2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Light Ürünler Sağlıklı Mıdır: Light Ürünler Hakkında Merak Edilenler - Güvenilir Besinlerin Önemi ve Besin Hijyeni
MAKALE #3197 © Yazan Dyt.İpek AĞACA | Yayın Haziran 2009 | 8,134 Okuyucu


LİGHT ÜRÜNLER İLE İLGİLİ MERAK EDİLEN SORULAR


LİGHT ÜRÜNLER SAĞLIKLI MIDIR?


1. Light ürün seçerken nelere dikkat edilmelidir?
Light ürün seçerken mutlaka ürünün etiketi dikkatle okunmalıdır.
· Bu light üründe acaba gerçekten daha mı az enerji – yağ vb. var?
· Referans ürüne göre fark ne kadar?
· İçerisine tatlandırıcı mı konulmuş?
· Ürünün içeriği ve besin değeri tam olarak nedir? gibi soruların cevapları ürün etiketinde aranmalıdır.

2. Light ürünlerin kullanımında ne gibi hatalar yapılıyor? Bu hataların nasıl önüne geçilebilir?
Light ürünler ile ilgili pek çok kişi tarafından çeşitli hatalar yapılmaktadır. Örneğin bunlardan en başlıcası; light ürünlerin zayıflattığı ve vücutta bulunan yağları yaktığı düşüncesidir. Bu düşünce tamamen yanlıştır. Light ürünler, referans ürüne göre daha az kalori içerir; ama zayıflatma gibi bir özelliği yoktur. Zayıflatmanın tersine; eğer tüketim miktarına dikkat edilmezse fazla kalori alımına sebep olacağı için şişmanlatabilir bile… Light ürünleri bilinçli şekilde tüketmek çok önemli.

3. Ana öğünlerde light ürün kullanımını tavsiye eder misiniz?
Evet; niye olmasın. Normal bir ürüne göre daha az enerji içerdiği için fazla kalori alımını engellemiş olur. Ara öğünlerde light türünler tüketilebilir. Özellikle bisküvi-kurabiye tarzı fazla şekerli ve yağlı yiyeceklerin light özellikte olanlarını tercih etmekte fayda var. Ama tüketim miktarına mutlaka dikkat edilmelidir; bu miktar aynı normal besinlerde olduğu gibi kişinin gereksinimlerine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Kişinin yaşına, boyuna, kilosuna, fiziksel aktivite durumuna, metabolizma hızına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Gereksiniminiz olan miktarları öğrenmek için mutlaka Diyetisyene başvurmalısınız. Diyetisyeniniz size uygun beslenme programını planlayacaktır.

4. Light ürünlerde besin kaybı söz konusu mudur?
Bu üründen ürüne değişkenlik göstermektedir. Bazı light ürünler, normal ürüne göre daha az kalori içerir belki evet ama aynı zamanda besin değeri daha azdır; daha az vitamin ve mineral içerir. Dolayısıyla bu iki ürünü karşılaştırdığımızda besin değerinde azalma söz konusu olmuştur. Ama bu durum tüm light ürünler için geçerli değildir. Piyasada pek çok çeşitte ve özellikte pek çok firmanın light ürünü mevcut. Bunların arasında tercih yaparken etiketler dikkatle okunmalı ve sonrasında satın alınmalıdır.

5. Light ürünleri çocuklar da tüketebilir mi?
Light ürünlerin tüketimini, bebeklik ve çocukluk çağında önermiyoruz. Bu yaş grubundaki çocukların sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmaları çok önemli; aynı zamanda mümkün olduğunca doğal beslenmeleri lazım. Bazı light ürünlerde fazla miktarda katkı maddesi ve tatlandırıcı, vb. çeşitli takviyeler bulunuyor. Bebeklik ve çocuk çağında beslenme ne kadar sağlıklı ve doğal olursa ileriki yaşlardaki sağlık durumu da o derece olumlu etkilenecektir. Bu yüzde çocuk beslenmesi daha hassas.

6. Diyet uygularken mutlaka light ürün kullanmak mı gerekir?
Diyet uygularken mutlaka light ürün kullanmak tabiki gerekmez. Ama light ürünlerden yardım alınabilir. Light üründe daha az miktarda yağ, şeker, enerji bulunduğu için daha az enerji alımına yol açacak ve kilo vermeyi kolaylaştırabilecektir.

