2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hipertansiyonda Tıbbi Diyet Tedavisi
MAKALE #3380 © Yazan Dyt.Şule DOĞAN BEYAZ | Yayın Ağustos 2009 | 6,962 Okuyucu
Hipertansiyon Nedir? : Kan basıncının normal değerlerden yüksek olmasıdır.
Bunu da şöyle açıklayabiliriz;
Sistolik kan basıncının 140 mmHg ve diastolik kan basıncının 90 mmHg ve altında olması, normal

Sistolik kan basıncının 141-159 mmHg ve diastolik kan basıncının 91-94 mmHg olması sınırda veya hafif yüksek tansiyon,
Sistolik kan basıncının 160 mmHg ve diastolik kan basıncının 95 mmHg veya üstünde olması hipertansiyon olarak değerlendirilir.

Zihinsel stres, kabızlık, böbrek hastalıkları, zehirlenme, et ve yüksek proteinli gıdalar bakımından zengin diyet bu hastalığın nedenleri arasında sayılabilir. Son araştırmalara göre kan damarlarının çeperlerinde kalsiyum birikmesinin de kısmen etkisi vardır. Damardaki kalsiyumu eriterek tedavi edilebilir.

Hipertansiyon iki tiptedir: iyi huylu ve kötü huylu. İyi huylu hipertansiyonda tansiyon yüksektir ancak köken aldığı ciddi sorun yoktur. Belirtiler orta ve hafiftir., yavaş ilerler ve böbrek hasarı ya çok azdır ya da hiç yoktur. Hiç belirti vermeyebilir. ancak tıbbi inceleme sırasında anlaşılabilir.
Hipertansiyonda beslenme şekli nasıl olmalıdır?

Beden ağırlığının arzu edilen sınırın üzerinde olmaması gerekir. Ailede hipertansiyon öyküsü olanların BKİ : 20-25 arasında olmalıdır. BKİ şöyle hesaplanabilir. BKİ = Ağırlık (kg) Boy2 (m)

Bu da Diyet Uzmanı tarafından hazırlanan düşük kalorili, dengeli, yeterli diyet ve düzenli fiziksel egzersiz ile sağlanabilir.
Günlük tuz tüketimi 4-6 g ( yaklaşık 2 çay kaşığı) kadar olmalıdır. Yemeklerimizi tuzsuz, ekmeğimizi de az tuzlu ve kepekli olarak tüketmemiz yeterlidir. Yemeklerde potasyumdan zengin maydanoz, kekik, nane, dereotu, limon suyu, soğan gibi tat vericilerin kullanımı hem yemekte tuzun eksikliğini bir ölçüde giderir hem de tansiyonu ayarlar.
Diyette doymuş yağ asitlerini çok içeren tereyağı, sadeyağı, iç yağı ve katı margarin kullanılmamalıdır. Daha çok zeytinyağı, ayçiçekyağı, fındık yağı ve mısırözü yağı kullanılmalıdır. Salam, sucuk, pastırma gibi şarküteri ürünleri, hazır gıdalar ( hazır çorbalar, soslar, ketçap, mayonez ), zeytin ( diyet veya normal) , salamura yiyecekler , turşular

TÜKETİLMEMELİDİR!!!

Eğer alkol tüketimi varsa; günlük alımı 28 gramla sınırlandırılmalıdır. Bu da 60 cc rakı, viski gibi sert içki veya 200 cc şarap veya 500-700 cc biraya eşdeğerdir.

BÜTÜN KRONİK HASTALIKLARDA OLDUĞU GİBİ EGZERSİZ HASTALIĞIN KONTROLUNDE YARAR SAĞLAR.


Hipertansiyonda en önemli iki etkenden biri kan volümünün artmasıdır.Tuz daki sodyum klörür su tutucu bir madde olduğu için tansiyonun yükselmesine sebep olur.Normalde doğal beslenme ile aldığımıztuz miktarı vücuda yeterli olmaktadır ama insan tuzun lezzet artırıcı etkisinden dolayı tuz kullanmayı öğrenmiştir.Doğrusu çocukların beslenme alışkanlığında tuzun kaldırılmasıdır ve yüksek tansiyon olmasa dahi fazla tuz tüketiminden kaçınılmasıdır.

Yapılan hayvan deneylerinde fazla tuz tüketiminin oransal olarak tansiyonu artırdığı ve paralel olarak da ortalama ömrü kısalttığı gözlenmiştir.
Bulgular, alışkanlık gereği fazla miktarlarda tuz tüketen insanlarda yüksek tansiyonun(yüksek kan basıncı) daha az tuz kullanan insanlara göre daha sık ortaya çıktığını göstermektedir. Ayrıca, araştırmalar genel olarak yüksek tansiyonu olan insanların, sodyum oranı düşük bir diyet uygulayarak kan basınçlarını düşürebildiklerini göstermektedir.

Tuz, yediğimiz hemen hemen tüm bitkilerde ve hayvanlarda vardır ve bu miktar tuz ihtiyacımız için yeterlidir.

Yapacağınız ilk şey yemeklerle işe başlayın.Pişirirken tuz kullanmayın ya da çok az miktarda kullanın.Salata ayran gibi sonradan tuz eklenen gıdalara tuz eklemeyin alırken tuzsuz olanı tercih edin.Yemek masanızdan tuzluğu kaldırın.Tuz olmayınca yemek lezzetsiz geliyorsa, değişik otlar ve limon kullanarak lezzetlendirin.Cips,salamura gıdalar ve turşu gibi tuzlu yiyeceklerden kaçının.

Hazır gıdaların büyük miktarlarda tuz içerdiğini unutmayın. Gıda etiketlerini inceleme alışkanlığı edinin. Bu etiketler, bileşenleri miktar sırasına göre listelerler. Sodyumun (tuz) listenin üst sıralarında yer aldığı gıdalardan kaçının. Monosodyum glutamat (MSG), sodyum klorid (sofra tuzu) ve hatta karbonat (sodyum içerir) terimlerini arayın. Ketçap, hardal ve soya sosu gibi tatlandırıcılarda sodyum oranı yüksektir. Hazır çorbalar, et suları, jambon, söğüş et, sosis gibi hazır gıdalarda da tuz içeriği yüksektir bunlar yerine taze et tüketin.


DYT.ŞULE DOĞAN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hipertansiyonda Tıbbi Diyet Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Şule DOĞAN BEYAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Şule DOĞAN BEYAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Şule DOĞAN BEYAZ'ın Makaleleri
► Fenilketonüri Tıbbi Beslenme Tedavisi Dyt.Şule DOĞAN BEYAZ
► Fenilketonüri ve Diyet Tedavisi Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Osteoporozda Diyet Tedavisi Dyt.Gül Özlem ERTÜRK
► Obezite ve Diyet Tedavisi Dyt.Merve TIĞLI
► Şişmanlık ve Diyet Tedavisi Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hipertansiyonda Tıbbi Diyet Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Anne Sütü ve 0-1 Yaş Bebek Beslenmesi ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:14
Top