2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yarık Damak Dudaklı Çocuklarda Konuşma Terapisi
MAKALE #3471 © Yazan Kemal COLAY | Yayın Ağustos 2009 | 8,082 Okuyucu
YARIK DAMAK DUDAKLI ÇOCUKLARDA ERKEN DÖNEM KONUŞMA TERAPİSİ

Yarık damaklı çocuklarda erken dönemde babıldama evresinde bile ses dağarcıklarının büyüklüğü ve oluşumu ile ilgili normal gelişim gösteren çocuklardan farklılaşmaktadır. Babıldama evresinde daha az çeşitlilik göstermektedirler.
B erken dönemdeki eksiklikler sonraki dönemde gelişecek olan dil becerilerini ve sözcük dağarcıklarını olumsuz yönde etkiler.
Bu dönemde DKT nin amacı erken dönemde yarığın iletişim becerilerine olan etkilerini azaltmayı hedefler.
MÜDAHALENİN AMAÇLARI:
ÜNSÜZ DAĞARCIĞINI ARTTIRMA:
Ameliyat öncesi dönemde basit babıldama oyunlarıyla en az etkilenen nasal sesler uyarılabilir.
Ebeveynin dikkat etmesi gereken nokta glottal stopları pekiştirmemektir. Glottal stopları görmezden gelip model olarak uygun vokalizasyon sağlanmalıdır.
Glottal stopları ortadan kaldırmak için genellikle kullanılan yöntem ötümsüz seslerle başlayan hecelerin fısıldamayla başlanılıp daha sonradan ses şiddetinin arttırılması yöntemidir.
EŞ ZAMANLI OLARAK ÜNSÜZ DAĞARCIĞINI VE SÖZCÜK GELİŞİMİNİ ARTTIRMAK
Çocuklarda ünsüz dağarcığını sözcükle arttırmak daha etkili olabilmektedir. Seçilen sözcükler tek heceli ve normal gelişim gösteren çocuklarda gözlemlenen ilk sözcükler olmalı ve birçok iletişim amacı için kullanılabilir ve işlevsel olmalıdır. Tanıdık kişilerin isimleri, oyuncaklar, kıyafetler, yiyecekler ya da sosyal rutinler şeklinde olabilir.
Öğretilecek sözcükler çocuğun sesbilgisel dağarcığında olan ve basit ünsüz-ünlü sesi içeren daha sonra CVC ve CVCV şeklinde olan sözcükler olmalıdır. Sözcük dağarcığı genişledikçe çocuğun sesbilgisel dağarcığında olmayan sesler de eklenebilir.
AĞIZ HAVA AKIŞININ FARKINDALIĞININ ARTTIRILMASI
Basit oyuncaklar kullanılarak çocuğun konuşma sırasında ağız hava akışı farkındalığının arttırılması sağlanmalıdır. Burada dikkat edilecek nokta oyun sırasında kullanılan aktivite içinde ses üretiminin de olması şartıdır.
ORAL MOTOR EGZERSİZLER NEDEN YAPILMAMALIDIR?
Ses üretimi olmaksızın yapılan oral motor egzersizlerin velofaringeal yetmezliği azalttığına dair bilimsel dayanak bulunmamaktadır. Normal gelişim gösteren ydd li çocuklarda oral motor problemler görülmez. Bu çocuklarda sesletim sesbilgisel problemler bulunmaktadır.
TERAPİLER....
Terapiler çocuğun yaşına, dilsel seviyesine, iletişim becerilerine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
kaynak: www.dilkonusma.com
İLETİŞİM, DİL VE KONUŞMA NEDİR?
İnsanın kendini yönlendirmesi, değişen ve gelişen ihtiyaçlarını karşılamak için çevredeki uyarıları eleyerek ve düzenleyerek etkin bir onaylandırma ve bunu paylaşma çabasına iletişim denir (1). İletişim kişiler arası bilgi ve düşünce alışverişi amacıyla mesajların kodlanması, iletilmesi ve kodun çözümlenmesi süreçlerini içerir (2).
