2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sbs ve Öss Öğrenci ve Velilerin Dikkat Edecekleri Nelerdir?
MAKALE #3151 © Yazan Psk.Dnş.Abdullah TOPAL | Yayın Haziran 2009 | 7,533 Okuyucu
SBS ve ÖSS ÖĞRENCİ VE VELİLERİN DİKKAT EDECEKLERİ NELERDİR?

6, 7 ve 13 Haziran’da SBS yapılacaktır. 14 Haziran’da ise ÖSS sınavı yapılacaktır. Bu hafta sonları binlerce öğrenci ve ailelerini de dahil ettiğimizde milyonlarca insanı doğrudan ve dolaylı olarak etkilemektedir.

Sınav yaklaşınca sevgili çocuklarımız, gençlerimiz,göz bebeklerimizi kaygı ve stres almaya başlamaktadır. Heyecan kaplamaya başlıyor. Ancak bu kalan sürede öğrencilerimizin ve ailelerinin dikkat etmeleri gereken hususlar bulunmaktadır.Bizler bu temelde öğrenci ve ailelerimize bu süreyi daha verimli geçirmeleri için özen göstermelerini önerebiliyoruz.
Sevgili gençler,sınav aslında sizler için çidden haksız bir yarışa zorlamakta ve beklide adil olmayacak bir yarışa zorlanmaktasınız.Bu temelde sizleri anlıyor ve de hak veriyorum.
Bu sınav sizin geleceğinizi etkileyecek ve gelecek planlarınızın dönüm noktası olacaktır. Bu temelde sınava verilen anlam ve önem sizleri normalin dışında geriyor olabilir. Ancak sizlere düşen bu durumda yüzünüzün akıyla çıkarak sizi bekleyen öncelikli tatile,sonrada yaşama güvenli geçişi sağlar.

Yapılan araştırmalar göstermiştir ki,(İngiltere Oxford üniversitesi,2002)sınava giren öğrencilerin kaygı düzeyleri ile genel cerahi hastalarının ameliyat kaygıları karşılaştırıldığında ;sınava giren öğrencilerin kaygı düzeyi genel cerahi hastalarının ameliyat öncesi kaygı düzeylerinden 20 kat fazla çıkmıştır.Bu yüzden sınav öncesi kaygı normal bir durum teşkil etmektedir.Birde ebevenlerin kaygılarıda buna eklendğinde bu oran ülkemiz lehine artması muhtemeldir.

Gençler çalışamama ve başarısız olmayla ilgili birçok suçlayacak sebep bulur. Eğitim sisteminin bozukluğu, eski öğretmenlerin yetersizliği, geçirilen hastalıklar, şanssızlıklar, ailemizin eğitimsizliği, komşuların gürültüleri, ekonomik imkanlar, trafikte geçen süreler gibi bir sürü olumsuzluklar suçlanabilir. Fakat tüm bu değişkenler her konuda zaten yok mu? Farklı boylara, görüntülere, yeteneklere, imkanlara sahip olarak yaşamıyor muyuz? Her kişi eşsiz ve kendi içinde muhteşem bir yapıya sahiptir. Aslında okullarda tüm becerilerin keşfedilmesi ve çocukların kendi içlerinde uyuyan yeteneklerinin farkına varıp sergileyebilmeleri için ortamlar hazırlanması uygun olurdu.

Fakat sonuçta öncelikle içinde bulunduğumuz şartları, zihnimizin özelliklerini tanıyıp ‘bu ortam ve bu şartlarda en iyi nasıl kendimi ifade edebilirim, benim amacım ve yeteneklerim nedir” sorularına cevap bulmalıyız. Hedef ve amacımızı oluştururken de hayallerimiz ve ideallerimiz bize yol gösterir. Hayali olmayanlar, isteklerini bilmeyen ve kendilerini iyi tanımayanlardır. Ya da isteklerini bilir ama ona ulaşmak için yapılması gerekenler konusunda kendine güvenemiyordur. Hayal kurmak yerine zamanını hayaline doğru yürüyerek geçirenler bir yerlere ulaşırlar. Ergenlik dönemindeki bir gencin, bir yetişkin gibi yukarıdaki süreçleri gerçekleştirmesi her zaman mümkün olmaz.
“Ailece bilmelisiniz ki sınav sonucunu, telafisi mümkün olmayan yıkıcı bir dönem olarak yaşamamanız gerekir.”


Sevgili gençler, sınava normal modta girebilenler daha normal ve sağlıklı sonuçlar alabilmektedirler. Sizlerde bu güne kadar onlarca sınava girdiniz.Onlarca defa belki istediğiniz sonucu aldınız. Ailerimizde onlarca defa bu ve benzeri sınavlara dershane ve okullarda girmelerini izlemişlerdir. Aslında günü güne çalışan ve elinden geleni yapan öğrenci için sınav normal bir modta geçecektir. Unutmayınız normal kaygı sizin motivasyon ve başarı için dinamodur.Bu normal olduğunu bilmeniz sizi daha normak tepki göstermeye itecektir.

Neler yapmalı,neler yapmamalı o zaman sorunuz duyar gibiyim…


Çidden öğrencilerimiz bu güne kadar neler yapmışlarsa aynısını yapmalı.Yani sınavı normal bir standartlarından biri olarak algılıyabilmelidirler.

Her zaman sınava sabaha kahvaltısını nasıl yaparak giriyorlarsa yine aynı kıvamda yaparak sınava girmelidirler.Hiç bal yemeyen bir gençe ısrarala bal yedirilmeye çalışılmamalıdır.Aksi takdirde bu tür çabalar öğrenciyi daha olumsuz etkiliyecektir.Çünkü bireyin normal alıştığı durum bir şey dışında bir etki oluşturacaktır. Otomotikmen bilinçaltına kaygı oluşturması için tetik oluşturulmalıdır.

