2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyabet Hastalarına Bir Umut: Yaban Mersini Meyvesi
MAKALE #3559 © Yazan Prof.Dr.Metin ÖZATA | Yayın Eylül 2009 | 47,504 Okuyucu
DİYABET HASTALARINA BİR UMUT: YABAN MERSİNİ MEYVESİ

YABAN MERSİNİ MEYVESİ
Yaban Mersini yurtdışında Blueberry adıyla bilinir. Bu meyve koyu mavi renkte bir meyvedir. Ancak Türkiye’de aktarlarda veya marketlerde Yaban Mersini ismiyle satılan kurutulmuş ve kırmızı renkte olan meyve aslında Cranberry’dir. Bu nokta çok önemlidir. Çünkü gerçek yaban mersini (Blueberry) mavi rente olup kurusu satılmamaktadır. Gerçek yaban mersini taze veya dondurulmuş halde satılmaktadır. Kurutulmuş halde henüz satışı yapılmamaktadır.
Ülkemizde yaban mersini başta Rize olmak üzere Karadeniz bölgesinde, Antalya ve Isparta bölgesinde yetişmektedir. Rize’de LİKAPA, Trabzon’da LİGARBA, Rize Pazar ilçesinde KASKANAKA, Ardeşen ilçesinde ise ÇERA, Artvin’de MORSİVİT veya MAHABAK olarak isimlendirilir. Son zamanlarda İstanbul’da da üretilmeye başlanmıştır.
YABAN MERSİNİNİN FAYDALARI
Yaban mersini ve diğer böğürtlen ve çilek gibi meyvelerin içinde insüline benzer maddeler vardır ve kan şekerini düşürür. Ayrıca meme, prostat ve ağız kanser hüclerini laboratur ortamında öldürür. Kolon(kalın bağırsak) kanserine karşı korur. Yaban mersini ayrıca cranberry gibi idrar yolu enfeksiyonlarına karşı koruyucu bir etki gösterir ve E.coli bakterisinin idrar yollarına yapışmasını önler. Yaban mersini içinde bulunan antosiyanin isimli antioksidan madde iltihap yapan sitokinleri önlemektedir. İçinde bulunan ellajik asit kanser oluşumunu önler. Yaban mersininden hergün bir-iki su bardağı kadar yemek gerekir. Yaban mersini içinde polifenoller, salisilik asit, karaotenler, lif, folik asit, C vitamini, B vitamini, potasyum, manganez, mağnezyum, demir, riboflavin, niasin, fitoöstrojenler vardır. İçinde bu kadar faydalı besin içeren çok az gıda vardır.
Yaban mersini, ıspanak ve deniz somonu en önemli üç süper besindir. Yalnızca bu üç besini tüketmek bile sizi birçok hastalıktan korur.
Yaban mersininin sadece bir porsiyonu beş porsiyon kadar havuç, elma , brokoli ve balkabağı kadar antioksidan madde içerir. Yarım su bardağı yaban mersini 1733 ünite E vitamini, 1200 mg C vitamini içerir.
Yaban mersini yaşlanmayı önler , vücuttaki sarkmaları önler, kanserden korur. Alzheimer, bunama, makula dejeneransı gibi hastalıklardan bizi korur. Koyu mavi-mor renkli bu meyvenin rengini antosiyanidin pigmetleri verir. Meyvenin rengi ne kadar koyu olursa bu pigment yani faydalı etkisi o kadar fazladır.
Bu meyve multipli sklerozisli hastalarda da faydalı olabilir.
Bağırsaklara ve sindirim sistemine faydalıdır, kabızlık ve ishale iyi gelir.
Yaban mersini göz yorgunluğunu giderici ve gece görme özelliğini artırıcı özelliği de vardır. Ayrıca göz tansiyonuna iyi gelir. Varis ve basur (hemoroid) için de faydalıdır
DİYABET VE YABAN MERSİNİ
Kanada Laval Üniversitesi profesörlerinden Profesör P.S. Haddad ve ekibinin Int. J. Obesity dergisinde yayınlanan araştırmasına göre şişman ve diyabetik özellikleri olan KKA (y) türü farelere içirilen Bluberry (yaban mersini) suyu farelerin kilolarında azalma yaptığı gibi kan şekerinde de % 35 oranında azalma yapmıştır. Bu etkinin nasıl ortaya çıktığı tam bilinmemekle birlikte şişman farelerin kanında düşük olan adiponektin isimli hormonu artırarak yaptığı düşünülmekte. Bu çalışmada kullanılan blueberry (Yaban mersini) suyu saf bluebrery (yaban mersini) suyu olmayıp yaban mersini suyunun Serrata Vaccini isimli bir bakteri ile biyotransformasyona uğratılıp antioksidan özelliğinin artması sayesinde elde edilmiştir. Bu meyve suyunu içen farelerde iştah ve yeme miktarı azalmıştır. Bu çalışmanın insanlarda da yapılması ve aynı etkinin olup olmayacağının ortaya konması gerekir. Bununla birlikte bu meyve suyunun veya meyvenin bir tamamlayıcı tedavi olabileceği düşünülebilir. İlaç yerine geçmez. Kesinlikle ilaç tedavini kesmemek gerekir. Bu tür meyve veya bitkisel tedaviler sadece tedaviye katkıda bulunabilir. Tedavi yerine geçmez. Bunu kesinlikle unutmamak gerekir.

KAYNAKLAR
1.Vuong T, Benhaddou-Andaloussi A, Brault A, Harbilas D, Martineau LC, Vallerand D, Ramassamy C, Matar C, Haddad PS. Antiobesity and antidiabetic effects of biotransformed blueberry juice in KKA(y) mice. Int J Obes 2009 August
2. Prof Dr Metin Özata, Diyabetle Kaliteli Yaşam Rehberi, Gürer yayınları, 2009
3.Prof Dr Metin Özata, Vitamin, Mineral ve Bitkisel Ürünler Kullanım Rehberi, Gürer yayınları, 2008
4. http://www.drdiyabet.com
5.http://www.reaktifhipoglisemi.com
6. http://www.diyetdr.com

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diyabet Hastalarına Bir Umut: Yaban Mersini Meyvesi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Metin ÖZATA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Metin ÖZATA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Metin ÖZATA Fotoğraf
Prof.Dr.Metin ÖZATA
İstanbul
Doktor "Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Metin ÖZATA'nın Makaleleri
► Kanser Hastalarına Beslenme Önerileri Prof.Dr.Nazım Serdar TURHAL
► Gebelik ve Diyabet Dr.Harika BODUR ÖZTÜRK
► Diyabet ve Yaz Sıcakları Dr.Erdal DUMAN
► İshal ve Diyabet Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Obezite ve Diyabet Prof.Dr.Metin ÖZATA
► İnsülin Direnci ve Diyabet Dr.Erdal DUMAN
► Diyabet Hastasında Hipoglisemi Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Diyabet Hastalarına Bir Umut: Yaban Mersini Meyvesi' başlığıyla benzeşen toplam 65 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hamilelikte Tsh Yüksekliği ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2010
► İnsülin Direnci Diyeti ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2010
► Naturel Zayıflama Mayıs 2010
► Metabolizma Diyeti Mayıs 2010
► Guatr Ultrasonu Mayıs 2010
► Guatr Biyopsisi Mayıs 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:17
Top