2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anneler ve Çoçukları İçin Yaz Aylarında Beslenme
MAKALE #3467 © Yazan Dyt.Canan AKSOY | Yayın Ağustos 2009 | 4,006 Okuyucu
ANNELER VE ÇOCUKLARI İÇİN YAZ AYLARINDA BESLENME


Yaz geldi, bir yandan günler uzarken bir yandan da hava sıcaklığı arttı. Günler uzadığı için ayakta kaldığımız ve böylece beslendiğimiz saatler arttı. Peki, yazın beslenmemiz de nasıl düzenlemeler ve değişiklikler yapmamız gerekir. Hava sıcaklığının artmasıyla beraber öncelikle günlük sıvı alımımıza dikkat etmemiz gerekir ve tabi ki bu sıvıyı sağladığımız kaynaklara. Sıcaklığın artmasıyla beraber terleme yoluyla sıvı kaybımız da artar. Suyun yaşam kaynağı olduğu unutulmamalıdır. Vücudun taşıma sisteminde görevlidir. Alınan besin öğelerinin vücut hücrelerine taşınmasında ve metabolik atıkların ise vücuttan uzaklaştırılmasında görev almaktadır. Aldığımız bu sıvının kafein, karbondioksit ve yüksek şeker içermemesi de önemli bir ayraç. Çay , Kahve, kolalı içeçeklerin içinde bulunan kafein içeriğinden dolayı çoçuklarda tüketimine dikkat edilmeli , kafein alındığında vücudun sıvı ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olmadığını tam tersine kafein alınmasının sıvı ihtiyacımızı artırdığı unutulmamalıdır.Yüksek kafeinli besinler kemik gelişimi üzerine olumsuz etki yapacağından çocuklarımızın tüketmemesine özellikle dikkat etmeliyiz.

Sıvı kaynağı olarak beslenmemizde öncelikle suya yer vermemiz gerekir. Terle beraber oluşan tuz kaybını önlemek için bu dönemde ayran da rahatlıkla tercih edilebilecek bir içecek , çoçuklarınız için de ayranı içine şekilli buzlar atarak sevimli hale getirebilirsiniz. Çoçuğunuz beslenme şekli olarak sizi örnek alacağı için öncelikle ebeveyn olarak siz doğru sıvı tercihini yapmalısınız ki , çoçuğunuza doğru örnek olabileseniz. Probiyotik ve yüksek kalsiyum içeriğinden dolayı ve soğuk ikramıyla yazın ferahlatıcı bir içecek olarak sıvı tercihinizi kefirden yana da kullanabilirsiniz. Probiyotikler barsak aktivitesini düzenlemeye yardımcı olacağı gibi, yaz ishallerini önlemekte de faydalıdır. Piyasada şu an kefirin meyvelileri de bulunmakta bunlarda çoçuğunuz için farklı bir alternatifler yaratabilir.Taze sıkılmış meyve suları sıvı ve enerji içerikleri için çoçuklarımızda rahatlıkla kullanabileceğimiz başka bir sıvı alternatifi , ancak fazla kilosu olan ebeveynler için enerji içeriğini gözardı etmemekte fayda var. Taze limonla ve az şekerle yapılacak limonata da yaz içecekleri için gözden çıkarılmaması gereken hoş bir alternatif yaratabilir.Taze nane veya küçük limon dilimleriyle renklendirilecek bir limonata sunum ve sıvı gereksinimi açısından makul bir alternatiftir.Çocukların vücut hacimleri küçük olduğu için onlar için terle kaybedilen sıvının yerine konması çok daha önemlidir.Çocuğunuzun yeterli sıvı alıp almadığının en güzel göstergesi , idrar çıkışıdır. Yeterli sıvı alınmadığında idrar çıkışı azalır ve idrarın rengi koyulaşır.Bu yüzden çocukların yaz ayların da idrar çıkışlarını da takip etmekte fayda vardır.

Yaz aylarında artan meyve ve sebze seçenekleri de sıvı ihtiyacımızı sağlamaya yardımcı olur. Meyve ve sebzeler vitamin, mineral, lif (POSA),su ve bebeğinizin sağlığı için çok iyi olan diğer besin öğeleriyle yüklüdür. Meyve ve sebzelerin sağladığı bu yararlardan faydalanabilmenin en kolay yolu çeşitliliği sağlamaktır. Her meyve ve sebzeye rengini veren pigmentler aynı zamanda farklı besin öğelerini ( Vitamin , mineral, fitokimyasallar, sıvı ve enerji ) de sağlar. Ve yaz bu konuda bize kışa nazaran çok daha cömert davranır. Sofranız ne kadar çok ve farklı renk içerirse besin öğelerini almanız o denli artacak ve çeşitlenecektir. Turfanda meyve- sebze yerine sezonunda ki meyve ve sebzeleri seçmek hem mutfak maliyetlerinin düşmesini hem de daha zengin vitamin içeriği almanızı sağlayacaktır .

