2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Karpuzun Yararları : Yaz Sıcakları İçin Kırmızıdan Gelen Sağlık
MAKALE #3296 © Yazan Dyt.Şeyma TUNA | Yayın Temmuz 2009 | 5,969 Okuyucu
Yaz sıcağında en lezzetli serinleme yollarından biri şüphesiz karpuz yemektir. Ya da hoş bir piknik, tatlı ve sulu bir karpuzla mükemmelleşir. Latince ismi Citrullus Vulgaris olan karpuz kabakgillerdendir. Anayurdu Afrika'nın tropikal bölgeleridir. Mısır' daki antik kalıntılardaki duvar resimlerinde karpuz resmedilmiştir. Daha sonra ticari gemilerle Akdeniz ülkelerine yayılmıştır.


Bugün dünyada yaklaşık 500 çeşit karpuz yetişmektedir. Bunlar kabuğunun, çekirdeklerinin biçimine, rengine ve ağırlığına göre farklılık gösterir. Karpuz mayıs ve eylül aylarında ancak özellikle temmuz ortasından ağustos sonuna kadar bol miktarda bulunur.

İçerdiği A vitamini aktivitesi gösteren karotenler sayesinde, kansere karşı koruyucu olmasının yanında bağışıklık sisteminin daha iyi çalışabilmesini sağladığı için birçok hastalığa karşı koruyucu özellikler gösterebilmektedir.

Yapılan birçok çalışma, diyette potasyumun arttırılması (aynı zamanda tuz tüketimin azaltılması) ile kan basıncında fark edilir derecede azalmalar olduğunu göstermiştir.

Sekiz yıl süre ile izlenmiş 40 ile 75 yaş arasındaki 43738 Amerikalı erkek de yapılan uzun süreli bir çalışmada, diyetteki potasyum miktarının artması ile hipertansiyonla yakından alakalı olan felç riskinin azaltılabileceğini kanıtlanmıştır (Ascherio A ve ark, 1998). Felç riskini arttıran birinci faktörün hipertansiyon (kan basıncında yükseklik) olduğu göz önüne alınırsa günlük potasyum tüketimindeki artış damarlardaki basıncı düşürdüğü için felç riski azabilmektedir. İki üç parmak kalınlığında kesilmiş bir dilim karpuz (200 gram kadar) yetişkinler için tavsiye edilen potasyum miktarını (200 mg) karşılamaktadır.

Potasyum, aynı zamanda böbreklerin daha iyi çalışmasını sağladığı için; böbrekler tarafından vücuttan sodyumun atılmasını hızlandırır. Fazla sodyumun vücuttan atılması sonucunda da kan basıncı dengelenir, kalp işlevleri düzenlenir ve kalp krizi riski azaltılabilir.


İçerdiği laykopen bileşiği ile karpuz, vücudu kansere karşı iyi koruduğu bilinen birçok vitaminden (A ve E vitamini) 2 ile 10 kat daha fazla koruyabilmektedir. Kansere yol açan en büyük sebeplerden biri, doku ve organların dışardan alınan veya vücut tarafından üretilmiş zararlı maddeler tarafından hasarlanmasıdır. Laykopen bileşiği ise antioksidan özelliği sayesinde, serbest radikaller denilen toksin özelliğindeki maddelerin sağlıklı doku ve organlara tutunup zarar vermesini engelleyerek kanser türlerinin birçoğuna, diyabet, kalp hastalıklarına karşı koruyucu ve savunma sistemini destekleyicidir.


Karpuz, yüksek miktarda su içerdiği ve hazmı kolay olan bir meyve olduğu için de sık tuvalete gidilmesini ve buna bağlı olarak vücuttan atık maddelerin daha sık dışarı atılmasını da sağlar. Karpuzun sağlığa yararlı birçok etkisinin yanında düşük enerji içeriği ile de (100 gramında 26 kalori) zayıflama diyetlerinin vazgeçilmez meyvesidir. Yüksek su içeriği nedeniyle hastalar tarafından genellikle serbest tüketilebilir düşüncesi de oluşturan bu yaz meyvesinin fazla tüketiminde kişin toplamda aldığı enerjiyi arttıracağı da unutulmamalı, diyetiysen tarafından verilen saat ve miktarda tüketimine özen gösterilmelidir.


Toplum tarafından yaygın tüketimi bulunan karpuz- peynir-ekmek yaz akşamları için uygun bir menü olup, protein ve vitamin açısından normal bir öğünün içerdiği miktarları tam karşılayamayacağı için sürekli tekrarlanmamalıdır. Peynir, bir miktar protein ve kalsiyum karşılasa da tek tip diyet sağlıklı değildir. özellikle yaz aylarında zayıflamak isteyenlerin gözdesi olan karpuz, sürekli ve tek başına tüketildiği zaman zayıflamak yerine bir ayın sonunda şişmanlattığı bile görülebilir. Çünkü sadece karpuz veya sadece meyve tüketerek vucudumuza gerekli olan enerji ve diğer besin öğelerini tam olarak sağlayamayız.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Karpuzun Yararları : Yaz Sıcakları İçin Kırmızıdan Gelen Sağlık" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Şeyma TUNA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Şeyma TUNA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şeyma TUNA Fotoğraf
Dyt.Şeyma TUNA
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi24 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Şeyma TUNA'nın Makaleleri
► Bitkilerle Gelen Sağlık Dyt.Burçin ÇELİKEZER
► Kefirle Gelen Sağlık Dyt.Atilla ZEYREK
► Suyla Gelen Sağlık Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Besinlerden Gelen Sağlık Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
► Posa ile Gelen Sağlık Dyt.Reyhan YÖRÜMEZ
► Sağlık İçin Önce Su İçin Dyt.Aysel ŞAHİN KAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Karpuzun Yararları : Yaz Sıcakları İçin Kırmızıdan Gelen Sağlık' başlığıyla benzeşen toplam 67 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sıcaklarda Beslenme Ağustos 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:31
Top