7. Light ürünler gerçekten düşük kalorili midir?
‘Light ürün’ ibaresi, enerjisi referans ürüne göre %25 azaltılmış ürünlerde kullanılabiliyor (Türk Gıda Kodeksi). Yani light ürünlerin enerji içerikleri, light olmayan ürüne göre 1 / 4 kadar azaltılmıştır. Örneğin; 1 adet kurabiye 100 kkal enerji içeriyor olsun; bu kurabiyenin kalorisi azaltılıp ‘light kurabiye’ şekline dönüştürüldüğünde bu kurabiyenin enerji içeriği 75 kkal’e inmekte. Ama görüldüğü gibi bu kurabiye light olmasına rağmen kalorisiz değil; ve enerji miktarında da mucizevi bir azalma söz konusu değil. O yüzden tüketim miktarına dikkat!

8. Uzun süre light ürünleri tüketmek sakıncalı mıdır?

Uzun süre light ürünün kullanılmasında aslında bir sakınca yok. Ama tabi kullanım miktarına, kullanım sıklığına, kullanım süresinin uzunluğuna, light ürünün cinsine bağlı olarak sonuç değişebilmektedir. Örneğin fazla miktarda tatlandırıcı alımı vücutta laksatif etki gösterebilir. Laksatif etki ‘ishal yapıcı’ anlamına gelir. Tatlandırıcı ile yapılmış light ürünlerin fazla miktarda tüketimi sonucunda ishal görülebilmektedir. Yine aynı şekilde fazla kalori alımına sebep olacağı için kilo alımları gerçekleşebilmektedir. Bu yüzden her tür besinde olduğu gibi light besinlerin de tüketim miktarları oldukça önemli.


TÜKETTİĞİNİZ BESİNLERİN GÜVENİLİR OLDUĞUNDAN EMİN OLUN


Yeterli ve Dengeli beslenmede tüketilen besinlerin cinsi, miktarı, tüketim sıklığı çok önemlidir. Bunların yanında bir önemli unsur da besinlerin hijyenidir. Örneğin bir besin, besin değeri açısından çok kaliteli olabilir ama eğer yeterince hijyenik değilse kişide sağlıklı beslenme sağlanamayacak, hatta çeşitli sağlık sorunları dahi ortaya çıkabilecektir.

Güvenilir besin nedir?

‘Güvenilir besin’; temiz, bozulmamış ve sağlık açısından herhangi bir zararlı madde içermeyen besinlere denir. Sağlıklı beslenme ve sağlıklı bir yaşam için tükettiğimiz besinlerin ‘güvenilir’ olduğundan emin olmalıyız. Bu noktada; tükettiğimiz besinlerin hijyeni yani temizliği sağlığımız açısından büyük önem taşımaktadır.

Güvenli olmayan besin tüketildiğinde ne olur; Ne yapmalı?

Hijyenik olmayan besinlerin tüketilmesi ile birlikte besin zehirlenmeleri gerçekleşebilmekte veya daha farklı sağlık sıkıntıları da ortaya çıkabilmektedir. Bir besin fiziksel şekilde kirlenmiş ise; su ile yıkayarak temiz hale getirmek mümkün olabilir. Fakat besinde kimyasal kirlenme söz konusu ise (besinde tarım ilacı kalıntıları, deterjan kalıntıları vb.); su temizlemek için yeterli olmayacaktır, bu gibi durumlarda özel solüsyonların kullanılması sağlık açısından çok daha doğrudur.

Güvenli gıda için besinlerin satın alma, hazırlama, pişirme ve saklama aşamalarında hijyene dikkat etmek gerekir. Dikkat edilmesi gereken, çoğu zaman atlayabildiğimiz başlıca noktalar üzeride durmak gerekirse;

— Besinleri satın alırken sağlam, zedelenmemiş, bozuk olmayan besinler seçilmelidir. Örneğin; kırık, çatlak ve kirli yumurtalar satın alınmamalıdır. Hasarlı hiç bir konserve besin alınmamalıdır.

— El hijyenine ve araç-gereç temizliğine dikkat edilmeli

Besinleri hazırlarken kişisel temizliğe, gıdanın temizliğine ve gıda ile temas eden araç gereç temizliğine(bıçak, kaşık gibi aletler, tezgah temizliği gibi) dikkat edilmeli. Besine dokunmadan önce el hijyeninden emin olunmalı, eller olması gereken şekilde yıkanmalıdır (Ellerin dayanabileceği sıcaklıktaki su ile bilekleri ve parmak uçlarını iyice sabunlayıp el parmak aralarını 20 saniye kadar ovuşturmak gerekir. Ardından akan su altında eller iyice durulanmalı ve temiz bir kağıt havlu/ havlu ile kurulanmalıdır). Doğru şekilde el yıkamak sağlık açısından büyük önem taşımaktadır.

