2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Minimal İnvazif Cerrahi - Laparoskopik Histerektomi
MAKALE #3513 © Yazan Op.Dr.Hakan GÜRBÜZ | Yayın Ağustos 2009 | 6,855 Okuyucu
Laparoskopik cerrahi
Minimal İnvazif Cerrahi
Kapalı Kadın Hastalıkları ameliyatları

Kadınlara konforlu ameliyat

Çağdaş tıptaki önemli gelişmelerden biri de cerrahi girişimlerde yaklaşımı anlamlı olarak değiştiren laparoskopik cerrahi. Önceleri karın üzerinde büyük bir kesi yapılarak uygulanan birçok operasyon, günümüzde laparoskopiyle yapılıyor.

Ülkemizde özellikle son 15 yılda laparoskopik operasyonlar çok yaygınlaştı. Daha önce açık teknikle yapılan operasyonların yüzde 90’dan fazlasında artık laparoskopi tercih ediliyor.

Laparoskopik cerrahi nedir?

Karın üzerinde açılan 3-4 delikten geçirilen özel aletler yardımıyla operasyon yapılması. Göbek deliğinin hemen yanından küçük bir iğne yardımıyla batın (karın) içine girilir. Buradan gaz verilerek karın şişirilir. Gaz karın içindeki organları yukarı iterek içeriyi rahatça görmeyi sağlayan bir alan yaratır. Daha sonra laparoskop adı verilen ve üzerine kamera yerleştirilen alet delikten geçirilerek karın içinde yapılan tüm işlemler ekranda izlenebilir. Diğer deliklerden ise operasyon yapmak için özel olarak geliştirilmiş aletler sokulur.

Hangi operasyonlarda kullanılır?

Kadın hastalıklarında laparoskopi önceleri sadece tanı yani çocuk sahibi olmak isteyenlerde tüplerin durumunu görmek amacıyla kullanılırdı. Daha sonra gelişen teknolojiye paralel olarak yeni aletler de üretildi. Operatif girişimler başladı. Tüplere ait sorunlarda (tıkalı tüplerin açılması, yapışıklıkların giderilmesi, genişlemiş ve içi sıvı dolu tüplerin çıkarılması), dış gebelik, korunmak amacıyla tüplerin bağlanması, yumurtalıklara ait sorunlar, yumurtalık kistlerinin çıkartılması, yapışıklıkların giderilmesi, endometriozis odaklarının yok edilmesi, rahimden kaynaklanan sorunlar, miyom ve rahim çıkartılması, idrar kaçırmanın engellenmesi...


Laparoskopinin açık ameliyata göre avantajları nedir?

İşlem çok küçük kesilerden yapılabiliyor. Ciltte kalan iz çok az olduğu için estetik soruna yol açmıyor. Ayrıca daha önemlisi karın açılmadığından yapışıklık riski en aza iniyor. Operasyon sonrası iyileşme süresi de laparoskopik cerrahi sonrası daha kısa. Karın açılarak yapılan operasyonlarda hasta en az 2 gün hastanede yatırılarak izleniyor.

Tüm hastalara uygulanabilir mi?

Laparoskopik cerrahi ileri derecede şişman, daha önce birkaç kez karnından operasyon geçirmişlerde ve kalp/akciğer hastalığı olanlarda sorun yaratabilir. İleri derecede şişman hastalarda aletlerin kullanımı ve uygulama bazen olanaksız hale gelebilir. Akciğer ya da kalp hastalığı olanlarda kalp ve solunum yetmezliği tablosu daha da ağırlaşabilir.

Laparoskopik ameliyatların kadın doğum hekimleri tarafından uygulanması çok eski yıllara dayanmaktadır. Kısırlık teşhisi içi tüplerin çalışmasını gözlemek amacı ile ilk olarak kadın doğum hekimleri tarafından uygulanan laparoskopik cerrahi, uzun yıllar jinekolojik ameliyatlarda çok kısıtlı bir uygulama alanı bulabilmiştir. Bu dönem içinde genel cerrahlar tarafından safra kesesi ameliyatlarında yaygın şekilde uygulanmış ve klinik içinde oldukça başarılı sonuçlar alınmıştır.

