2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hayal Ürünü Dizi ve Karakterlerin Çocuklara Etkileri (Masallar Gerçek Olur mu?)
MAKALE #3528 © Yazan Psk.İlkim ÖZ | Yayın Eylül 2009 | 11,320 Okuyucu
MASALLAR GERÇEK OLUR MU?

Çocuklar hayal ile gerçeği ayırt edemezler. Özellikle üç ile altı yaş arası, çocukların hayal gücünün olabildiğince fazla işlediği, yaratıcılıklarının en üst düzeyde olduğu dönemlerdir. Bu dönemde çocuk için duyduğu ve gördüğü her şey gerçektir. Bir zamanlar, annelerinin okuduğu masalları gerçek sanan çocuklar, şimdilerde televizyonlarda oynayan reklam kahramanlarını, dizilerde konu alınan olayları da gerçekliklerine özümsemiş durumdalar. Üstelik bu çocuklara, “hayır o gerçek değil, sadece bir hayal ürünü...” demek pek de işe yaramıyor çünkü onlar yaşlarından dolayı hayal ürünü ile gerçekliği birbirinden ayıracak durumda değiller. Son zamanlarda üç ile beş yaş gurubunu derinden etkileyen bir dizi var; “Sihirli Annem.” Bu diziyi her çocuk tutkuyla izlerken, kimi anne baba memnun, kimi ise şikayetçi.

Çocuklar bu diziyi izlerken müthiş keyif alıyorlar çünkü onların “zamanlama” kavramlarına hitap ediyor. Nasıl mı? Çocuklarda dün ya da yarın yoktur. “Az sonra” ya da “birazdan” yoktur. Sadece ve sadece “şimdi” vardır. Çocuk annesinden her hangi bir talepte bulunduğunda annesi ona “birazdan” dediğinde, çocuk kıyameti koparır. O isteğinin hemen, o anda olmasını ister, beklemeyi asla sevmez. “Sihirli Annem”de olaylar o kadar anlık oluyor ki, bu durum çocukların çok hoşuna gidiyor. Yapılan bir sihirle, anında büyük değişiklikler olabiliyor. Beklentinin anında, hemen ve şimdi olması çocukları büyülüyor. Ayrıca dizideki köpeğin insan gibi konuşuyor olması da, küçük yaş çocuklarının çok hoşuna gidiyor.

Bir zamanlar, masal kitaplarında anlatılanları, “bu gerçek değil mi anne?” diye soran çocuklar, şimdilerde izlediklerini doğrudan gerçek olarak zihinlerine yerleştiriyorlar. Masal kitaplarında konuşan hayvanlar, artık teknolojinin ve televizyonun sihriyle çocuklarla buluşuyorlar.

Diziyle birlikte annelerinden sihir yapmasını isteyen, kendisi sihir yapmak için uğraşan çocukların sayısı arttı diye gözlemliyorum. Erkek çocuğu olan bazı ailelerden gelen şikayetleri de sizlerle paylaşmak istiyorum. Dört ve beş yaşlarındaki erkek çocukları, annelerine kız olmak istediklerini, erkek olmaktan mutlu olmadıklarını söylemişler. Telaşa düşen anneler, bunun nasıl bir ruh hali olduğunu anlamak için, terapiye geldiler. Küçük erkek çocukları bana şöyle söylediler; “ Sihirli Annem’de hep kızlar sihir yapıyor, o yüzden ben de kız olmak ve sihir yapmak istiyorum.” Bu ufaklıklar sihiri denemişler olmayınca da, demek ki kızlar yaptığı için oluyor, o halde biz de kız olalım gibi bir mantık yürütmüşler. Neyse ki dizide bir erkek çocuğu da sihir yapmış ve bizim ufaklıklar kız olmaktan vazgeçtiler.

Çocukların gerek zihinleri gerekse iç dünyaları, dışarıdan gelen her türlü uyarıya açıktır. Özellikle üç-altı yaş grubu çocuklar, rol model alarak yani taklit ederek öğrenir ve kendilerini geliştirirler. Çocukların hayal dünyasına girmek ve oraya yerleşmek oldukça kolaydır. Hem çocukların iç dünyalarındaki dengeleri bozmamak için hem de televizyon karşısında çok fazla zaman geçirmelerini önlemek için, anne babalar çocuklarını kontrol etmeliler. Dizilerde oynayan kahramanların gerçek olmadığını, gerçek yaşamda “sihir” olmadığını, sadece keyifli zaman geçirmek için (tıpkı masal kitabı okumak gibi) bunların izlendiğini çocuğun yaşına uygun bir dil ile aileler anlatmalı. Eğer çocuk çok fazla kendisini kaptırıyorsa, evin içinde bir hayal dünyasında yaşıyor, sihir yapmak için tüm gücünü kullanıyorsa, anne-baba çocuğuyla daha çok oyun oynamaya, ona daha nitelikli zaman ayırmaya özen göstermeli. Bu yaş grubu çocuklar, oyun çağı çocuklarıdır ve anne-babalarıyla oyun kurmaya, oyun oynamaya ihtiyaçları vardır. Çünkü çocuk için oyun, hayatın bir provasıdır. Anne-babalar çocuklarına daha çok zaman ayırmalı, onlarla paylaşımcı saatler geçirmeli, onlara yasaklar değil de alternatifler sunarak, çocuğun kendisi ve gerçeklikle barışık olmasını sağlamalıdırlar
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hayal Ürünü Dizi ve Karakterlerin Çocuklara Etkileri (Masallar Gerçek Olur mu?)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkim ÖZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkim ÖZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkim ÖZ'ün Makaleleri
► Hayal Et Gerçek Olsun! Psk.Dnş.Perihan SAYIN
► Masallar ve Etkileri Psk.Serap DUYGULU
► Büyüklere Masallar Murat ACAR
► Uyku Öncesi Okunan Masallar Psk.Fiona FARACI
► Masalsı Yalanlar - Gerçeksi Masallar Psk.Cafer ÇATALOLUK
► Çocuk Terapisinde İyileştiren Masallar ve Psikodrama Psk.Dnş.Reyhan Çakmak YEŞİLOVA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Hayal Ürünü Dizi ve Karakterlerin Çocuklara Etkileri (Masallar Gerçek Olur mu?)' başlığıyla benzeşen toplam 44 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gizli Eşcinsellik Eylül 2009
► Ezik Erkek Sendromu ÇOK OKUNUYOR Eylül 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:06
Top