2007'den Bugüne 92,297 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Doğum Sonrası Estetik Cerrahi (Mommy Makeover)
MAKALE #3562 © Yazan Op.Dr.Hakan GÜNDOĞAN | Yayın Eylül 2009 | 5,710 Okuyucu
Doğum Sonrası Estetik Cerrahi (Mommy Makeover)

Amerika da popüler olan adıyla “Mommy Makeover” ya da “Hamilelik Sonrası Estetik Cerrahi” konsepti genel olarak hamileliğin kadın vücudu üzerinde yarattığı geri dönüşümsüz etkileri hamilelik öncesi haline ve belki de daha iyi hale getirmek için hamilelik ve doğum sürecinden en çok etkilenen bölgeler olan karın ve memelere yönelik bir takım cerrahi yöntemleri içermektedir.

Bir kadın hamile kaldığı andan itibaren kendi vücudu da tüm önceliği içinde gelişmekte olan bebeğe verir. Hormonal ve mekanik değişiklikler vücudun hemen her organında etkili olmakla birlikte en bariz etkilerini karın bölgesi ve memeler üzerinde gösterirler. Normalde bir portakal büyüklüğünde olan rahim bebeğin büyümesi ile birlikte karın duvarını ileri doğru itmeye başlar ve belki de en geri dönülmez etkilerini karın kasları ve onları birbirine bağlayan bağlar üzerinde göstererek bu yapıların neredeyse geri dönüşümsüz biçimde esnemelerine neden olur. Özellikle ince yapılı kadınlarda görülen ve deri fazlalığı minimal olmasına rağmen bombe ve hatta bazen hamileliğin başındaymış görüntüsü veren karın çıkıntısının asıl nedeni işte bu gerginliğini kaybetmiş karın kaslarının karın içi organları yeterince destekleyememesi ve bu organların adeta dışarı doğru fıtıklaşmasıdır. Hamilelik ilerleyip bebek büyüdükçe sadece karın kasları ve bağlar değil aynı zamanda üzerindeki deri altı yağ dokusu ve derinin kendisinde de değişiklikler olmaktadır. Deri altı yağ dokusu yeterli örtü ve korumayı sağlamak amacı ile kalınlaşırken deri ise içeriğindeki elastik lifler sayesinde genişleyen karın hacmine uyum sağlamak amacıyla gerilip esnemektedir. Bu gerginlik derinin elastik liflerinde ayrılmaya neden olacak kadar çok ya da genetik olarak lifler zayıf ise, özellikle göbeğin alt kısmında olmak üzere “çatlaklar” gelişebilir. Deri ve derialtı düzeyinde tüm bu değişiklikler memelerde de ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda göbek deliği de gerginliğe bağlı olarak şekil değiştirip daha çıkıntılı ve daha büyük bir hal alacaktır. Doğal olarak tüm bu değişiklikler özellikle ikiz gebeliklerde ve hamilelik sırasında aşırı kilo alma ( özellikle 15-20 kg dan daha fazla) halinde çok daha belirgin hale gelmektedir.

Hamilelik sırasında yine vücudun koruyucu mekanizmalarından biri olarak yağ birikimleri ortaya çıkabilir. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte özellikle bel, basen ve kalça bölgesinde yerleşen yağ birikimleri ortaya çıkmakla birlikte vücudun herhangi bir bölgesinde de görülebilirler. Genellikle hastaların doğum sonrası bellerinde kalınlaşma şikâyetlerinin ana nedeni işte bu yağ toplanmalarıdır.

Hamilelik sonrasında sırt, bel, basen, diz içi ve boyun bölgelerin de yağlanma şikâyeti olduğunda Liposuction son derece uygun seçenek olup işlem sonrası genellikle yüz güldürücü neticeler alınma olasılığı yüksektir (Bu bölgelerin yağ yoğunluğu kollagen den daha zengin olup üzerlerindeki deri de sıkı ve gerilmeye daha uygundur).Öte yandan özellikle hamilelik sonrası karın bölgesine Liposuction işlemi yapılmadan önce çok dikkatli değerlendirilmeleri gerekir.