İletişimin dilsel-işitsel iletişim, görsel iletişim, dokunsal (tactile) iletişim, devinim yoluyla iletişim (kinesics), konum yoluyla iletişim (proxemics), koku-tat yoluyla iletişim, dil eşikli iletişim (paralinguistics) olmak üzere birçok biçimi vardır (1).
Dil anlamları ifade etmek için toplumlarca kullanılan, gelenekselleşmiş ve kuralları uzlaşmaya dayanan semboller sistemidir(2).
Konuşma sözel dildeki sesleri çıkartmak için gerekli olan nöromusküler işlemler topluluğudur.
DİL VE KONUŞMA BOZUKLUĞU NEDİR?
Dil ve konuşma bozuklukluğu kabaca kişinin konuşma ve/veya dinleme özelliklerinde kendisi ve/veya başkaları tarafından anormal olarak nitelendirilmesidir. Bunun için iki durum gerekmektedir. İlk olarak kişinin konuşması veya işitmesinde fark edilebilir bir değişiklik, başkalık olmalıdır. İkincil olarak kendisi ve/veya başkası tarafından fark edilmelidir. Kişi ve/veya çevresi bunun farkında değilse kendine bozukluğu varmış gözüyle bakmaz. Kısacası kişinin iletişimini engelleyen ve kişinin içine kapanık, uyumsuz olmasını sağlayan, dil, konuşma ve işitme normal limitlerden sapmalardır (3).
Dil bozukluğu olan kişiler kendilerinden beklenen seviyede anlama ve kendilerini ifade etme özelliklerine sahip değillerdir. Bunlar duydukları sözcükleri anlayamama, okudukları sözcükleri anlayamama, ne dediklerini ifade etmedeki güçlük, yazarak ifade etmedeki sorunlardan kaynaklanmaktadır. Bu problemler beyin hasarlarına bağlı olarak erken çocukluk veya ilerleyen yaşlarda görülebilir (4).
İşitme bozuklukları iç, orta, dış kulağın bir ya da iki taraflı hasarı veya merkezi duyma sinir sistemindeki hasarlardan kaynaklanır (3).
Konuşma bozuklukları ses (fonasyon), artikülasyon, akıcılık ve nasal rezonans da fark edilebilir sapmalardır. Fonasyon bozuklukları genel olarak çok yüksek sesle veya çok sessiz konuşmak, nefesli veya kısık sesle konuşmak gibi ses kalitesinin düşük olduğu durumlardır. Artikülasyon bozukluklarında kişi konuşma esnasında bir ya da daha fazla sesin telaffuzunda hata yapar (sesi unutur, sesi yanlış çıkarır vs.). Akıcılık bozuklukları konuşmanın ritmindeki karışıklıktan kaynaklanmaktadır. Nasal rezonans bozuklukları konuşma sırasında anormal miktarda burun kavitesine hava gitmesinden kaynaklanır ( Hipernasal konuşmada kişi burnundan konuşuyormuş gibi, hiponasal konuşma burnu tıkalı insanın konuşması gibi.) (3).
kaynak: www.dilkonusma.com

Kaynaklar
1.İlknur Maviş, Psikodilbilim ders notları, 03.10.2005
2.S. Topbaş, A. Konrot, P. Ege, Dil ve Konuşma Terapistliği, 2002
3.F. H. Silverman, Essentials of Speech, Language and Hearing Disorders, 2002
4.F. H. Silverman, Essentials of Speech, Language and Hearing Disorders, sayfa:8-9
5.Pınar Ege, Dil ve Konuşma Bozukluklarına Giriş ders notları, 05.10.2005
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yarık Damak Dudaklı Çocuklarda Konuşma Terapisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Kemal COLAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Kemal COLAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kemal COLAY Fotoğraf
Kemal COLAY
İzmir
Dil ve Konuşma Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Kemal COLAY'ın Makaleleri
► Çocuklarda Konuşma Terapisi Sümeyra ÖZTÜRK
► Geç Konuşma Terapisi Psk.Dnş.Tuncay GÜLEN
► Kekemelik ve Konuşma Terapisi Sümeyra ÖZTÜRK
► Konuşma Terapisi ve Kekemelik Pdg.Aykut AKOVA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yarık Damak Dudaklı Çocuklarda Konuşma Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Afazi (Söz Yitimi) Ağustos 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:46
Top