2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İş Hayatında Aldığınız Kilolardan Kurtuluyoruz
MAKALE #3160 © Yazan Dyt.Beste ALİMERT | Yayın Haziran 2009 | 6,079 Okuyucu
ÇALIŞIYORUM… KİLO ALIYORUM…

İş hayatına başladığınızdan bu yana kaç kilo aldınız? Cevabınız önemsenmeyecek kadar az ise, çok şanslı bir gruptansınız demektir. Çalışma hayatımızın yoğunluğundan bahsetsek de sürekli ve bizi ne kadar yorduğundan, bedenimiz tam tersini anlatır gibidir. O kadar yoğunluğa ve çalışmaya karşın sürekli üst üste eklenen kilolar… Bu bize şunu gösterir ki çalışan bedenimiz değil ve beslenmemizde hemen değiştirmemiz gereken bir sorun var.

Günler hızla geçiyor. Bu öğlen ne yediniz? Atıştırdınız mı? (akşama kadar akşamki yemeği planladınız o zaman), yemekhaneniz de mi yediniz? ( yemeklerin yağlı olduğundan şikâyetçi olmanıza rağmen). Her zamanki gibi ekmek arası? Yoksa yemeğe fırsat bulamadınız mı? ( akşam acısını çıkarmış olmalısınız!). Bunu her gün yapıyorsanız bu sizin yaşam şekliniz olmuşsa, kilo almak kaçınılmaz olur.

Genelde kahvaltı yapmadan, işe geç kalmamak için kendinizi sokağa atıyorsanız 1-0 yenik başladınız güne. Bedeninizi, zihninizi çalıştırmak için kullanacağınız enerjiyi almadınız. Diğer saatlerde gittikçe düşen kan şekeriniz size acıkma sinyalleri verdiğinde normalde yemeniz gerekenden muhtemelen daha fazla yiyeceksiniz, bedeniniz henüz hızlanmadığından yediklerinizi enerjiye dönüştürmekte zorlanacak ve kilo almaya bir adım atmış olacaksınız.

Ve akşam yemeği… Gün boyu ne kadar yediğiniz ve ne kadar doğru beslendiğiniz akşam yemeğinizi etkileyecektir. Gün boyu bir şeyler yemediğiniz için övünüyorsanız size kötü bir haberim var, hatta sizin de çok iyi bildiğiniz bir şey söyleyeceğim: akşam normalden daha fazla yemek yersiniz. Akşam metabolizmamızın yavaşlamaya başladığı saatlerde siz yakamayacağınız kadar enerji alırsanız kilo almak kaçınılmaz olur. Bir de yemekten sonra atıştırma alışkanlığınız varsa ne zaman yakmayı düşündüğünüzü sormak isterim size.

Haydi, artık bunlara bir nokta koyalım. Her gün aynı şeyler, bu yanlışlığı çok kolay bir kaç adımda değiştirelim ve kendinizdeki farkı görün. Her bakımdan kendinizi daha iyi hissedin, hareketlerde kolaylık, midedeki şişkinliğin gitmesi, yorgunluktan kurtulmak ve hafiflemek…

Sabah kahvaltı yapmadan dışarı çıkmayalım. Çok geç kalmışsak yolda birkaç dakikada yiyebileceğimiz bir tost vb. hazırlayalım. Ona da mı vaktiniz yok, o zaman akşamdan hazırladığımız sandviçi buzdolabımıza koyuyoruz ve sabah yiyoruz, bence bunu çok kolay yaparsınız.

İş yerimizde ara öğün çekmecesi oluşturalım. Çalışma ortamınızın imkânları doğrultusunda yapabiliriz bunu. Eğer ne yediğinizin önemi yoksa elma, şeftali vb büyük meyveler de olabilir, hemen yemeniz gerekiyorsa kuru kayısı, kuru incir gibi küçük ve yenmesi kolay meyveler de… Bunlar emin olun sizi dinç tutacak ve bir sonraki öğünü sabırsızlıkla beklemeyi engelleyecektir.

Öğle yemekleri de tamamen sizin olanaklarınız doğrultusunda olmalı. Dışarıda ev yemekleri yapan yerler varsa her zaman ilk tercihiniz orası olmalı, tabi yemeklerin ne kadar yağlı olduğuna bakmalısınız. Eğer yağ içinde yüzüyor dediklerimizdense yemekler, susuz almalısınız ve kızartılmış yemekler tercih etmemelisiniz. Bir porsiyon yemek almalısınız. Yemeğin yanında yoğurt mutlaka tüketin. Pilav, makarna gibi tamamlayıcıları bir süre menünüzden kaldırın ve kepek, tam buğday vb. bir ekmek çeşidi tercih edin. Izgaralar da bir alternatif olabilir. Hatta arada evden de kendinize yiyecek bir şeyler getirebilirsiniz. Bazen de simit yemek isterseniz simit, peynir ve ayran iyi bir üçlü olabilir.

Akşama kadar daha uzun saatler var. Bu saatleri aç geçirdiğimizde acıkarak eve gitmek ve çok fazla yemeği bir anda yemek kaçınılmaz olur. Bu nedenle ara öğün yapmak şart. Meyveler ya da meyveli yoğurt yardımcı olabilir, öğle yemeğinizde ne yediğinize bağlı olarak bekli bir tost ya da meyveden 2 saat sonra 2 top pastane dondurması da arada tüketebileceğiniz yiyeceklerdir.

