2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Obezite ve Diyetler
MAKALE #3385 © Yazan Dyt.Ahmet GÜRAPAYDIN | Yayın Ağustos 2009 | 8,823 Okuyucu
DİYET LİSTELERİ ŞİŞMANLATIYOR MU?


3 Tane köre fili tanımaları için fırsat tanınmış. Birine hortumu, diğerine kuyruğu sonuncu köre de filin kulak kısmı verilmiş. Birinci kör; fil boru gibi bir şeydir demiş. İkinci kör; fil ip gibi bir şeydir demiş üçüncü kör ise fil kağıt gibi ince bir şeydir demiş.Oysa fil bu üç körün söylediğinden çok farklı bir canlı.

İnsanlara hiç bilmediği bir konuda işin sadece bir kısmını sunarsanız, özden uzaklaşır ve hatta zarar görebilir. Ben zayıflama tedavilerin de sunulan alternatif yolları bu şekilde görüyorum. Her bir yol; bütünün yani ideal kilo ve görüntüye ulaşmanın bir parçası, fakat bütün; çok farlı.

Bu bilgi kargaşasından dolayı, insanlar zayıflamayı yanlış biliyor ve hatta başarısızlık durumunda, olmuyor deyip mevcut kilolarını içlerine sindirmeye çalışıyorlar. Örneğin diyet yapmak, bütünün en önemli parçası fakat tamamı değil. İdeal kiloda olmanız o diyet listesini tastamam uygulamanızla mümkün olamaz, mümkün olsa bile tekrar kilo almamanız verdiğiniz kiloyu korumanız bir mucizedir.

Örneğin lahana suyu, yeşil çay, içilen detoks çayları, … medya bu argümanları o kadar abarttı ki artık insanlar bunları yapmadan zayıflanamayacağını düşünmeye başladı. O kadar bilgi kirliliği var ki toplumda, insanlar ne yapacağını şaşırmış haldeler. Bu kargaşada içinde özden uzaklaştık, obezite tedavisinde sorunun aldığımız kaloriyi azaltıp, harcadığımız kaloriyi arttırmak olduğunu unuttuk. Herkesin dilinde şu çay iştahı keser, şu bitki karışımı şu işe yarar gibi formüller var. Maalesef hiç birisi fili tarif etmiyor. Hatta bireyler bu önerilerle sağlık kazanmayı umarken sağlıklarından olabiliyorlar.

Diyet listeleri de bana göre bu meyanda ele alınmalı. Belli bir menünün basmakalıp uygulanması, hem canımızı sıkar hem de bırakınca tekrar kilo almak kaçınılmaz hale gelir. Obezite tedavisi bir liste ile çözümlenmekten çok uzaktır. Örneğin atıştırma alışkanlığı olan birisine diyet listesi verirseniz daha fazla atıştıracaktır. Anemisi olan birisine diyet listesi verilirse daha fazla anemik olacaktır. Örneğin adım sayısı az olan birisine diyet listesi verirseniz aç kalacağı için daha az adım atacaktır ***yani hangi taraftan bakılırsa bakılsın obezite tedavisi menü listesi ile çözülemeyecek kadar karmaşık bir olgudur.Hatta menü vermek işin kolayına kaçmak olacaktır,kişiyi bezdirmekte cabası, kişi zayıflama işinin o menü sayesinde hallolacağını zanneder.

Egzersiz konusu ayrı bir kargaşa; basmakalıp, kişinin fiziksel özellikleri göz ardı edilerek verilen egzersizler vücudumuza zarar vermektedir. Çünkü günlük adım sayısını arttırmadan önerilecek her türlü egzersiz yorgunlukla sonuçlanarak daha fazla hareketsizliğe yol açar, iştah kontrolü güçleşir veya egzersizi bırakınca kilo almak tekrar kaçınılmaz hale gelir. Size önerim elinizde diyet listesi varsa çöpe atın sizin fiziksel şartlarınız düşünülmeden dizayn edilmiş egzersiz programınız varsa uygulamayın çünkü her başarısızlık tekrar başlama azmini azaltıyor, tekrar kilo alımları ise kalp krizi geçirme riskini iki kat arttırıyor.

