2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Onun Kişiliğini Tanıyor Musunuz? (Erkek Kişilik Tipleri)
MAKALE #3527 © Yazan Psk.İlkim ÖZ | Yayın Eylül 2009 | 27,168 Okuyucu
Hiçbir insanın kişiliği, bir diğerine benzemez. Ancak kadınlar ve erkekler birbirlerinden çok farklı kişilik yapıları sergilerler. Evlilik terapilerinde bunu çok yakından izlersiniz.Yolunda gitmeyen, sorunlu evliliklerde, eşlerin kişiliklerinin birbirine uyumlanmadığını gözlemlerim. Ya da aşkın ve terk edilmenin kıvrandırdığı acıdan kurtulmak için terapiye gelen genç kızlardan, dinlediğim erkek arkadaşlarının kişiliklerinin onlara ne kadar da uzak olduğunu görürüm.

İlişkinin başlarında erkeğin kadını rahatsız etmeyen kişilik özellikleri zaman içinde sorun yaratmaya başlar. “ O önceleri böyle değildi...” yakınmaları daha sonraları yerini “değişmesini istiyorum, o değişir mi?” sorularına döner terapilerde. Oysaki hiçbir terapistin bir başkasını değiştirme gücü yoktur. Bizler, kişilere sadece değişimleri için yolu gösteririz. Kişinin kendisi değişmek isterse, ancak o zaman değişim olur.

Yıllardır gördüğüm o ki, kadınlar erkekleri ilişkinin başında tanıyamıyorlar. Onlara fazlaca anlam yükleyip, sonra hayal kırıklığına uğruyorlar. Ardından da değişmelerini istiyorlar. Tabi bu sadece kadınların değil aşkın da körlüğü. Gelin şimdi kısa süreliğine aşkı yüreğinize bir yere kilitleyin, mantığınızı devreye sokun ve eşinizin ya da sevgilinizin hangi erkek tiplemesine yakın olduğuna bakın. Böylelikle ileride hayal kırıklığına uğrama olasılığınız azalacaktır.

Pasif Agresif Erkekler; İlk bakışta sakin gibi görünen bu erkeklerin, gün gelip de öfke nöbetleri geçireceğini asla tahmin etmezsiniz. Pasif agresif erkekler, içe dönük, sessiz, kendileri kural koymayan ama sizin kurallarınıza uyan,uyumlu, ne derseniz yapan ve sizi asla eleştirmeyen, terslemeyen davranışlarıyla zaman içinde hayranlığınızı kazanabilirler. Onlar size kızsalar bile, bu kızgınlıklarını dile getirmeyip içlerinde tutarlar. Bu erkeklerin en tehlikeli yanları, size olan öfkelerini biriktirmeleridir. Onun sizinle çok mutlu olduğunu sanırsınız ama bir gün hiç olmadık bir yer ve zamanda öyle bir bomba patlatırlar ki, paramparça olabilirsiniz.

Öneri; Ona sık sık ilişkide ya da evlilikte sorun olan her ne varsa konuşmayı teklif edin. Sorunları konuşmaktan kaçınacaktır, aranızdaki iletişimi güçlendirin.

Megaloman Erkekler; Göz göze geldiğinizde, onun kendine olan güvenine hayran olursunuz. Bu erkeklerin “dünyayı ben yarattım” tavırları, kadınların çok hoşuna gider. İlk zamanlar, onun yanında kendinizi “güvende” hissetseniz de, bir süre sonra bu güven duygusunun içinin “boş” olduğunu görürsünüz. Bu erkekler kendilerinden başka birini düşünmekte özürlüdürler. İç dünyalarındaki mutsuzluğu örtmek adına geliştirdikleri “ben her şeyim” görünümlü sahte savunma mekanizmaları, ilişkinin ilerleyen zamanlarında, ilişkiyi ve sizi zedelemeye başlar. Hiçbir zaman sizin için bir fedakarlıkta bulunmayacak, başarılarınızda sizi övmeyecek, güzelliğinizi onaylamayacak bu erkeklerle hayatı paylaşmak olanaksızdır. Çünkü onlar paylaşmayı bilmezler.

Öneri; Onu değiştirmek için zamanınızı harcayıp, ruh sağlığınızı tehlikeye atmayın. Ona yapacağınız en iyi yardım, bir terapiste yönlendirmek olacaktır. Bu erkeklerden olabildiğince uzak durmanızda fayda var.

Hiperaktif Erkekler;Dikkatleri dağınık, düşünceleri istikrarsız ve iş hayatlarında başarılı olamayan bu erkekler, bir kişiye bağlanamaz ve bir kişiye odaklanamazlar. Asla tek eşli olamadıkları gibi, tek işli de olamazlar. Sürekli iş değiştirirler ve çevrelerindeki insanları yorarlar. Onu anlamanız mümkün değildir çünkü onlar kendilerini çözememişlerdir.

Öneri;Yanlarına bile yaklaşmayın!

Paylaşımcı Erkekler; Kimisi içe dönüktür, kimisi dışa dönük. Ama onları yanınızda sizin sorunlarınızla ilgilenirken bulabilirsiniz. Önceleri bu duruma inanamazken, sonraları onun değerini anlamaya ve onu keşfetmeye başlarsınız. Bu erkekler paylaşmayı o kadar severler ki, bazen bu sizi bunaltabilir çünkü onlar dip dibe yaşamaya bayılırlar. Onlar için “ben” değil, “biz” vardır.

Öneri; “Biz”olmayı sevenlerdenseniz, onu bırakmayın çünkü sizi çok mutlu edecektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Onun Kişiliğini Tanıyor Musunuz? (Erkek Kişilik Tipleri)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkim ÖZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkim ÖZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkim ÖZ'ün Makaleleri
► Duygularınızı Tanıyor Musunuz? Psk.Dnş.Melek YILDIZ TÜRK
► Myers ve Briggs Kişilik Tipleri Psk.Halil TÜRKMEN
► Çocuğunu Tanıyor Musun? Zekeriya GUTER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Onun Kişiliğini Tanıyor Musunuz? (Erkek Kişilik Tipleri)' başlığıyla benzeşen toplam 45 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gizli Eşcinsellik Eylül 2009
► Ezik Erkek Sendromu ÇOK OKUNUYOR Eylül 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:35
Top