— Besinler dondurulmuş bile olsa saklama süresi ve koşulları çok önemlidir.
Dondurulmuş besinlerin saklama süreleri derin dondurucunun sıcaklık derecesine bağlı olarak değişebilir.
Örneğin; -6 Cº sıcaklığa sahip derin dondurucuda muhafaza edilen bir besinin saklama süresi ortalama 1 haftadır. -12 Cº sıcaklığa sahip derin dondurucuda bu süre ortalama 1 aya yükselir;
-18 Cº sıcaklığa sahip derin dondurucuda ise; muhafaza edilen bir besini saklama süresi ortalama 3 ay a kadar uzayabilmektedir.

— Bir besinin güvenilir olması sizin elinizde!
— Orta veya az pişmiş kırmızı et/köfte yerine haşlanarak, buharda veya fırında iyi pişirilmişini tercih etmek daha güvenilirdir.
—Tavuk veya balıketi güvenilir hale gelmesi için mutlaka iyice pişirilmelidir.
—Yumurta besin zehirlenmesi riski yüksek olan bir besindir. Katı şekle gelmiş, iyi pişirilmiş yumurta, rafadan yumurtaya kıyasla daha güvenilirdir.
— Yumurtalı terbiye ile hazırlanmış çorba servis öncesinde mutlaka kaynatılmalıdır. Aksi halde güvenilirliğini yitirecektir.
— Kremalı pasta yapıldığı gün tüketilmeli, mutlaka buzdolabında saklanmalıdır. Kremalı şekilde hazırlanmış tüm besinlerin besin zehirlenmesine yol açma riskleri oldukça yüksektir (Özellikle de yaz aylarında).
— Besinlerin hazırlanması, saklanması, pişirilmesi, servis için sıcak tutulması, yeniden ısıtılması sırasında uygulanacak sıcaklık dereceleri mikroorganizmaların çoğalmasını önleyecek yeterlikte olmalıdır.
— Besinlerin güvenilirliklerini kaybetmemek için oda sıcaklığında bırakılmamalı, uygun koşullarda saklanmalıdır.
— Besinleri sıcak tutma ve ısıtma derecesi ortalama 60–74 C arasındadır. Soğuk tutma derecesi ise 5 C’nin altındadır.
— Dondurulmuş besinler özellikle etlerin buzu çözüldükten sonra yeniden dondurulmamalıdır. Çözüldükten sonra hemen tüketilmelidir. Çözülme işi oda sıcaklığında, radyatör üzerinde veya altında, hafif ateşte veya güneşli yerde yapılmamalıdır, buzdolabının alt raflarında bekletilerek yapılmalıdır.
— Etler birer yemeklik miktarlarda, yassı bir şekilde paketlenmiş olarak dondurulmalı-saklanmalıdır.
— Et ve balıkların diğer besinlerle teması plastik kap veya ambalaj kullanarak önlenmelidir.
— Pişmiş ve pişmemiş yiyeceklerin birbirine teması önlenmelidir.

Güvenilir ve sağlıklı besinlerle besleneceğiniz sağlıklı günler diliyorum…

Dyt. İpek Ağaca
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Light Ürünler Sağlıklı Mıdır: Light Ürünler Hakkında Merak Edilenler - Güvenilir Besinlerin Önemi ve Besin Hijyeni" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.İpek AĞACA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.İpek AĞACA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İpek AĞACA Fotoğraf
Dyt.İpek AĞACA
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.İpek AĞACA'nın Makaleleri
► Light Ürünler Sağlıklı mı? Dyt.Seçil KENAR
► Light Ürünler Dyt.Turgay KÖSE
► Light Ürünler Zararlı mı? Dyt.Elvan ODABAŞI
► Teff Tohumu Hakkında Merak Edilenler Dyt.Büşra DAYIOĞLU
► Lightlar Ne Kadar Light Dyt.Gökmen GÖK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Light Ürünler Sağlıklı Mıdır: Light Ürünler Hakkında Merak Edilenler - Güvenilir Besinlerin Önemi ve Besin Hijyeni' başlığıyla benzeşen toplam 62 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Besin ve Besin Öğeleri ÇOK OKUNUYOR Kasım 2008
► Hemoroid ve Beslenme ÇOK OKUNUYOR Ekim 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:33
Top