2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yalnızlık
MAKALE #3349 © Yazan Dr.Psk.Tayfun DOĞAN | Yayın Temmuz 2009 | 18,245 Okuyucu
Varsın bir bardak su verenim olmasın, biri 'Su yok' desinde... Kemalettin Kamu

YALNIZLIK

Akşam olup karanlık çöktüğünde, ceketini bir yana atar insan, televizyona koşar, bilgisayara koşar dindiremez yalnızlığını telefon rehberini karıştırır konuşacak, duygularını dökecek birisini arar çılgınca. Konuşan, nefes alıp veren, gülümseyen duygularını paylaşabileceği, öfkesini ifade edebileceği, dinleyeceği ve dinleteceği birini... Ne kadar zordur yalnızlık… Orhan Veli’nin dediği gibi:

Bilmezler yalnız yaşamayanlar:

Nasıl korku verir sessizlik insana;
İnsan nasıl konuşur kendisiyle;
Nasıl koşar aynalara,
Bir cana hasret.
Bilmezler.

Yalnızlık niceliksel bir sorun olmaktan öte niteliksel bir sorundur. Yani sahip olunan kişi sayısı ya da ilişkilerin sıklığı değildir söz konusu olan; bireyin var olan ilişkilerinden ne derece doyum aldığı, ne kadar mutlu olduğudur.

Yalnızlık öznel bir yaşantıdır. Birçok kişi yalnızlık yaşasa bile her birey yalnızlığını kendisi yaşar. Zaten yalnızlık paylaşılabilse yalnızlık olmazdı. “Tek başına olma”ve yalnızlık kavramı sürekli birbirinin yerine kullanılagelmiş kavramlardır. Aslında yalnızlık ve “tek başına olma” birbirlerinden farklı kavramlardır. Yalnızlıkta olumsuz, hoşa gitmeyen bir yaşantı vardır. Bazen yalnızlık insanın yaratıcılığını ortaya çıkaran onu özgürleştiren bir durum olsa da temelde istenmeyen hoşa gitmeyen bir durumdur. Tek başına olma ise bireyin isteğine bağlıdır. Birey tek başına olmaktan mutlu olabilir. Ayrıca tek başınayken yalnızlık hissetmeyebilir, ama birey başkalarıyla birlikteyken de yalnızlık hissedebilir.
Psikolojik problemlerle yalnızlık arasında oldukça yüksek bir ilişki bulunmuştur. Özellikle depresyon ve yalnızlık arasında pozitif yönde bir ilişki vardır. Bireyin depresyon düzeyi arttıkça yalnızlığı artmakta; yalnızlığı arttıkça depresyon düzeyi de artmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken hangisinin diğerine neden olduğundan çok aralarındaki ilişkinin yüksekliğidir.

Toplumun her kesiminden insanlarda yalnızlık duygusu zaman zaman yaşanmakla birlikte bireyin yaşadığı yer ve eğitim düzeyi bulunduğu statüde yalnızlık yaşamasında etkili faktörlerdendir.

İnsan neden yalnız hisseder kendisini?

Öncelikle bireyin kendisine ilişkin bilişsel algıları onun yalnızlık duygusunu yaşamasında önemli bir etkendir. Yani yalnızlık yaşayan bireyler kendilerine dair olumsuz inançları vardır ve özgüvenleri düşük bireylerdir. Diğer insanlarla ilişkileri konusunda kendisini yetersiz algılamakta, sosyal performansını olumsuz değerlendirmekte ve kendilerini sosyal çekicilik açısından yetersiz algılamalarından dolayı iletişim kurmaktan çekinmektedir. Kendisini diğer insanlara açma konusunda güven hissetmemekte ve kendisi açmayı riskli ve güvensiz olarak değerlendirmektedir. Kısacası başkalarıyla arasına köprü kurmaktan ziyade duvar örmektedir.

Yalnızlık yaşayan bireyler kendisinden başka iletişim halinde olduğu diğer kişileri de güvenilir algılamamakta ve onlarında kendisi hakkında böyle düşündüğünü varsaymaktadır. Yalnızlık yaşayan birey kişilerarası ilişkilerdeki başarısızlıklarını kendisine yönlendirirken başarılı olduğu durumları üstlenmemekte ve bu durumu diğer bireylere atfetmektedir.
Yaşanılan bu olumsuz yaşantıdan kurtulabilmek ve bireyin yalnızlığına ilişkin bu çarpık düşüncelerden kurtulabilmek için bireyin bilişsel yapısının yeniden programlanması gerekmektedir. Bilişsel terapi modeli bireyin kendisine ve başkalarına dair olumsuz ve işlevsel olmayan inançlarının işlevsel olanlarla değiştirilmesi konusunda başarılı bir terapi modeli olarak yalnızlığın giderilmesinde etkili bir yaklaşımdır.

Çoğu yalnızlık yaşayan birey bu sorunla kendi başına baş etmeye kalkışır. Bir kısmı bunda başarılı olsa da kimi bireyler profesyonel bir yardım almadan bunu aşmakta güçlük çekebilirler.

Yalnızlık yaşayan birey içinde bulunduğu durumdan hoşnut olmamakla birlikte hem kendine olan güven eksikliğinden hem de çevreye zayıf, ihtiyaç içinde bir birey olarak görünmek istemediğinden dolayı yalnızlığını kırmak için bir girişimde bulunmakta çekingen davranır. Birey ister kendi başına ister bir profesyonel yardımıyla yalnızlıktan kurtulmak için öncelikle iletişim becerilerini geliştirici bir takım etkinliklerde bulunmalıdır. Yalnızlığını aşması için içten ve samimi bir sosyal destekte oldukça önemlidir. Ama bunu insanlardan yakınlarından istemek zordur. Bundan dolayı “mutlu olmak için insanları mutlu etmek” ilkesinden yola çıkarak başkalarıyla ilişkilerinde karşılık beklemeden verici ve besleyici bir rol üstlenmek bir zaman sonra kendisine doyurucu ve sıcak dostluklar ve ilişkiler olarak dönecektir. Bütün bunları yaparken gülümseyen bir yüz asla ihmal edilmemelidir.

Tayfun DOĞAN
Uzm. Psikolojik Danışman
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yalnızlık" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Tayfun DOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Tayfun DOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Tayfun DOĞAN'ın Makaleleri
► Yalnızlık Psk.Dila HOTLAR
► Yalnızlık Hissi Psk.Dilara ZEYBEK
► Yalnızlık Sendromu Psk.Namık ACAR
► Mobing ve Yalnızlık Erhan SARICA
► Ergen ve Yalnızlık Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Yalnızlık Psikolojisi Psk.Dnş.Halil İbrahim ÇABUK
► Yaşam ve Yalnızlık Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ
► Teknolojik Yalnızlık... Psk.Füsun BUDAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yalnızlık' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sosyal Zeka Temmuz 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:54
Top