırdıktan hemen sonra ya da her sayfanın bitiminde yapın. Kodlama işlemini sınavın sonuna bırakmak, yorgunluk ve dikkatsizliğin de etkisiyle, hata yapma riskini artırır, ayrıca sürenin yetmemesi durumunda soruları cevapladığınız halde kodlamaya vaktiniz kalmayabilir.
vSınavın bitimine az kala kodlamalarınızı ve cevaplarınızı kontrol edin.

Hepinize 14 Haziran günü başarılar…

Mehmet CEYLAN
Psikolojik Danışman
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Öss’ye 1 Hafta Kala…" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Mehmet CEYLAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Mehmet CEYLAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Mehmet CEYLAN
Aydın (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi47 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Mehmet CEYLAN'ın Yazıları
► Lgs' Ye Günler Kala Neler Yapılmalı? Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN
► Teog'a Çeyrek Kala Sınav Stratejileri Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
► Depresyondayım Bu Hafta! Psk.Ali BIÇAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Öss’ye 1 Hafta Kala…' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Barnum ya da Forer Etkisi Mayıs 2009
◊ Sorumluluk Üzerine… Mayıs 2009
◊ Şimdi Güçlüsün... Mayıs 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:41
Top