2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Neden Sürekli Şişkinlik Yaşıyorum Diyorsanız…
MAKALE #3477 © Yazan Dyt.Şeyma TUNA | Yayın Ağustos 2009 | 48,548 Okuyucu
Gaz sorunu rahatsızlık ve huzursuzluk veren çoğu zaman ağrılar oluşturan bir problemdir. Belki de tükettiğiniz bazı şeylere dikkat ederek bu durumu azaltabilirsiniz. Bazı besinler bazı kişilerde fazladan gaz oluşumuna neden olabiliyor,

Süt ürünleri: Sütün içinde bulunan laktoz, gaz oluşumunun başlıca nedenlerinden biridir. Laktoz içermeyen süt ürünlerini denemeniz çözüm olabilir. Ayrıca, yoğurt, ayran, cacık, peynir, dondurma süt ürünlerinden rahatsız olan pek çok kişide problem oluşturmuyor. Bazen de sadece sütü soğuk veya sıcak içmek de kişilerde rahatsızlık oluşturabilmekte ve kişiyi bir daha süt içmemeye yöneltebilmektedir, bu yüzden mutlaka bir iki kez ayrı zamanlarda ve ısılarda denemenizde yarar vardır.

Bazı sebzeler: Soğan, turp, lahana, kereviz, havuç, brüksel lahanası, brokoli, karnabahar sebzelerin içinde bulunan bazı bileşikler gaz üretimine neden olabiliyor.


Aşırı meyve şekeri: Kuru erik, kayısı veya kuru erik, üzüm ve elmadan yapılan meyve suları, gaza neden olabilir.

Aşırı posa: bazı kişilerde bol soğanlı, yeşillikli salatalar veya sebze yemekleri gaza eden olabiliyor. Böyle bir tüketim içerisinde iseniz öncelikle soğan miktarını azaltıp tekrar deneyin, sonra da bir süre yeşilliklerin miktarını azaltın veya türünü değiştirin.

Bazı tatlandırıcılar: Şeker içermeyen çikolataların, reçellerin ve bisküvilerin yapımında kullanılan, sorbitol, mannitol ve ksilitol gibi tatlandırıcılar, bazı kişilerde sindirim sorunlarına hatta diyareye (ishal) neden olabilir.

Yağlı besinler: Yağda kızartılmış sebzeler, yağlı etler ve bazı soslar şişkinliğe neden olabilir.


soru: Karnımda sürekli şişkinlik var, bitki çayı (içinde tam olarak ne olduğu beli olmayan karışık bitki veya otlardan oluşan çay) içmezsem geçmiyor, diyetim etkilenir mi?

Öncelikle karnınızdaki şişkinliğin nedeninin kabızlık olduğunu tahmin ediyorum. Birçok neden bağlı olabilen kabızlık, dışkılama sıklığının azalması veya çok sert dışkılamadır. Beslenmenizde yetersiz posa ve sıvı başlıca nedenleri olmakla birlikte bazı ilaçlar (tansiyon gibi), hareket azlığı, gebelik ve yaşlılık da kabızlığa neden olabiliyor. Kabızlık yaşayan kişiler genelde baş ağrısı, sinirlilik, karında gerginlik ve şişkinlik ve gaz sorunları yaşayabilirler. Bu durumlarda beslenmenizde yapacağınız ufak değişiklikler ve eklemeler çözüm sağlayacaktır. Bunlardan bazıları;

1 Bol sıvı tüketin (özellikle su)
2 Yürüyüş yapın,
3 Kuru fasulye, kuru nohut, barbunya, mercimek, sebze ve meyve tüketiminizi arttırın
4 Kabukları ile birlikte yenilebilecek sebze ve meyveleri kabukları ile birlikte tüketin
5 Ekmeklerinizi tam buğday unlu, çavdar veya kepekli alın,
6 Sabah aç karına kuru kayısı veya kuru erik ile birlikte 1 bardak ılık su için,

Form çayı ve laksatif ilaçları bir süre kullanmayıp beslenme düzenlenmesi ile çözmeye çalışın. Bu tip ilaçlar veya çaylar barsaklarda bulunan dışkılamaya yardımcı tüylere zarar verip tedavisi pek mümkün olmayan şekilde yok ederek, barsakları tembelliğe alıştırmaktadırlar.

soru: Karnımda sürekli bir şişkinlik ve kramp var ne yapabilirim?


Sebebi yemek yerken yuttuğunuz hava, kabızlık veya barsaklarda bakterilerin oluşturduğu gazlar olabilir. Şişkinlik hissi mide de gazın oluşup birikmesinden kaynaklanıyor olabilir. Sürekli kuru besinlerle beslenmek ve az su tüketmek besinlerin barsaklardan geçiş süresini uzatır, bu da gaz yapabilir. Barsaktaki gazı önlemenin yolu kabızlıktan korunmaktır.


soru: Sürekli sindirim güçlüğü yaşıyorum, çok stresli bir yaşamım var nedeni olabilir mi?

Aslında sindirim sistemimiz o kadar dayanıklı ve sistemlidir ki hiçbir sorun çıkarmadan birçok durumla baş edebilir. Ancak yanlış beslenme alışkanlıkları ve yanlış yaşam biçimine stres eklenirse bazen buna dayanamayabilir. Hazımsızlık, gaz ve şişkinlik çoğu zaman, kabızlık durumuna eşlik eder. Doğru beslenme alışkanlıklarının yanında yürüyüş veya sevdiğiz her hangi bir başka egzersizi yapmak aldığınız fazla enerjiyi harcamanın yanında sindirime de yardımcı olabilir. Ayrıca düzenli yapılan egzersizlerin nefes almanızı düzenlediği, psikolojik olarak rahatlattığı ve kendinize zaman ayırdığınız için stresinizi azaltabileceği de unutulmamalıdır.



Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Neden Sürekli Şişkinlik Yaşıyorum Diyorsanız…" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Şeyma TUNA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Şeyma TUNA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şeyma TUNA Fotoğraf
Dyt.Şeyma TUNA
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi24 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Şeyma TUNA'nın Makaleleri
► Su İçsem Yarıyor Diyorsanız Dyt.Başak KEFELİ
► Saçlarım Dökülüyor Diyorsanız; Çinkoya Dikkat! ÇOK OKUNUYOR Dyt.İpek AĞACA
► Sürekli Tartılma Takıntısı Dyt.Esra Rahşan ÇALIŞKAN
► Yoyo Sendromu: Sürekli Kilo Alıp Verme Dyt.Ezgi TOPTAŞ BIYIKLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Neden Sürekli Şişkinlik Yaşıyorum Diyorsanız…' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sıcaklarda Beslenme Ağustos 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:37
Top