Peki ne yapmalıyız dediğinizi duyar gibiyim. Çözüm tüm bu argümanları zamanında yerinde uygun dozda ve kişinin durumuna göre ayarlaya bilmektir. Tıpta bir kural var; her hasta kendi kitabını yazar.Birisi için fayda sağlamış yol diğeri için uygun olmayabilir hatta zararlı olabilir.

Sizin notları kötü olan bir çocuğunuz olsun. Bu durumu düzeltmek için ne yaparsınız? Onu döver misiniz, yoksa sorunun nedenini bularak onu çözmeye mi çalışırsınız? Çocuğunuza şiddet uygularsanız sorun çözülmüş gibi görünür. Çocuk bir süre ders çalışır ama sonunlar çözülmediği için tekrar ders çalışmayı bırakır. İşte fazla kilolarımızı bizim yaramaz çocuğumuz gibi düşünürse sadece tek yol kullanmak, sorunu bilmeden uygulamalara başlamak onu dövmeye benzer. Bir miktar kilo verilse bile sonuç olarak başladığınız yerde bulursunuz kendinizi.

Aşağıda; kilo sorunu olan okurlarımız için kontrol edilip düzenlenmesi gereken unsurları bulacaksınız. Sizden isteğim bu maddeleri gözden geçirmeden, kontrol etmeden daha doğrusu bu maddeleri sağaltım yapmadan zayıflama gibi multidisipliner bir konuyu çözmeye niyetlenmeyin aksi takdirde kendinizi başlangıç noktanızda ve hatta daha geride bulursunuz.

* Öğün düzeni

* Psikolojik durum ve duygulanım bozuklukları

* Mineral dengesi

* Günlük adım sayısı

* Kadın hastalıkları

* Uyku düzeni

* Troid sorunları (haşimoto)

* Yeme hızı

* Sindirim sistemi sorunları

* Tüm kansızlık çeşitlerinin araştırılması

* İnsülin rezistansı

* Leptin hormonu

* Çinko eksikliği

* Krom eksikliği

* Alerji durumu

DAVRANIŞLARINIZI DEĞİŞTİRİN

1-) Yemek yediğiniz sandalyeyi değiştirin
2-) Dişinizi artık sol elinizle fırçalayın
3-) Okula gitiğiniz yolu veya eve dönerken gittiğiniz yolu değiştirin
4-) Televizyon seyrettiğiniz yeri değiştirin.
5-) Asla tartıya çıkmayın, beyninizde hedef kilo belirlemeyin.
6-) Giyim tarzınızı değiştirin ve en az 1-2 tane size dar gelen yeni kıyafetler alın.
7-) Çikolata, Pasta, Pizza veya Kızartma gibi yiyecekleri kendinizi başarısız hissettiğiniz dönemlerde ceza olarak tüketin. Bu gibi besinleri ödül olarak yemekten sakının(ben bu hafta ideal kiloda olmayı hak etmedim, bu nedenle bu besinleri ceza olarak tüketeceğim … diye düşünün)Bu gibi kalorisi yüksek besinleri yasak olarak düşünmek daha fazla yeme isteği doğuracaktır.
8-) Eskiden yemek yediğiniz tüm tabakları yenileriyle değiştirin yeni tabaklarınız daha küçük olsun daha az yemekle doyduğunuzu fark edeceksiniz
9-) Yiyecek düşünmekte özellikle sakıncalı yiyecekleri düşünmekten kendinizi alın bu gibi besinleri yememeye değil görmemeye çalışın.
10-) 2 lokmada 1 yudum biraz ılık su için. Daha çabuk doyduğunuzu fark edeceksiniz.
11-) Kilo vermeyi, kilo almayı,kilo korumayı,diyet yapmayı ….. yani diyetle ilgili hiç bir şey düşünmeyin günlük hayatınıza odaklanın.
12-) Amaç Kalorisi yüksek gıdaları yememek değil görmemek olsun bu sayede belli bir süre sonra aranız da soğukluk olacaktır.


Diyet uzmanından yardım alıyoranız bu konuda eğitim aldığınızdan emin olun


1-YAVAŞ YEMEK.