Akşam günün en hafif öğünü olmalı. “Akşamları hiçbir şey yemiyorum” ya da “akşam sadece meyve ya da salata yiyorum” diyorsanız yanlış yapıyorsunuz. Hafif olmalı fakat besleyici ve gereksinimlerimizi karşılayıcı olmalı. Akşamları sebze yemeği iyi bir tercih olur. Öğle yemeklerinde çoğumuz et ile ( kırmızı et/ tavuk/ balık vb) yapılmış yiyeceklere daha kolay ulaşıyoruz. Bu nedenle akşamları size uygun porsiyonda sebze yemeği ve yoğurt yanında size uygun miktarda ekmek tüketimi sağlıklı olacaktır. Her öğünde yemeklerle salata tüketmeye çalışın fakat soslara dikkat etmelisiniz; mayonezli soslar aldığımız yağ miktarını oldukça arttıracaktır ve salata gibi sağlıklı bir yiyeceği kalori tabağına dönüştürecektir.

Yemek sonrasında yine 1-2 porsiyon meyve ile kilo vermek için bir adım daha atarak günü bitiriyoruz. Buna benzer geçen her gün kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Eeee hiç tatlı yok mu derseniz bir süre tatlılara göz atmamak en iyisi olur. Bence bunu yapabilirsiniz. Kilo verdiğinizi gördükçe buna değdiğini düşüneceksiniz. O zaman tatlı porsiyonunu size bırakıyorum, sanırım sonuca sevinmenizle ters orantılı olacaktır.

Bunlara ek olarak kendinize bir de spor yapma fırsatı yaratabilirseniz o zaman adımlar daha da büyüyecektir. En azından güne erken başlayın ve iş ile ev arasında yürüme fırsatları yaratın. İş yerinde zaman buldukça yerinizden kalkın ve üst/ alt katlara inip çıkmayı deneyin, asansör kullanmayın.

Kolaylıkla yapabileceğiniz fakat etkisini göreceğiniz bu adımları uygulamanızı tavsiye ederim. Sizin sağlık durumunuza, kişisel özelliklerinize ve yaşam şeklinize uygun beslenme planı için diyetisyene başvurmanız en doğru yaklaşım olacaktır.

Alış- veriş yaparken bunları da alın

Yarım yağlı veya yağsız peynir
Yarım yağlı veya yağsız süt ve yoğurt
Yumurta
Tam buğday, kepekli, çavdar, tam tahıl ekmeklerinden biri ( her zaman değiştirerek tüketin)
Kuru meyveler ( kayısı, kırmızı üzüm, erik, incir)
Ceviz, fındık, badem
Sebze
Taze meyve
Yulaf ezmesi ( yoğurtlarınıza 1 tatlı kaşığı öğünlerde ekleyebilirsiniz)
Tam tahıllı kahvaltılık gevrekler, müsli
Kepekli makarna
Maden suyu ( yüksek tansiyonunuz ve midenizde problem yoksa günde 1-2 tane içebilirsiniz)


Alış- veriş yaparken bunları almayın

Asitli- şekerli içecekler
Hazır meyve suları
Çikolata, kek, bisküvi vb şekerli yiyecekler
Cips
Mayonez
Ketçap
Krema
Margarin
Hazır salata sosları
Kahvaltılık çikolatalı kremalar
Kahvaltılık fındık-fıstık ezmesi kremalar
Hazır pizza vb. hazır unlu yiyecekler
Kızartılarak pişirilmeye uygun hazır gıdalar
Fıstık, çekirdek vb. kuruyemişler
Sosis, salam, sucuk vb şarküteri ürünleri

Hedefinize ulaşıncaya kadar bunları tüketmeyin

Kızartılarak yapılmış her türlü yiyecek
Şerbetli tatlılar
Mayonez
Asitli-şekerli içecekler
Hazır meyve suları
Kahvaltılık çikalata, fındık/fıstık ezmesi kremalar
Dışarıdan alınan Poğaça, börek vb.
Sosis, salam, sucuk vb.
cips


Her 150 kaloriyi nasıl yakabiliriz?

35 dk tempolu yürümek ( işe gidip gelirken yapabilirsiniz)
15 dk merdiven çıkmak
15 dk aerobik yapmak ( her sabah en az 15 dk ayırabilirsiniz kendinize)
15 dk ip atlamak ( evde spor yapmak için bir alternatif)
15 dk koşmak ( yarım saat yürümek daha sağlıklı olacaktır)
50 dk toz almak ( ev işlerinin iyi yönü)
50 dk ütü yapmak
50 dk araba yıkamak

hayatımıza ekleyeceğimiz her hareket sağlığımız için atılmış bir adımdır. daha doğru beslenelim ve fazla hareket edelim.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İş Hayatında Aldığınız Kilolardan Kurtuluyoruz" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Beste ALİMERT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Beste ALİMERT'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Beste ALİMERT Fotoğraf
Dyt.Beste ALİMERT
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi146 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Beste ALİMERT'in Yazıları
► İş Hayatında Beslenme Dyt.Özge KELEBEK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İş Hayatında Aldığınız Kilolardan Kurtuluyoruz' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Besin Alerjileri Ağustos 2013
► Diyet Check List Ağustos 2013
► Kış Çorbaları PDF Ocak 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:19
Top