2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dişeti Hastalıkları... Dişeti Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
MAKALE #361 © Yazan Dt.Ülkü KOLOĞLU | Yayın Ekim 2007 | 36,688 Okuyucu
PERİODONTOLOJİ: Periodontoloji; dişleri çevreleyen yumuşak ve sert dokuların iltihabi hastalıkları ve bunların tedavisi ile ilgilenen dişhekimliği dalıdır.

DİŞETİ HASTALIĞI NEDİR:

Dişeti hastalığı; dişetlerinin ve dişi destekleyen kemiğin iltihadır. Başlangıç döneminde belirti vermeden ilerleyebilir ve çoğu zaman ağrı olmaz. Tedavi edilmezse vbu hastalık; dişlerin boylarının uzamasa, dşlerin kaybına ve dişi destekleyen kemiğin erimesine neden olur.


DİŞETİ HASTALIĞININ NEDENLERİ:

- Dişlerin düzgün temizlenmemesi nedeniyle oluşan bakteri plağı ve diştaşları
- Beslenme biçimi
- Tütün kullanımı
- Sistematik hastalıkların etkisi
- Genetik faktörler


DİŞETİ HASTALIKLARININ BELİRTİLERİ:

- Diş fırçalanırken ve diş ipi kullanılırken dişetlerinin kanaması
- Dişetlerinin kırmızı renkte ve şişmiş görünmesi
- Dişlerinde çekilme olması
- Ağız kokusu
- Diş ile dişeti arasından iltihap gelmesi
- Dişlerde hareketlenme; yani birbirinden uzaklaşma veya yer değiştirme olması
- Ağızda var olan protezlerin uyumunda veya kullanımında bir değişiklik olması


DİŞETİ HASTALIĞININ TEDAVİSİ:

Dişeti hastalığının erken seviyede gingivitis olarak adlandırılır. Dişetleri kırmızı, kanamalı ve şişmiş olabilir. Dişeti hastalığının bu aşaması geriye dönüşümlü olabilir. Bazen sadece daha iyi bir ağız bakımı profesyonel diş temizliği tedavi için yeterli olabilir.

Dişeti hastalığının seviyesine bağlı olarak dişeti uzmanı (periodontolog); diş temizliğinin yanı sıra küretaj ve kök yüzeyi düzleştrilmesi işlemi önreilebilir. Özel dental enstrümanlar kullanılarak plak ve diştaşları dişeti cebinden uzaklaştırılır. Daha sonra kök yüzeyleri düzleştirerek dişetinin itileşerek dişe sıkı bir şekilde yapışması sağlanır. Bu tedavinin yeterli olmadığı durumlarda dişeti operasyonlarının yapılması da gündeme gelmektedir.

Dişeti hastalıkları kendi kendine, antibiyotik, gargara, vitamin... gibi tedavilerle iyileşmez. Mutlaka bir dişeti uzmanı tarafından tedavi edilmesi gerekir. Erken dönemde teşhis edilmesi dişetleri kadar dişlerinde sağlığını koruyacaktır.



DİŞETİ TEDAVİNİZ BİTTİ... BUNDAN SONRA NE YAPMANIZ GEREKİYOR?


Ağız bakımınıza çok dikkat etmelisiniz.....

Her şeyden önce dişlerimizi düzenli olarak fırçalamalı ve dişlerimizin aralarını temiz tutmalıyız. Bir çok hastamız diş fırçalamanın önemini bilirken, diş aralarının temizliğini ihmal etmektedir. Oysa ki dişeti hastalıkları çoğunlukla dişlerin aralarından başlamaktadır ve bu bölgelere diş fırçası ile ulaşmak mümkün değildir. Bu noktada dişipi kullanımı önem kazanmaktadır. Ayrıca dişeti hastalığı sonrasında görülen dişeti çekilmeleri, bitişik dişler arasında çok büyük boşlukların oluşmasına sebep olmaktadır. Bu alanların temizliği için dişipi ile birlikte dişarası fırçalarının kullanımı da gerekmektedir.


Düzenli olarak kontrol altında olmalısınız....

Dişeti tedavisi geçirmiş hastaların; sıkı bir şekilde takip edilmeleri gerekmektedir. Hastanın günlük olarak yapılan ağız bakımının (fırçalama ve dişipi kullanımı) yanı sıra uzman hekimin belirleyeceği aralıklarla diştaşı temizliği veya küretaj gibi işlemlerin uygulanması dişeti hastalığının yeniden ortaya çıkmasını engelleyecektir. Bu profeyonel bakım, hastanın günlük bakımda ulaşamadığı bölgelerin de temizlenmesini sağlayacaktır.


Hassas dişlere dikkat....

Dişeti tedavisi sonrasında en çok rastlanan sorun, dişlerde görülen soğuk ve sıcak hassasiyetidir. Kök yüzeyindeki hastalıklı kısmın temizlenmesi ile oluşan bu hassasiyet, hastaların ağız bakımı yapmalarını bile engelleyebilmektedir. Bu durumu gidermek için; hassas dişler için, özel dişmacunları ve flor jelleri uygulanabilir. Ancak sonuç almak birkaç hafta sürebilir. Hastaların büyük bölümünde bu durum zamanla kendiliğinden kaybolmaktadır. Sorunun geçmediği durumlarda, özel tedaviler için dişhekiminize başvurmanız gerekmektedir...


Dişhekiminiz ile işbirliği önemlidir....

Siz; ağız ve dişeti sağlığı açısından çok önemli kararlar verip, ciddi bir fedakarlık yapmış bulunuyorsunuz. Yaptığınız yatırımları bakım prosedürlerine sıkı bir şekilde takip ederek koruyun. Zamanında yapılan kontroller ve günlük ağız bakımının yanısıra en küçük bir şikayetinizde bile (kanama, şişlik, ağrı vb.) uzman hekiminizle diyalog halinde olmalısınız. Kontrollerine gelmeyen hastalar uzun vadede tekrar dişeti hastalığına ve diş kaybına maruz kalabilirler. Yapılan araştırmalar düzenli yapılan temizliklerin hastayı koruduğunu göstermektedir.


Genel sağlığınıza dikkat edin....

Sigara ve diğer tütün ürünlerini kullanmayın. Sigara içmek ağız bakımını zorlaştırır, dişeti hastalığının oluşma riskini arttırır. Düzenli ağız bakımının yanı sıra, dengeli beslenmek ve stresten uzak durmak da önemlidir. Doğru alışkanlıklar; sadece dişeti sağlığınızı değil, genel sağlığınızın kalitesini de yükseltecektir.


SON NOTLAR

Dişeti tedavisinin uzun dönemdeki başarısı size bağlıdır. Günde en az iki defa dişlerinizi fırçalayın ve dişipi kullanın.
Dişeti tedavisi sonrasında dişlerinizde çok fazla hassasiyet oluştuysa, hekiminize hassasiyet giderici dişmacunları veya muayenehane ortamında yapılacak tedavileri danışın.
Kontrol muayenelerinize sadık kalın.
En ufak bir sorununuzu bile mutlaka dişhekiminiz ile paylaşın.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dişeti Hastalıkları... Dişeti Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Ülkü KOLOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Ülkü KOLOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ülkü KOLOĞLU Fotoğraf
Dt.Ülkü KOLOĞLU
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Ülkü KOLOĞLU'nun Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Dişeti Hastalıkları... Dişeti Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?' başlığıyla benzeşen toplam 95 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:48
Top