Göbek deliğinin hemen altında hafif bir bombelik olması atletik kadınlar için bile doğal bir anatomik özelliktir. Özellikle doğum sonrası ideal kilosuna inmiş kadınlarda bu bombeliğin artması yanlışlıkla yağ artımı olarak değerlendirilip Liposuction ile düzletilmeye çalışıldığında başarısızlık garantidir! Bu durumun nedeni ise hamilelik sırasında gevşemiş olan karın kaslarıdır ve spor ile sıkılaştırılamadığı durumda yapılacak işlem Liposuction değil (eğer sezaryen ile doğum gerçekleştirilmiş ise var olan sezaryen izi kullanılarak) bir mini karın germe ameliyatı ile birlikte ya da değil, bu kasların cerrahi olarak sıkılaştırılmasıdır. Yine doğum sonrası karın bölgesinde kalan yağ fazlalığına ilaveten deri sarkıklığı olduğu durumlarda yapılacak Liposuction işlemi karının daha çok sarkmasına sebep olacaktır!

Hamilelik sonrası karında minimal deri sarkıklığı olan durumlarda gerilebilecek deri sadece göbeğin alt kısmında mevcut olduğundan “Miniabdominoplasty ya da Mini Karın Germe” olarak isimlendirilen yöntem yeterli olacaktır. İşlem karnın alt bölgesinde sezaryen izinin birazcık daha belki uzatılması şeklinde yapılacak bir kesi yardımıyla fazlalık derinin çıkartılıp alt göbek bölgesinin gerilmesi şeklindedir. Karın kaslarındaki esnememin tamiri de yine bu sırada mümkün olmaktadır.

Karın bölgesinde aşırı yağlanma ve beraberinde ileri derecede deri sarkıklığı olan hastalarda en iyi sonuçlar “Full Abdominoplasty ya da Tam Karın Germe” operasyonu ile alınabilir. Bu operasyon daha büyük bir ameliyat süreci gerektirmesine rağmen hastanın sağlığı riske atılmadığı sürece (hasta doğum yapmış olsun ya da olmasın) estetik cerrahinin en yüz güldürücü sonuçlarının alındığı işlemlerden biridir.
Hamilelik sürecinden en ciddi etkilenen bölgelerden biri de memeler olmaktadır. Hamilelik sırasında hormonların etkisi ile memelerin hem süt bezlerinde hem de etrafını çevreleyen yağ dokularında artış olmak da dolayısıyla hemen her zaman memeler büyümektedirler. Aynı zamanda meme dokusunu yerinde tutan lifler uzayıp gerilmek de ve üzerindeki deri de bu genişlemeye cevap vermektedir. Bu değişiklikler sadece hamilelik sırasında değil aynı zamanda tüm emzirme süreci boyunca da devam etmektedir. Özellikle hamilelik öncesi memelerin büyüklüğüne bağlı olarak her kadın da bu değişiklikler farklılık göstermektedir. Genellikle karşılaşılan durum memelerin eski hacimlerini kaybetmeleri ve sarkmalarıdır. Tipik olarak hastalar “Memelerin İçlerinin Boşalması”ndan şikâyet etmektedir. Eğer memeler hamilelik öncesinde zaten yeterince büyüklerse sonuç genellikle yeterli hacme sahip olmalarına rağmen sarkmalarıdır. Bugün için genel kabul gören görüş, doğum sonrası memelerde olan deformitelerin emzirmeden değil, hamilelik sürecinde gösterdiği değişikler neticesinde ortaya çıktığıdır.
Hamilelik sonrası memelere yönelik yapılan estetik girişimler tamamen oluşan değişikliklere ve hastanın isteğine yönelik planlanırlar. Bazı hastalar zaten hayatları boyunca büyük memelerden şikâyetçi olmuşlardır ve bir “Meme Küçültme” operasyonu istemelerine rağmen bu isteklerini doğum ve emzirmenin sonrasına ertelemişlerdir. Başka bir bebek daha düşünen hastalarda ileride emzirme problemi yaşamamaları için memelerin küçültülürken meme başını ve yeterli meme dokusunu koruyan tekniklerin kullanılması gereklidir. Benzer şekilde kimi hastalarda hep memelerinin küçüklüğünden şikâyet edip emzirmenin sonlanmasını takiben “Meme Büyütme” operasyonu ile istedikleri memelere sahip olma şansına erişeceklerdir. Memelerde sarkma olduğu durumlarda ise bir “Meme Dikleştirme” ameliyatı hastalara önerilmektedir. Sarkmaya ilaveten memelerde ciddi hacim kaybı yaşandığı durumlarda ise Meme Dikleştirme ameliyatı sırasında dolgunluk sağlamak amacıyla bir meme implantı konulması gerekecektir.
Hamilelik sonrası dönemde daha az sözü edilen estetik cerrahi uygulamaları ise dış genital organları içeren operasyonlardır. Özellikle hamilelik sırasında bu organlarda görülen değişikliklere bir de normal doğum travması ve bazen epizyotomi (bebek çıkış yolunun genişletilmesi amacıyla vajina duvarında kesik açılması) eklendiğinde kadınları hem estetik hem de fonksiyonel anlamda rahatsız eden durumlar ortaya çıkabilmektedir. Özellikle vajinanın iç dudaklarının sarkıklığı ve aşırı büyüklüğü hem hamilelik hem de sonrası dönemde kadınları rahatsız etmekle birlikte son derece basit bir operasyonla çözüm bulunabilmektedir.

