2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gi Diyeti: Son Zayıflama Diyetim
MAKALE #3570 © Yazan Dyt.Beste ALİMERT | Yayın Eylül 2009 | 16,118 Okuyucu
Zayıflarken karnınız tok ve bilin ki yaptığınız son zayıflama diyeti!

Son yıllarda hızla artan şişmanlığın nedenlerine baktığımızda yanlış beslenme ve hareketsizlik ilk sırayı almaktadır.

Alınan kilolarla beraber kişilerin zayıflama isteği ve yöntem arayışı da hızla sayıları artan düşük kalorili diyet listelerini, zayıflama çaylarını, zayıflama haplarını, akapunktur uygulamasını, zayıflama cihazlarını ve diğer birçok yöntemi beraberinde getiriyor.

İlk defa kilo vermek istiyor ve zayıflama yöntemi arıyorsanız şanslısınız, doğru diyetle ilk ve son defa kilolarınızdan kurtulabilirsiniz.

Daha önce çok defa zayıflama yöntemi denediniz ve kilo verdiniz ama verdiğiniz kiloları geri alarak bu döngü devam ettiyse şanslısınız, artık o sağlıksız yöntemleri uygulamanıza ve strese girmenize gerek yok.

Günlük hayatınıza adapte edemeyeceğiniz, belli bir dönem için yapılan uygulamalar ( zayıflama hapları, zayıflama çayları vb), kısıtlı, tatsız-tuzsuz diyet listeleri işe yaramaz. Biliyorsunuz ki işe yarasaydılar tekrar diyet arayışına girmezdiniz. Tüm yapmanız gereken doğru yiyecekleri bulmak, yemeğinizden zevk alarak tüketmek böylece strese girmeden zayıflama süreci geçirmek ve doğru beslenmeyi öğrenmek. Çok önemli olan nokta bir daha eski alışkanlıklara dönmemek.

Glisemik İndeks Diyeti

Glisemik indeks (Gİ)nyiyeceklerin sindirilme ve şekere çevrilme hızını hesaplamaktadır. Yiyeceğin sindirimi ne kadar hızlı ise ve kan şekerini ne kadar çabuk etkiliyorsa Gİ’i o kadar yüksektir. Gİ’i yüksek besinler tükettiğimiz öğün sonrasında kan şekerimiz yükselir, kendimizi yorgun hissetmeye başlarız ve atıştıracak bir şeyler ararız. Bu atıştırdıklarımız çoğu zaman tatlı, çikolata, kek vb. yiyecekler olduğundan onlar da kısa sürede sindirilip bu döngü devam eder.
Kan şekeri yüksekliği insülin hormonun yükselişine neden olur. İnsülin kan şekeri olan glikozun vücutta yağ şeklinde depolanmasını sağlar ve vücut yağının glikoza dönüşümünü engeller.
Düşük Gİ yiyecekler ise bizi tok tutar, vücudun sindirim için daha çok enerji harcamasını sağlar ve öğün dışında atıştırmamızı engeller. Kilo vermek için düşük Gİ besinleri tüketmeliyiz ve insülin seviyemizi yükseltmemeye çalışmalıyız.

Bazı yiyeceklerin Gİ değerleri

Şeker 100
Muffin 56
Domates 38
Beyaz ekmek 95
Haşlanmış patates 56
Elma 38
Pirinç 87
Haşlanmış mısır 55
Elma suyu 40
Mısır gevreği 84
Portakal 44
Fettucini 32
Patates 74
Şeftali 42
Fasulye 31
Kuru üzüm 64
Yulaf ezmesi 42
Greyfurt 31
Pirinç-basmati 58
Spagetti 41
Yağsız yoğurt 14
Domates suyu 38
Tam kepek 43
Yoğurt 33


Yağ içeriği çok olan yiyeceklerin de Gİ değerleri düşüktür bu sizi aldatmasın. Bunun nedeni yağlı yiyeceklerin daha geç sindirilmesidir. Hayvansal yağ içeriği düşük ürünleri tercih etmemiz doğru olur. Bunun yanında diyetimizden yağı tamamen uzaklaştırmak sağlıksız olacaktır.

