2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tiroid Bezi Hastalıkları ve Tedavisi
MAKALE #3449 © Yazan Dr.Sinem KANAR | Yayın Ağustos 2009 | 36,039 Okuyucu
TİROİD BEZİ BOZUKLUKLARI

Guatr nedir?

Tiroid olarak isimlendirilen ve boyunda yer alan bezin boyutunun artmasına guatr denir. Guatr kelimesi latincede boğaz anlamına gelen “guttur” kelimesinden gelmektedir. Tiroid bezinin boyutlarındaki artış bu bezin çok çalıştığı gibi bir tabirle bağdaştırılmamalıdır. Bu bezin boyutlarındaki artış tiroid bezinin çok çalışması, az çalışması veya normal çalışması ile birliktelik gösterebilir.

Hipotiroidi Nedir?

Tiroid bezinin az çalışması ile karakterize duruma verilen isimdir.

Hipotiroidi belirtileri nelerdir?
Tiroid bezinin az çalışması sonucu oluşabilecek klinik bulgular şöyle sıralanabilir:
-Halsizlik, yorgunluk
-Kabızlık
-Saç tellerinde kalınlaşma
-Üşüme hissi
-Adet düzensizliği


Hipertiroidi nedir?


Tiroid hormon düzeyinin kanda yüksek olmasına verilen isimdir.


Hipertiroidinin belirtileri nelerdir?


Tiroid hormon düzeyinin yüksek olması sonucu oluşabilecek klinik bilgiler şöyle sıralanabilir:
-Aşırı terleme
-Ellerde titreme
-Sinirlilik
-Kalp çarpıntısı
-Saçlarda incelme, dökülme
-İshal
-Kilo kaybı
-Adet düzensizliği
Hipotiroidi ve hipertiroidide bu belirtilerin her hastada görülmeyeceğini de belirtmek gerekir.


Guatr hastasıysam ameliyat olacakmıyım?


Hastaları tedirgin eden ameliyat kelimesi de birçok durumda guatr hastalarının duyduğu bir kelimedir. Doktorunuz bazı durumlarda tiroid bezinizin bir kısmını veya tamamını almak için size ameliyat önerebilir.


Ameliyattan sonra boynumda iz kalacak mı?


Yapılan tiroid ameliyatlarında boyunda ince bir kolye insizyonu oluşturulur ve ameliyattan 1 yıl sonra belli belirsiz bir hal alan ince bir çizgi şeklinde iz kalacaktır. Bu iz çoğu zaman çok dikkatli bakılmadıkça fark edilmemektedir.


Ameliyatta ne gibi sorunlarla karşılaşabilirim?


Tiroid ameliyatlarında tiroid bezine çok yakın komşulukta seyreden sinirler mevcuttur. Ameliyat sırasında bu sinirler tek taraflı zedelenirse geçici veya kalıcı ses kısıklığı, iki taraflı zedelenirse ani solunum sıkıntısı yaratabilir. Bu tür komplikasyonlar % 1’den daha düşüktür.

Tiroid bezinin komşuluğunda sağlı sollu ikişer adet olmak üzere 4 adet paratiroid isimli mercimek büyüklüğünde bez mevcuttur. Bu bezlerin hasarlanması veya tiroid beziyle birlikte alınması durumunda geçici veya kalıcı kalsiyum düşüklüğü oluşturabilir. Kalsiyum düşüklüğü kendini vücutta uyuşma şikayeti ile gösterebilir. Bu ihtimal % 0.5-2 arasındadır ve genellikle geçicidir. Kalıcı olduğu durumlarda ağızdan günlük kalsiyum almak gerekebilir. Durum geçici ise birkaç günlük kalsiyum tedavisi ile genelde düzelecektir.


Ömür boyu tiroid hormonu kullanacağım doğru mu?


Tiroid cerrahisi sırasında cerrah klinik ve patolojik durum göz önünde bulundurularak tiroid bezinin bir kısmını veya tamamını alır. Cerrahi işlem sonunda yapılan kontrollerden sonra gerekli görülürse dışarıdan ağız yolu ile tiroid hormonu içeren ilaç desteği verilebilir. Bu basit ve kolay takip edilen bir tedavidir. Tiroid bezinin cerrahisi sonrası bu tür bir ilaç kullanma durumu cerrahi komplikasyon değil, tedavinin bir parçasıdır.


Bu tür bir şüphem varsa ne yapmalıyım?


Bu tür şikayetleriniz söz konusuysa bir Genel Cerrah veya Endokrinolog’ a başvurmanızı öneririz. Yapılacak olan basit tetkikler ile bu tür bir durum olup olmadığı araştırılabilir. Bu tetkik sonuçlarıyla sizlere bir hastalık durumunun söz konusu olup olmadığı, tedavi gerekiyorsa, tedavinin ayrıntıları anlatılacaktır.


Guatr Hastalarına Yapılan İğne Biyopsisi Nedir?


Tiroid bezinde saptanan nodülden iğne yardımıyla alınan biyopsidir. Bu işlem kan aldırmak gibi basit bir işlemdir. Doktorunuzun eli ile tespit ettiği veya ultrason yardımı ile tespit ettiği nodülden enjektör yardımı ile aspirasyon yapılması işlemidir. Basit ve riski az olan, bir o kadar da tanıda yardımcı bir işlemdir. İşlem sonrası alınan hücreler mikroskop camı üzerine yayılır ve sitopatologlar tarafından özel boyalarla boyanarak mikroskop altında incelenir.


Tiroid Ultrasonu Nedir?


Tiroid bezinin boyutunun, yapısının, içinde yer alabilecek farklı yapıdaki nodüllerin incelenebildiği ve doktorunuza oldukça yardımcı olacak olan bir işlemdir. Bu işlem hasta konforu açısından çok rahat ve kolay uygulanabilen bir işlemdir.


Tiroid Fonksiyon Testleri Nedir? Ne İşe Yarar?


Tiroid bezinin fonksiyon durumu hakkında bize bilgi verebilen hormonların biyokimyasal olarak değerlendirilmesine Tiroid Fonksiyon Testleri denir. Bu testler ayrıca tiroid hormon tedavisi alan hastaların takibinde de kullanılır. Bu hormonların düzeyini saptamak için hastalardan birkaç mililitre kan almak gerekir.


OP. DR. SİNEM KANAR

GENEL CERRAHİ UZMANI

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tiroid Bezi Hastalıkları ve Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Sinem KANAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Sinem KANAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sinem KANAR Fotoğraf
Dr.Sinem KANAR
İstanbul
Doktor "Genel Cerrahi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Sinem KANAR'ın Yazıları
► Tıroıd Bezi ve Tiroid Hastalıkları Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Tiroid Hastalıkları Tedavisi Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Guatr, Tiroid Bezi ve Tsh Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Hipotiroidi-Tiroid Bezi Az Çalışması ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Bartholin Bezi ve Hastalıkları Op.Dr.Güzin BAŞCI
► Tükürük Bezi Hastalıkları Op.Dr.Bahadır BAYKAL
► Paratiroid, Paratiroit Bezi Hormonlari ve Hastalıkları ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Tiroid Bezi Hastalıkları ve Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Fıtık ve Tedavisi Ağustos 2009
► Safra Kesesi Hastalıkları ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:21
Top