-Yeşil –kırmızı biber, çilek, erik, maydanoz bol miktarda C vitamini içerirken.
-Kayısı, şeftali, domates A vitamine sahiptir.
-Karpuz, çilek, kırmızı erik, kiraz likopen denilen antioksidan içerir.
-Üzüm folik asit , c vitamini açısından zengin olduğu gibi antikanserojen özelliğiyle de güzel bir yaz meyvesidir.
-Meyve ve sebzenin yeterli tüketimi kabızlık problemininde önüne geçecektir.
Meyve ve sebze tüketimini artırmak için ana öğünleriniz de mutlaka bir veya birkaç çeşit meyve – sebze -meyve salataları- salata bulundurun. Çeşitliliği artırmak açısından meyve suları ve taze meyveden yapılacak kompostolarda sofralarımızda yer alabilir.




Yaz aylarının vazgeçilmez besini olan dondurmayı seçerken kremayla yapılan dondurmalar yerine taze sütle yapılan dondurmaları tercih etmek daha az katı yağ almamızı sağlar.Şerbetli hamur tatlıları yerine dondurma,yazın bize sunduğu sağlıklı ve nispeten daha düşük enerjili bir seçenektir. Çocuklarımızın kalsiyum ihtiyacının karşılanması içinde dondurma beslenme düzenimiz de sağlıklı bir alternatif yaratabilir. Süt ürünlerinin kolay bozulduğunu unutmayıp , aldığınızın dondurmanın hijyenik şartlarda yapılmış olmasına dikkat edin. Eve aldığınız dondurucunuzda beklettiğiniz dondurmaların eritip tekrar donmasına izin vermeden kullanmanız besin zehirlenmelerini önlemek açısından unutulmaması gereken bir önlemdir.

Yaz aylarında artan sıcaklıkla beraber besin zehirlenmeleri ve ishal çok daha sık görülür. Besin zehirlenmesi ve buna bağlı komplikasyonlardan kaçınmak için, açıkta satılan besinlerden kaçınmak, güvenliğinden emin olmadığınız besinleri tüketmemek dışarıda besin seçerken dikkat etmemiz gereken noktalar. Peki ya evimizde nelere dikkat etmemiz gerekir.Gıda zehirlenmelerine en sık yol açan etmenin üretim hataları olduğu gözlenmiştir. Besinleri doğru pişirmek ve doğru saklamak, güvenli gıdanın en önemli koşuludur. Özellikle yaz aylarında sıklıkla görülen gıda zehirlenmeleri birkaç tür bakteri nedeni ile ortaya çıkar. Daha sık gıda zehirlenmesine neden olan besinler beslenme biliminde “potansiyel riskli besinler” adını alır. Riskli yiyecekler, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, patates, et salataları, salata sosları, pirinç ve çeşitli tahıl ürünleri, mayonez, kabuklu deniz ürünleri, elma ve havuçtur. Yaz aylarında gebeliğinizin zehirlenme riski olmadan geçmesini istiyorsanız aşağıdaki püf noktalarına göz atabilir ve gıda zehirlenmelerinden korunabilirsiniz.

-Besinleri ele almadan önce eller mutlaka iyice yıkanmalıdır.

-Yiyecekler buzdolabında uygun şekilde saklanmalı, et ve sebzeler birbirine temas etmemelidir.

-Pişen besinler sıcakta bekletilerek soğutulmamalıdır.

-Çiğ tüketilecek sebze ve meyveler akan su altında iyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir.

-Yemekler ağzı açık olarak bekletilmemelidir.

-Et ve sebzelerin kesme tahtası ve et bıçağı ayrı olmalıdır.

-Çiğ et kesildikten sonra kesilme tahtası sıcak su ve sabun ile iyice yıkanmalıdır.

-Dondurucuda sakladığınız besinlerin üzerine dondurduğunuz tarihi yazıp , dondurucuya ilk giren besinin ilk olarak kullanılmasını tercih edilmesini sağlamaya çalışın.

-Etler akan su altında, buzdolabında veya mikrodalga fırında çözdürülmelidir. Kalorifer üzeri veya açık ortam et çözdürmeye uygun değildir.

-Çözdürülen et tekrar dondurulmamalıdır.

-Artmış yiyecekler buzdolabında 24 saatten fazla bekletilmemeli ve dökülmelidir.



Sağlıklı bir yaz geçirmeniz dileğiyle.

Dyt.Canan AKSOY
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Anneler ve Çoçukları İçin Yaz Aylarında Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Canan AKSOY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Canan AKSOY'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Canan AKSOY Fotoğraf
Dyt.Canan AKSOY
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi64 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Canan AKSOY'un Makaleleri
► Emziren Anneler İçin Beslenme Rehberi ÇOK OKUNUYOR Dyt.Sabiha ATAÇ
► Kış Aylarında Beslenme Dyt.Melike AYKOL ÖZKAN
► Kış Aylarında Beslenme Dyt.İrem BAŞAR
► Kış Aylarında Beslenme Dyt.Gülhan KOCA
► Kış Aylarında Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Yaz Aylarında Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Bahar Aylarında Beslenme Dyt.Kübra YABA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Anneler ve Çoçukları İçin Yaz Aylarında Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:07
Top