Sağlıklı Diyet İçin Öneriler
  • Kahvaltı yapmadan güne başlamayın. Açlık sürenizin uzun olması daha fazla yiyecek tüketmenize, metabolizmanızın yavaşlamasına neden olur
  • Kahvaltılık gevreklerden tam tahıl olanları ve yulaf ezmesi çok sağlıklı seçeneklerdir. Kan şekerini düzenler ve kolesterolü düşürür.
  • Öğünlerde tüketeceğiniz yemek miktarları benzer olsun. Bir öğünde fazla yiyip diğerinde az yemeyin
  • Şeker kullanmayın, bitkisel tatlandırıcıları deneyin
  • Meyve suyu yerine meyvenin kendisini mümkünse kabuklu tüketin
  • Sebzeler düşük Gİ sahip yiyeceklerdir. Öğün aralarında bile atıştırmalık olarak kullanabilirsiniz.
  • Süt ve yoğurt grubunu yağlı tüketmeyin. Tamamen yağsız tüketemiyorsanız bir süre yarım yağlı tüketerek yağsız gruba geçin
  • Peyniriniz sıklıkla yarım yağlı veya yağsız olsun.
  • Öğünlerinizde unlu grup olarak ilk seçeneğiniz size uygun miktarda ekmek olsun. Tam tahıl, buğday, kepek ekmekleri sizi hem tok tutar hem de besleyicidir. Ekmek yerine yediğiniz makarna ve pilav genelde yağlı yiyeceklerdir.
  • Sıcak patates yerine soğuk patates tercih edin. Her zaman sıcak patatesin glisemik indeksi daha fazla olmasına rağmen soğuk patatesin glisemik indeksi daha düşüktür,
  • Yumurta yüksek protein ve vitamin mineral içeriği ile değerli bir yiyecektir. C vitamini kaynakları ile tüketebilirsiniz.
  • Kafein içeren içeklerden uzak durun
  • Kremalı yiyeceklerden uzak durun
  • Makarnanızı kepekli ve kalın makarnalardan seçmelisiniz. Ana yemek olarak değil yemeğimizin yanında az miktarda tüketmelisiniz.
  • Hamburger ve dürüm gibi yiyeceklerin ekmeğinin yarısını yemeyin ve içine mayonez almayın
  • Kızarmış patates tüketmeyin, yağ içeriği inanılmaz.
  • Öğünlerimizde karbonhidrat kaynaklı yiyecekler ( makarna, pilav, beyaz ekmek vb.) dengeli olmalı
  • Öğünlerde protein kaynaklarına mutlaka yer vermeliyiz.
  • Öğünlerimiz birbirine benzer miktarlarda yiyeceklerden oluşmalı, bir öğünde az yiyip diğerinde fazla yememeliyiz.
  • Glisemik indeksi düşük yiyecekler insülin seviyemizi kontrol etmede çok etkili. Glisemik indeks diyetini beslenmenizin merkezine koyun
  • Ara öğünlerimizde kan şekerimizi ve buna bağlı insülin seviyemizi bir anda yükseltecek çikolata, tatlı bigi yiyecekler yerine; meyve, kepekli bisküvi, light yoğurt gibi sağlıklı yiyecekler tercih edin
  • Hareket edin. Kan şekerinin vücutta kullanımını dengeleyen ve fazla yağ depolanmasını engelleyen çok büyük bir adım atın.

Tatlıdan vazgeçemeyenlere düşük glisemik indekse sahip lezzetli bir tarif..

Yulaflı elma tatlısı-
(4 kişilik)

Malzemeler: 4 orta boy elma, 2 su bardağı su, 1 çay fincanı yulaf ezmesi, 3 çorba kaşığı light elma marmeladı, bitkisel tatlandırıcı, tarçın

*Bir tencerede soyulan elmaları yumuşayıncaya kadar pişirin ve ezin. Yulaf ezmesini ve marmeladı ekleyip koyulaşınca ocaktan alın.
*İsteğinize göre tatlandırıcı ekledikten sonra kâselere alıp tarçın ekleyebilirsiniz.

Oruç tutarken zayıflayabilirsiniz
Doğru planlanmış iftar, ara öğün ve sahur beslenme düzeniniz ile hem daha rahat oruç tuttuğunuzu görebilir hem de zayıflayabilirsiniz

Oruç Tutarken Önemli Hatırlatmalar
*oruç tutarken gün boyu verimli olabilmek için GI diyeti kurallarına uymalısınız. Göreceksiniz ki daha kolay oruç tutarken kilo almayacaksınız hatta fazla kilolarınızdan kurtulabileceksiniz
*Oruç tutmaya sahura kalkarak hazırlanın. Sahurda yeterli protein, posalı karbonhidrat kaynağı ve yağ tüketmek daha rahat ve verimli bir gün geçirmenizi sağlar. Midenizde ağırlık yapmayacak, besin yönünden zengin, tok tutacak yiyecekler seçilmeli.
*İftarda ilk tüketeceğiniz yiyecek veya içecek çok soğuk veya çok sıcak olmasın. Ilık su içmek doğru olur.
*Hafif bir başlangıç sonrasında bir müddet ara verilmeli, ortamınızdan dolayı ara verilemiyorsa yemek yemeye yavaş devam edilmelidir.
*Başlangıç yemeğiyle beraber yoğurt tüketmek kan şekerinizi dengelemeye yardımcı olur.
*Yemeklerle beraber pilav makarna yerine tahıllı ekmek tercih edin
*Yemeklerle beraber salata, sebze yemeği tüketmeye özen gösterin
*Yemek öncesi ve sonrasında yeterli su içmeye dikkat edin.
*Yemekten hemen sonra tatlı yerine 1-2 saat sonra meyve yemeye özen gösterin
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gi Diyeti: Son Zayıflama Diyetim" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Beste ALİMERT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Beste ALİMERT'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Beste ALİMERT Fotoğraf
Dyt.Beste ALİMERT
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi146 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Beste ALİMERT'in Yazıları
► Zayıflama Diyeti ve Leblebi ÇOK OKUNUYOR Dyt.Atilla ZEYREK
► Kış Diyeti Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Akdeniz Diyeti Dyt.Melike ÖZDEN
► Flexitarian Diyeti Dyt.Meltem YAMAN
► Sdm Diyeti Nedir? Dyt.Zülal YALÇIN
► Dukan Diyeti Dyt.Yusuf YAŞAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Gi Diyeti: Son Zayıflama Diyetim' başlığıyla benzeşen toplam 44 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Besin Alerjileri Ağustos 2013
► Diyet Check List Ağustos 2013
► Kış Çorbaları PDF Ocak 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:49
Top