Doğum sonrası bir kadının vücudunda herhangi bir estetik cerrahi girişime başlamak için en azından 6 ay geçmesi şarttır. Memelere yapılacak herhangi bir müdahale içinse gereken zaman emzirmenin bitimini takiben en erken 3. Ay, ideal olanı ise 6. aydır. Vücut bu süre zarfında hamileliğin getirdiği değişiklikleri minimuma indirmeye çalışacaktır. Aynı zamanda hastaların mutlaka kilo yönetimleri profesyonel olarak ele alınmalı ve uygun bir diyet ve spor eşliğinde sağlıklı bir şekilde kilo vermeleri sağlanmalıdır. Hamilelik sonrası estetik girişimler için en uygun adaylar aradan yeterli zaman geçmiş, emzirmeyi bırakmış, ideal kilolarına inmiş, sağlık problemi olmayan ve mantıklı beklentilere sahip annelerdir.
Sonuç olarak hamilelik sonrası vücut da gelişen deformitelerin birçoğunu geri döndürmek, hatta hamilelik öncesinden bile iyi vücut konturları elde etmek mümkündür. Ancak estetik cerrahinin herkes için uygun olmadığını hatırlatmakta da fayda vardır. Kendinizi fiziksel ve ruhsal olarak hazır hissettiğinizde ve operasyon sonrası alacağınız sonucun kendinizi daha iyi ve kendine güvenli hissetmenize yardımcı olacağınıza inandığınız zaman Plastik Cerrahınızın kapısını çalmanızda fayda olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Doğum Sonrası Estetik Cerrahi (Mommy Makeover)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Hakan GÜNDOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Hakan GÜNDOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hakan GÜNDOĞAN Fotoğraf
Op.Dr.Hakan GÜNDOĞAN
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi168 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Hakan GÜNDOĞAN'ın Makaleleri
► Estetik, Sanat ve Estetik Cerrahi Op.Dr.Esra ÇELİK
► Erkeklerde Estetik Cerrahi Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM
► Zayıflama ve Estetik Cerrahi Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK
► Estetik Cerrahi Üzerine Prof.Op.Dr. Ömer Refik ÖZERDEM
► Estetik Cerrahi Ameliyat Fiyatları Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM
► Estetik Genital Cerrahi (Vajina Estetiği) Op.Dr.Burcu SAYGAN KARAMÜRSEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Doğum Sonrası Estetik Cerrahi (Mommy Makeover)' başlığıyla benzeşen toplam 49 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Botoks Aralık 2017
► Göz Kapağı Estetiği Kasım 2017
► Yüz Germe Kasım 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:31
Top