2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikolojik Açlık: Hayatınızdaki Boşlukları Yiyeceklerle Doldurmayın
MAKALE #3281 © Yazan Dyt.Esra Rahşan ÇALIŞKAN | Yayın Temmuz 2009 | 6,251 Okuyucu
Geçenlerde dietethic ekibiyle beraber gösterimde olan bir filme gittik. Adı başlıkta yer alan film, uzun yıllar gösterimde olmasına rağmen ve pek çok kişi tarafından sevilmesine rağmen, biz filmden hoşlanmadığımız için sizinle paylaşmak istiyoruz, belki gitmeyi (uygulamayı) düşünenler yada filmden bıkanlar ama yine de izleyenler(vazgeçmeyi deneyip beceremeyenler) için bu anlattıklarımız bir bilgi olarak yerleşir.

Yönetmenliğini zaman zaman karelerde göreceğimiz beyinde bulunan hipotalamus, yapımcılığını da insan yapmaktadır. İzleyeceğiniz filmin süresi gün boyu olmakla birlikte, başrollerini; yapımcısı olan insan, fizyolojik açlık, psikolojik açlık, kan şekeri, kortizol olmakla birlikte stres, güvensizlik, sıkıntı, kıskançlık, hayal kırıklığı, mutluluk ve birçok oyuncu filmde yer yer kendini gösterecektir.

Olay, aslında filmde zayıf bir karakteri canlandıran insan bedeninde geçmekte ve çevresel faktörlerde (ev, iş, vb.) görüntü efekti olarak kullanılmaktadır. İnsan, eşi stresle sabah geç uyanır ve işe (okuluna) gitmek için acele eder ve genelde ya kahvaltı yapmaz, öyle bir alışkanlığı yoktur ya da hızlıca şekerli besinlerden tüketerek işine gitmek için evinden çıkar. İş yerinde, inişler çıkışlar, gerginlikler, kaygılar ve yer yer başarısızlıklar kişinin rol arkadaşlarını canlandırıp insanda duygusal boşluklar oluşturmaktadır. Tam bu sırada filmde fon müziği olarak mide gurultusu girer ve insan anlar ki patronu olan hipotalamus ona acıktığını hissettirmiştir. Saatine bakar öğle yemeğine daha zaman olduğunu görür ve daha çok gerilir, işine yoğunlaşamaz, sanki tansiyonu düşer, gözleri kararır ve bu anda psikolojik açlık ekranda görünür. O sırada çekmecesindeki bisküvi, çikolata paketleri aklına gelir birini açar keyifle yer. O an sanki doymuş gibidir ama öğle yemeği saatinde tekrar eskisi gibi aç olacaktır. Kahramanımız öğle yemeğinde diğer kişilerle öğle yemeğini yemeye gider ve açlığın rehavetiyle bir çırpıda yemeğini bitirirken doyduğunu anladığı noktada yanına psikolojik açlık oturur ve yemeğe devam eder. Yemeği bitince karnında bir şişlik, hisseder ve bu kadar çok yemeği bir anda yediği için pişmanlık onu pişman ettirir. Ardından zayıf insanımız yerinden zor kalkarak yemek masasından, odasına kendini zor atar. İşi başlayınca stres ona, onu çok sevdiğine dair bir mesaj çekerek hep yanında olduğunu söyler. İş arkadaşları kıskançlıklar, hayal kırıkları ona tokluğunu unutturur ve ayrıca onun rutine bindirdiği çay, bisküvi saati de gelmiştir. Çekmecesinden en sevdiği dostunu çıkararak, her şeyi hatta o anlık eşini bile aklından çıkararak afiyetle bisküvilerden yer. Zaman ilerledikçe artık işi bitmiştir. Yorgunlukla evinin yolunu tutar. Evine geldiği zamanda, gün boyu olan olaylara yorgunlukta eklendiği için buzdolabından alınan bir tatlı onu birazcık sakinleştirir. Ve akşam yemeğinin hazırlıkları başlar. Televizyon misafir olarak gelir ve yemeklerini birlikte yerler ama bizim zayıf insan yediğinden yine bir şey anlamaz ve üstüne bir tabak daha yemek yanına bir parça ekmek ve sonrasında da meyve yiyerek öğlen ki hislerle bir süre sonra uyur. Ve günleri bu şekilde geçerse nasıl bir görüntüye sahip olacağının ve bu ruh hali ile o durumu benimsemeyip daha da üzüleceğinin farkında değildir. Filmde her ne kadar dev kadro yer alsa da ve film kışkırtıcı mesajlar verse de filmde hataları ve hatalarının farkında olmaması olsa da değiştirmek için çaba vermeyecek yapıda olması bizi çok üzmüştür. Eğer etrafınızda ders çıkaracak, çıkarmaya istekli ama bunun adımını atamayan insanlarınız varsa diyetisyeniniz ve psikolog veya psikiyatrınızı da alarak bir film de siz çekin eminiz ki çok daha güzel olacaktır.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikolojik Açlık: Hayatınızdaki Boşlukları Yiyeceklerle Doldurmayın" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Esra Rahşan ÇALIŞKAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Esra Rahşan ÇALIŞKAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Esra Rahşan ÇALIŞKAN'ın Makaleleri
► Duygusal Açlık Dyt.Meltem YAMAN
► Duygusal Açlık Nedir Dyt.Gökhan ÇELİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Psikolojik Açlık: Hayatınızdaki Boşlukları Yiyeceklerle Doldurmayın' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Beslenme Haziran 2010
► Diyette Şehir Efsaneleri Haziran 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:21
Top