Sınav öncesi çok abartılı eylemelerde bulunduğunuzda doğal olarak kaygınızı tetikliyor olacaksınız

Lütfen ebevenlerimizde bu durumu normale alabilmek için abartılı ifadelerde bulunmamalı,gençi zorlamalaı,abartılı sevgi ve ilgi gösterilerinde bulunulmamalıdır.
Bu temelde çok kaygı düzeyi yüksek olan öğrenciler uygun terapi desteği alarak bunu normale alabilirler.Unutmayınız normal bir sınav anacak normal ve istenen sonuçları sağlar.Sınav da ki başarınızı doğrudan etkileyecektir.

Gençlerde sınav heyecanını yatıştırmak için son hafta,bir iki deneme sınavını girecekleri okullarda yaparak bu durumu da normale alabilirler.

Hatta sabah kalktıklarında yanıtlarına bakmamak kaydıyla her alanda 5 er soru çözerek bir saat sonra girecekeleri sınavın zihinsel rahatlığını anterman düzeyinde başlatarak bu durumu normale alabilirler.Çünkü ne kadar saklanırsa saklansın bu sınava gireceklerdir.Unutulmamalıdır ki korkunun ecele faydası yoktur.Bunun için sınava birkaç gün kala birden çalışılmanın kesilmesi de kaygının artırmaya çalışmanın bir yoludur.Çünkü öğrenci bütün öğrenciliği boyunca son güne kadar çalışmıştır.Bu yüzden normal rütini neyse bozulmamalıdır.

Tam olarak ne yapılacaktır diye merak edenlerimiz olursa kısaca şu örnekle bunu somutlayabiliriz.

Biliyorsunuz ki suda boğulmak için çırpınmalısınız…Eğer çırpınmazsanız suyun kaldırma küveti sizi yukarı çıkaracaktır.Boğulmak için mutlkaka suyun kaldırma kuvetinin tersine çaba sarf etmelisiniz.Eğer kaygıyı artırmak istiyorsanız normal dışı düşünmeli,davranmalısınız.Boğulmamak için nasıl normal davranmak gerekiyorsa, kaygılanmak içinde öğrenci ve ebevenlerin normal davranması gerekmektedir.
Lütfen durumu normale alınız.Unutulmamalı ki normale alanlar kontrolü ele alabilir.
Anne ve babalar Bu önerilere kulak verin:

-Huzurlu ve sakin bir ev ortamı hazırlayınız
-Eleştiri ve emir verici ifadeler yerine espri ve yardım olucu yaklaşınız.
-Çocuğunuzun yeteneklerini ve bilgi seviyesini iyi tanıyın
-Çalışma ve öğrenme tarzını çocuğunuz ve aile bilmelidir.
-Dinleyerek, çizerek, izleyerek nasıl öğreniyor bakınız.
-Zamanı ve mekanı kullanmada destek olunuz.
-Zaman çalıcılar, tv, bilgisayar, telefon, oyunların kullanımına dikkat ediniz
-Çözdüğü soru adedine takılmak yerine, çözme tekniğine ve yapamadığı sorulara odaklarınız.
-Kıyaslamayın ve yermeyin, o da sizi kıyaslar ve beğenmezse ağırınıza gider..
-Genelleme yapmadan, hatalarını ve eksiklerini bulması için ona fırsat tanıyın
sorununu kendi tanımlasın, kendi çözmek için sizden yardım istesin, yoksa SBS ye siz hazırlanırsınız.
-Umutsuzluk ve öğrenmekten nefret aşamasına gelmeyin.
-Bunalınca beraber yemek yapın, pazara gidin, araba yıkayın….
-Her tv izlerken görünce söylenmeyin, program aralarında tv’yi kapatın
-Ondan gurur duyduğunuzu, onu önemsediğinizi hissettirin
-Çocuğunuzu üçüncü kişilere şikayet etmeyin, başkasının yanında eleştirmeyin.
-Sınavları çok iyi olsa bile bu konuda aşırı övme ve memnuniyet göstermeyin
-Her zamanki kadar yemek, uyku ve sağlığı ile ilgilenin


Sınav aslında sizin için yeni bir yaşam için size muhteşem ödüler getirecek bir köprü.Bu köprünün tadını çıkarmaya ne dersiniz
Gönlünüzde hak ettğiniz başarıya ulaşabilmeniz dileğiyle…
Her şey gönlüzce olsun….

Sevgi ve başarıyla ile kalınız….

Abdullah TOPAL
UZMAN PSİKOLOJİK DANIŞMAN
Hipnoterapist


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sbs ve Öss Öğrenci ve Velilerin Dikkat Edecekleri Nelerdir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Abdullah TOPAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Abdullah TOPAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Abdullah TOPAL Fotoğraf
Psk.Dnş.Abdullah TOPAL
İçel (Mersin) (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi102 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Abdullah TOPAL'ın Yazıları
► Dikkat Eksikliğinin Nedenleri Nelerdir? Psk.Ramazan ŞİMŞEK
► Öğrenci Koçluğu Psk.Dnş.Galip ŞAHİN
► Başarı İçin Öğrenci Koçluğu ÇOK OKUNUYOR Zekeriya GUTER
► Yaz Tatilinde Öğretmen, Öğrenci ve Aile Olmak Psk.Dnş.Alpaslan YURTSEVER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Sbs ve Öss Öğrenci ve Velilerin Dikkat Edecekleri Nelerdir?' başlığıyla benzeşen toplam 48 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Tikli Çocuklar ve Tikin Tedavi Yolları ÇOK OKUNUYOR Nisan 2009
◊ Çekım Yasasının Uygulamadakı Sırları ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:13
Top