2-SU İÇİMİ VE TUZ ALIMI.

3-KAHVALTI BİLİNCİ VE DÜZENLİ UYKU

4-YEMEK HAZIRLAMA BİLİNCİ VE SAKINCALI BESİNİN
UYGUN KALORİYE UYGUN PİŞİRİLMESİ

5-DAVETLERDE DAVRANIŞ BİÇİMLERİ

6-TOPLU YEMEKLERDE DAVRANIŞ BİÇİMLERİ

7-ACIKTIRAN BESİNLER BİLİNCİ

8-TABİLDOT SİSTEMİ VE ÇATALLA YEME

9-ADIM SAYISI, SPOR BİLİNCİ, GÜNÜN HAREKETLENMESİ

10-YÜKSEK PROTEİN ALMANIN ÖNEMİ VE GEREKLİLİĞİ

11-SAKINCALI BESİNİ HAZIRLARKEN KALORİSİNİ DÜŞÜRMEK

12- KAYGILARDAN KURTULMA YOLLARI

13-YENİ BİR YAŞAM ŞEKLİ BİLİNCİ KAZANMAK VE ESKİ BESLENME ALIŞKANLIKLARINDAN KURTULMAK

14-SPOR NASIL YAPILIR.

15-İŞTAH AÇILMASININ NEDENLERİ.

16-AİLENİN BESLENME ALIŞKANLIKLARININ ANALİZİ VE YEME KÜLTÜRÜ.

17-ÖĞÜNÜNDE YEME, ÖĞÜNSÜZYEME, ATIŞTIRMA.

18-SAĞLIKLI YAŞAMIN SÜREKLİ GÜNDEMDE TUTULMASI.

19-SOY AĞACI

20-DOĞAL DÜRTÜLERİN YASAKLANMASI, BASTIRILMIŞ ÖFKE.

21-İDEAL ÖLÇÜLERE İNECEĞİNE İNANMAK VE POZİTİF DÜŞÜNCE.

22-DİYETSİZ ZAYIFLAMA METODU.

24-TEDAVİ AMAÇLARIMIZ.

25-TEKRAR KİLO NEDEN ALINIR.

26-MEDİTASYON TEKNİKLERİ.

27-MUTLULUK NEDİR.

28-KALORİ NEDİR. NASIL YAĞ YAPAR

29-ALIŞVERİŞ TE DAVRANIŞ ŞEKİLLERİ VE PAZARA ÇIKMA ALIŞKANLIĞI KAZANMAK.

30-PORSİYONLAMA USULÜNÜ ÖĞRENME

31-KİLOSUNU TANIMA, DK DA HARC ENERJİYİ BİLMEK, HANGİ SPOR KAÇ KALORİ HARCATIR.