Laparoskopik cerrahi daha çok KAPALI AMELİYAT veya KANSIZ BIÇAKSIZ ameliyat olarak bilinir. Tibbi olarak yapılan işlem genel tüm ameliyatlarda olduğu gibi genel anestezi ile hazırlanması şeklinde başlar . Farklı olan uygulama karın açılmadan sadece göbek hizasında 1 cm lik ve kasık bölgelerinde iki tane 1 cm lik delik açılarak işleme devam edilmesidir. Bu deliklerden göbek hiazsında olandan kamera dediğimiz ameliyatın televizyon ekranın dan görülmesi sağlayan alet yerleştirilir. Diğer iki delikten ise aynen açık ameliyatlarda kullandığımız aletlerin minyatür örnekleri özel tasarlanmış uygulama araçları ile karın içine gönderilir. Ameliyat bu aletler yardımı ile gerçeklştirilir.

Laparoskopik ameliyatların uygulama alanları bugün rahimin alınması olarak bilinen Histerektomi de dahil olmak üzere tüm Jinekolojik ameliyatlarda uygulanabilmektedir. En çok yumurtalık kistleri ve özellikle Çikolata kisti, Dış gebelik ameliyatları, İnfertilite -kısırlık nedeni araştırması , Tüplerin bağlanması işlemlerinde uygulanmaktadır. Son 2 yıl içerisinde teknolojik gelişmelerin yardımı ile Myomların tedavisinde de laparoskopi ameliyatlar uygulanmaya başlamıştır

Laparoskopik olarak Myom tedavisi iki şekilde olmaktadır. Hasta genç ve doğurgan ise bebek isteği varsa sadece myom çıkartılmaktadır. Hasta yaşı 45 ve sonrasında , menopoz dönemine girmiş , aşırı kanamalar ve ağrı nedeni ile ameliyat olacaksa tercihimiz Laparoskopik Histerektomi olacaktır.

Laparoskopik Histerektominin avantajları; açık ameliyata göre ameliyat sonrası ağrı ve kanama çok az olduğu için günlük hayata geri dönüşü çok erken olabilmektedir. Karın açılmadan yapıldığı için buna bağlı ilave şikayetler yaşanmamaktadır. Hasta 1 gün sonra evine gönderilebilmekte 1 hafta içinde de günlük hayata ve işlerine başlayabilmektedir.

Klasik jinekolojik ameliyatlar ile karşılaştırıldığında laparoskopik ameliyatalarda karın açılamadan yapıldığı için barsak yapışıklıkları olmamaktadır. Ameliyat alanı kamera ileçok yakından görüldüğü için vede 10 kat daha büyütüldüğü için bir çok ayrıntı çok daha güzel değerlendirilebilmektedir. Ameliyat sırasında daha kontrollü ve titiz çalışıldığı içinde kanama miktarı yok denecek kadar az olmaktadır.

Tüm bu sonuçlar değerlendirildiğinde; gelişen teknoloji ve bilimin geldiği nokta, daha az hastanede kalış süresi ve daha hızlı normal hayata dönüşü sağladığı için LAPAROKOPİK CERRAHİ günümüzün seçilmesi gereken ameliyat yöntemidir.
2002 yılından itibaren kademeli olarak geliştirdiğimiz Laparaskopik cerrahi uygulamalarımıza 2008 yılında LAPAROSKOPİK HİSTEREKTOMİ ameliyatınıda eklemiş bulunuyoruz.

Kadın Doğum servisinde yapılmakta olan laparokopik jinekoljik ameliyatlar ile kısa süre içinde sağlığınıza kavuşarak , günlük hayatınıza geri dönebilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Minimal İnvazif Cerrahi - Laparoskopik Histerektomi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Hakan GÜRBÜZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Hakan GÜRBÜZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hakan GÜRBÜZ Fotoğraf
Op.Dr.Hakan GÜRBÜZ
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi26 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Hakan GÜRBÜZ'ün Makaleleri
► Laparoskopik Standart Gastrik By-Pass Op.Dr.Tuğrul DEMİREL
► Genel Cerrahide Laparoskopik Ameliyatlar Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Minimal İnvazif Cerrahi - Laparoskopik Histerektomi' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:32
Top