2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sıcaklarda Beslenme
MAKALE #3414 © Yazan Dyt.Şeyma TUNA | Yayın Ağustos 2009 | 4,344 Okuyucu

ÇOK SICAKLAR KAPIDA NASIL BESLENMELİYİZ?

Yaz geldiği zaman özellikle de sıcaklar yüksek nem ile birleştiğinde canımız hiçbir şey yemek istemez, sürekli bir şeyler içeriz ve böylelikle tam olarak acıkıp acıkmadığımızı tüm öğleden sonra boyunca anlamayız, işte böyle sıkıntılı zamanlarda aklımıza hep buzdolabındaki soğuk meyveler gelir. Tabağımıza meyveleri doldurur huzur için televizyonun karşısında atıştırmaya başlarız, peki ne kadar yediğimizin bile farkında olmadığımız bu meyveler bu kadar masum mudur?

Yaz meyveleri çeşitleri ve lezzetleri ile bizi kendilerine çekerler, bunlar içindeki en gözde kuşkusuz karpuzdur. Karpuz yaz meyveleri içinde su oranı en yüksek olandır. Aynı zamanda fiyatının uygun olması, soğuk yenildiği için serinletmesi ve posa içeriği sayesinde tok tutması sayesinde en sık aklımıza gelen meyvedir. Karpuz su oranı yüksek olduğu için mide de dolgunluk sağladığı için tok tuttuğu düşünülerek zayıflama açısından çok cazip gibi görünür. Ancak aşırı tüketilmesi şeker içeriği sebebiyle özellikle şeker hastaları için doğru değildir.

Karpuzun hemen arkasından güzel rengi, yemesinin zevkli olması nedeni ile kiraz gelir. Çoğumuz kirazı yemeye başladığı zaman elinden bırakmak istemez, tüm öğünlerini meyvelerle doldurmaya çalışır ve bir hafta ardından tartıdaki sonuç üzücü olabilir. Tüm hafta ekmek bile yememişizdir bu kez kesin zayıfladım cümlesi “yine olmadı” ya dönüşmesi diye yediğimiz meyvelerin miktarlarına dikkat edelim. Sağlıklı bir bireyin günlük 3 - 4 porsiyon meyve tüketmesi yeterlidir. (diyetisyeniniz sizin için farklı bir porsiyonlama belirlemediyse)

Sürekli meyve tüketerek zayıflamaya çalışanlar bu durumdan bir sürpriz beklemeyin. Çünkü her gün almamız gereken beş temel besin grubu olduğunu unutmamamız gerekir. Her gün her öğünümüzde ekmek grubu, et grubu, sebze grubu, süt grubundan her biri olmalıdır.

Özellikle yaz döneminde dikkat etmemiz gereken bazı besin grupları ve beslenme önerileri bulunmaktadır;

Öğle yemeklerinizi, salata tabağınız masadaki en büyük tabak olacak şekilde, yanında ızgara et, tavuk veya balık, peynir gibi protein kaynakları içeren bir öğün olarak planlayın. Salatalarınız kremalı, bol yağlı ağır soslu veya mayonezli olmasın. Sos olarak zeytinyağı, bol miktarda limon ve sirke kullanın. Daha pratik yemek olarak da tam buğdaylı ekmeklerden bir-iki dilim yanında peynir, domates, salatalıkla ufak bir sandviç, ayran olarak da tüketebilirsiniz.

Yağ ile kızartma yerine; ızgara/fırında veya haşlama yöntemlerini tercih edin.

Haftada 2-3 kez ızgara balık tüketmeye çalışın, bu mümkün olmazsa öğle veya akşam yemeklerinizde ton balık+salata veya ton balıklı sandviç de tüketebilirsiniz.

Yaz aylarına en uygun menü; zeytinyağlı sebze yemeği, yoğurt, ayran veya cacık yanında 1-2 dilim esmer ekmektir. Böyle bir öğün planlama vitamin, mineral, posa yönünden dengeli olmakla birlikte; cacık/ayran içermesi nedeni ile sıvı alımınıza destek olmasının yanında midede dolgunluk sağlayacağı için tok kalmanızı sağlar.

Izgara veya buğulama balık, zeytinyağlı sebze, meyve, ve salata yaz akşamları için idealdir.

Sıcaklığın artması ile terleme oranı arttığı için vücudumuzun iyon dengesini bozulmadan sürdürecek yoğurt, ayran ve cacık tüketimine özellikle özen gösterilmelidir. Bazı insanlar diğerlerinden daha çok terler, bu kişiler günlük 3 bardak kadar ayran ve öğleden sonraları soda tüketirlerse iyon dengelerini korumuş olurlar.

Şekerli besinler kan şekerimizin çok hızla yükselip, hızla düşmesine neden olurlar. Biz bu hızlı şeker düşmelerini acıkma olarak hissederiz halbuki çoğu zaman yeni bir şeyler atıştırmışızdır. Bunun nedeni genellikle ara öğünleri atlayarak aşırı acıkma durumuna geldiğimiz zaman saldırdığımız şekerli besinler, çikolatalar veya tatlılardır. Bu yüzden uzun öğleden sonra saatlerini 2 saatte bir ara öğün yaparak geçirmelisiniz.

Ara öğünlerde bizi tok tutacak ve mutlu edecek ne yesek ne içsek ?
§ 1 probiyotik yoğurt (meyveli-soğuk)
§ 1 porsiyon taze meyvelerden biri
§ 1 avuç fındık veya badem
§ 1 kutu soğuk ayran
§ 2-3 adet kepekli galeta yanına peynir ve domates
§ 1 dilim light ekmek+peynir+domates+salatalık

Kremalı ve mayonezli besinlerden yazın uzak durun. Bu besinler yüksek kalori içermelerinin yanı sıra, sıcaktan çabuk etkilenip bozuldukları için besin zehirlenmesine yol açma riskleri yüksektir.

Yaz aylarında da, diğer zamanlarda olduğu gibi, uyumadan iki saat önce yeme işlemlerinizi tamamlamanız gerekir. Akşam yemeğini çok geç saatlere bırakmamak doğru olur.


Sonuç olarak, zayıflama amacına olan kişilerce sadece meyve ile beslenmek (özellikle egzersiz yok ise) zevkli ve masum görünse de birçok besin öğesinden eksik kalmalarına neden olmanın yanında fark etmeden almaları gereken kalorinin üzerinde çıktıkları için ağırlık kaybetmelerinin pek mümkün olmadığını hatırlatmakta yarar buluyorum. Her zaman söylediğim gibi “Sağlıklı yaşamın sihirli değneği yoktur” hiçbir besinden tek başına zayıflatma veya hayatınızı değiştirecek yararlar beklemeyin. (Yaşanmış Hikayelerle 101 soruda Diyet- kitabı kapağından)

Uzman Diyetisyen Şeyma Tuna
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sıcaklarda Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Şeyma TUNA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Şeyma TUNA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şeyma TUNA Fotoğraf
Dyt.Şeyma TUNA
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi24 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Şeyma TUNA'nın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sıcaklarda Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:34
Top