BİR TEST

BOŞLUKLARI AŞAĞIDA VERİLEN KELİMELERLE DOLDURUN


Obezite dengesiz beslenme sonucu vücutta …………………nin fazla olması ile karakterize bir sağlık sorunudur.Öğünsüz ve fazla miktarda alınan …………….vücutta yağ olarak depolanır.
Yapılan araştırmalar kilo fazlası olan kişilerin normal kilodaki kişilerle aynı miktarda yemek yediklerini, fakat obezlerin öğünlerini …………….. tükettiklerini,…………….. yediklerini ve normal kilodaki kişilere göre az ……………..ettiklerini kanıtladı.
Yani ………….. kesinlikle fazla yeme sorunu değildir, Çözümü de az yemekle mümkün olmamaktadır.
Kişi; kiloyu ……………………………….. beslendiği veya az hareket ettiği bir zaman dilimi içinde alır. Fakat obezite yi tedavi ederken dengeli ve düzenli beslenmeyi öğrenmek için veya daha çok hareket etmeyi öğrenmek için aynı zaman dilimini kendine tanımaz. Hızlı bir şekilde tedavi olabileceğini sanır.
Oysa hızlı kilo kaybetmelerde bireyin alışkanlıkları tam olarak değiştirilemeyeceği için tekrar kilo alımı gözlenir. Yani obezite tedavisi …………………………… sürecinden ibarettir, böyle olmalıdır.
Obez birey belli bir ………………………………neticesinde kilo almıştır. Kilo kaybederken oluşturduğu sosyal çevresi ve alışkanları bir uzman eşliğinde sağaltım yapılmalıdır. Aksi taktirde kilo verme başarılsa bile tekrar kilo alımı gözlenebilir.
Obezite tedavisinde hastanın kendini tanıması büyük önem arz eder. Çünkü her iştah patlamasının, her tatlı isteğinin, her kilo duraklamasının ve her düzensiz beslenmenin ardında bir zararlı …………………………… vardır. İşte obezite tedavi bu noktada başlar, hastanın kendinde oluşan değişiklikleri ve nedenlerini bilmesi bilinçli tedavi olduğunu gösterir. Biz buna tedavide …………………………lık diyoruz.
Şüphesiz kilo kaybetmenin çok çeşitli yolları vardır. Fakat dışarıdan her hangi bir madde alarak vücutta kilo kaybı sağlamak mümkün olsa bile verilen kilonun korunması için yukarıda anlattığımız maksimum farkındalığın gerçekleşmesi gerekir.
Obezite tedavisinde ………………… çok önemlidir. Danışan kilo kaybedeceğine tam olarak inanmalı, inanmıyorsa böyle bir tedaviye başlamamalıdır. Çünkü neye inanıyorsak eninde sonunda olur.
Davranışlarımız hep inandıklarımız çerçevesinde gelişir. Kilo kaybedeceğine inanan bireyin de davranışları o yönde değişir ve gelişir.Asla ……………………………..düşünceleri aklınıza getirmeyin.
Sonuç olarak siz diyamer üyeleri ;Ekibimiz mevcut kilonuzu ve görüntünüzü eski haline getirecek bilgi, bikrim ve donanıma sahiptir.Birlikte el ele verirsek başarmamamız iin önümüzde hiç bir engel yok.Sizi tedavi edebilmemiz için yardımınıza ihtiyacımız var bize yardımcı olun ve başardığınızı düşünün hep. ……………………tekrar okuyun hedeflerimizi daha iyi anlayacaksınız.


Teşekkürler


Ahmet GÜRAPAYDIN


1-Yağ kitlesi 8-Kalori
2-Yeni alışkanlıklar kazanma 9-Hızlı
3-Hareket 10-Obezite
4-Dengesiz ve düzensiz 11- Sosyal çevre ve alışkanlıklar
5-Maksimum farkında 12-Seyrek
6-Beslenme alışkanlığı 13-İnanmak
7-Olumsuz ve yıkıcı 14-Diyamer andını









Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Obezite ve Diyetler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ahmet GÜRAPAYDIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ahmet GÜRAPAYDIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ahmet GÜRAPAYDIN'ın Yazıları
► Şok Diyetler Dyt.Seçil KENAR
► Popüler Diyetler Dyt.Meltem YAMAN
► En Moda Diyetler Dyt.Zülal YALÇIN
► Ketojenik Diyetler Dyt.Esen KARACA
► Popüler Diyetler Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Popüler Diyetler Dyt.Habibe TUĞCU
► Mucize Diyetler Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Moda Diyetler Dyt.Nilberk KARAMAN
► İşe Yaramayan Diyetler Dyt.Sema BÖREKÇİ
► Öldüren Diyetler Dyt.Turgay KÖSE
► Yaz Geliyor ! Şok Diyetler Kapıda Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Obezite ve Diyetler' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vitamin ve Mineraller Şubat 2009
► Sporla Kilo Vermenin Püf Noktaları ÇOK OKUNUYOR Şubat 2009
► Kilo Koruma Programı ÇOK OKUNUYOR Ocak 2009
► Yavaş Yemenin Yolları Kasım 2008
◊ Vitamin ve Mineraller Şubat 2009
◊ Sarı Kantaron Kasım 2008
◊ Kivi Kasım 2008
◊ Brokoli Kasım 2008
◊ Yeşil Çay Kasım 2008
◊ Kalori Nedir ÇOK OKUNUYOR Kasım 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:01
Top