2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Katarakt : Işığın Önündeki Engel
MAKALE #3326 © Yazan Op.Dr.Aysun KILIÇ | Yayın Temmuz 2009 | 5,404 Okuyucu
Işığın önündeki engel: Katarakt

İnsanoğlu yeryüzünde hayat bulduğundan beri en değerli yetisi görme olmuştur. Gerçekten de ancak gören bir göz, sürekli yer değiştirmek, bir nevi düşmanlarından kaçmak zorunda kalan insanlara klavuzluk edebilirdi.Doğuştan itibaren en çok kullandığımız organ göz değil midir?Uçsuz bucaksız görebilmenin dayanılmaz hafifliğini başka bir şey tutabilir mi?:)) Varolduğu ortamda lokalize kalmaktan sıkılıp, yeni yerler keşfetme arzusu uyandıran, böylece dünyanın ve evrenin sırlarının çözülmesine öncülük eden o muhteşem,vazgeçilmez organ...
İşte bu yüzden insanlar yaşamları boyunca, göz güzelliğini ve sağlığını korumak,tehlikelerden sakınmak istemişlerdir.Ancak insan ömrünün uzamasıyla, çalışmaktan yorgun düşen bu küçük organın görevini yapmasında büyük bir engel ortaya çıkacaktır... Katarakt!
Katarakt, göz içindeki normalde saydam olan lensin (göz merceği), progresif bir şekilde kesifleşmesidir. Kesafetin yerine göre değişmekle birlikte, göze gelen ışınlar görme noktasına yeterince ulaşamadığından net görüntü oluşturulamaz. Hastalar bu durumu‘sis perdesi ya da buzlu camın ardından bakmak' şeklinde ifade ederler. Uzak görmelerinin giderek azaldığını, ışığa karşı hassasiyetlerinin arttığını, gözlerinde kamaşma olduğunu, çift görme, puslu görme gibi şikayetlerden yakınırlar. Başlangıçta yakın görmeleri korunurken, katarakt olgunlaştıkça gözlükle dahi yazı okuyamaz duruma gelirler. Operasyon zamanı, acil durumlar(şişkin lense bağlı glokom gibi) dışında hastanın isteği ve hekimin yönlendirmesi ile belirlenir. Kataraktın bir çok farklı nedeni olmasına rağmen şu ana başlıklar halinde sınıflandırılabilir.
  1. Konjental (doğumsal): anne karnında geçirilen bazı hastalıklar
  2. Senil (yaşa bağlı)
  3. Travmatik: gözü etkileyen künt ya da delici yaralanmalar
  4. Patolojik: Diabet, hipokalsemi gibi sistemik hastalıklar
  5. İkincil: Üveit, glokom gibi göz hastalıkları
  6. İatrojenik: Kortizon vb ilaçlara bağlı
En sık karşılaşılan tipi senil yani yaşa bağlı olandır. Bu tip katarakt genellikle 60'lı yaşlarda oluşmaya başlar. 5-10 yıl içinde semptomatik hale gelir. Etyolojide bir çok faktör suzlamasına karşın, göz merceğinde meydana gelen bu fizyolojik değişikliğin kesin sebebi bilinmemektedir. Beslenme, ultraviyole ışınları gibi bazı risk faktörleri güncelliğini korurken, Aspirin, C ve E vitaminleri gibi antioksidan maddelerin katarakt oluşumunu engelleyici etkileri araştırılmaktadır.

Günümüzde kataraktın tek tedavisi cerrahidir. Ameliyat öncesinde hastalar detaylı bir şekilde muayene edilmeli, görme noktası ve görme sinirinde, görmenin artmasını engelleyecek bir hastalık olup olmadığı önceden tespit edilmelidir. Olgun kataraktlarda hekim ultrasonografi tetkiki isteyebilir. Hastalar gerekli görüldüğünde iç hastalıkları uzmanı tarafından muayene edilebilir.

Katarakt cerrahisinde en yaygın uygulanan yöntem fakoemülsifikasyondur.Halk arasında lazer olarak bilinen FAKO; ultrasonik ses dalgalarıyla göz içindeki merceğin parçalanarak emilmesi esasına dayanır. İşlem özel durumlar dışında lokal anestezi ile yapılır. Lokal anestezi iğne veya damla ile yapılabilir. Burada önemli olan gözün sabit hale getirilmesidir. Kataraktlı mercek alındıktan sonra yerine, önceden cihazla ölçüm yapılarak numarası tespit edilen, yapay mercek yerleştirilir. Ameliyat, ender durumlar dışında, dikiş konulmadan sonlandırılır. Ameliyat sonrası hastanın gözü bir gece süreyle kapatılır. Ertesi gün kontrolde doktor tarafından açılarak, verilen damlaları yaklaşık bir ay süreyle düzenli bir şekilde damlatması önerilir. Ayrıca merceğin gözde sabitlenmesi için hastanın, 1 hafta süreyle göziçi basıncını artıracak hareketlerden kaçınması( sürekli göz oğuşturma, başın uzun süreli öne eğik tutulması, ağır yük kaldırma gibi) istenir. Hekim bu süre içinde gerekli görürse hastanın uzak ve yakın gözlüklerini belirleyerek reçete edebilir.

Bol ışıklı günler dileğiyle...
Op. Dr Aysun Kılıç
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Katarakt : Işığın Önündeki Engel" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Aysun KILIÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Aysun KILIÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     13 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aysun KILIÇ Fotoğraf
Op.Dr.Aysun KILIÇ
Kocaeli
Doktor "Göz Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Aysun KILIÇ'ın Makaleleri
► Katarakt ve Cerrahisi Op.Dr.Levent AKÇAY
► Katarakt Multifokal Lens Op.Dr.Serkan DAĞDELEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Katarakt : Işığın Önündeki Engel' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:29
Top