2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hamilelik Sonrası Estetik Göğüs Dikleştirme(Mastopexy) Ameliyatı
MAKALE #3668 © Yazan Dr.Erhan ERYILMAZ | Yayın Ekim 2009 | 7,334 Okuyucu
Gebelik kadın fizyolojisinde ciddi değişikliklere yol açar. Özellikle meme gebelikten iki şekilde etkilenir; çoğunlukla büyüme ve emzirme sonrası sarkma ile karşımıza gelir. Günümüzde kadın hastalıkları uzmanları vücudun ortalama bir yılda kendini toparlayacağını bu dönemde cerrahiden çok uygun egzersiz ve diyetle bu sürece yardımcı olunması gerektiğini vurguluyorlar. Çocuk hastalıkları uzmanları ise daha çok emzirmenin önemini anlatarak mümkünse bir - bir buçuk yıl emzirmeyi tavsiye ediyorlar. Emzirme sonlandıktan sonra meme cerrahisi planlanabilir.

MEME DİKLEŞTİRME
Gelişim geriliği, yaşlanma ya da doğum sonrası kilo kaybına bağlı olarak, göğüsler hacmini yitiren meme dokusunun üzerini saran derinin de bol kalması sonucu, sarkık bir görüntü kazanabilir.
Eğer göğüsler hacimli ancak sarkıksa; meme dikleştirme operasyonu, eğer sarkık ve hacimsizse meme dikleştirme operasyonuna ek olarak memeye silikon protez uygulaması da yapılır.

Meme dikleştirme yönteminde, meme başı olması gereken yere yükseltilir. Meme üst kadranı genellikle sarkmış memelerde boşalmıştır ve hacimsiz durur. Yeniden şekil verilirken bu alan doldurulur. Koltuk altına yayılmış olan göğüs daha dar alana hapsedilir ve bu şekilde daha iyi ve dolgun bir şekil alır. Bu işlemler sırasında memeyi istenen boyutlara kadar küçültmek ve kaldırmak üzere meme dokusu ve deri çıkarılır. Ameliyatın tekniği memelerin büyüklüğüne göre değişir. Son yıllarda geliştirilmiş ameliyat teknikleriyle en az ameliyat izi ile normal büyüklük ve dolgunlukta, son derece dik ve diri meme görüntüsü kazandırmak mümkündür.

TEKNİK:
1. Meme başı ve meme başı çevresinin kanlanmasını koruyarak daha yukarıdaki yeni pozisyonuna yerleştirilmelidir.
2. Meme başı duyusunu koruyucu teknikler tercih edilmelidir.
3. Hastaya göre süt verme özelliği korunmalıdır.
4. Yeterli miktarda meme dokusu çıkarıldığında, estetik meme şekli yaratılabilmelidir.
Tüm bu prensipleri gerçekleştiren birden fazla yöntem tanımlanmıştır. Bu tekniklerden bir tanesi kısa iz - Lejour tekniğidir. Lejour tekniği, adını bu tekniği popülerleştiren kişiden almaktadır. Lejour bu tekniği, kısa izle birlikte estetik olarak daha iyi sonuçların elde edildiği, güvenli bir meme küçültme tekniği olarak tanımlamaktadır. Ancak bu tekniğin, meme altı alanında iz-skar revizyonu (izin tekrar elden geçirilmesi) olasılığı, gecikmiş yara iyileşmesi, oluşturulması planlanan meme şeklinin uzun süre sonra gerçekleşmesi ve özelliklede aşırı büyük memelerde meme ucunun beslenmesi ve duyusu kaybı gibi dezavantajları vardır. Ayrıca bu teknikte, uzun vade de vertikal skarın (dikine iz) uzayıp bottoming-out deformite (meme dokusu alt kısmının aşağı doğru kayması) denilen şekil bozukluğuna yol açmaktadır.
Diğer bir teknik ise santral pediküllü meme küçültme tekniğidir. Bu teknikte amaç, meme dokusu ve deriyi ayrı ayrı şekillendirmek, deriyi bir örtü gibi gerilimsiz kapatmak ve kalacak olan izi en aza indirmektir. Eğer meme çok sarkık değilse vertikal skar (dikine iz) ile ameliyat bitirilir. Meme başı – köprücük kemiği mesafesi uzadıkça T skara (T ize) dönmek gerekir, T iz olsa bile üçgen bikiniden gözükmeyecek şekilde yerleştirilir. Bu teknikle meme ucu duyusunu bozulmadan, süt vermeyi etkilemeyen ve uzun süreli dik ve şekilli bir meme elde edilmektedir. Bu teknikte ameliyat daha başarılı ve ameliyatın ömrü daha uzundur.
Meme dikleştirme/küçültme ameliyatlarında şekil izden daha önemli olmalıdır. Sonucu meme başı köprücük kemiği ortası mesafenin uzunluğu belirler. Oluşturulan yeni meme, olması gereken konik şekilde ve minimal iz ile gerçekleştirilmektedir.
Meme operasyonu öncesi 35 yaş altı hastalara meme ultrasonu, 35 yaş üstü olanlara mamografi önerilir. Ailede meme kanseri varsa mutlaka doktora bildirilmelidir. Meme ameliyatları sonrası meme fonksiyonu bozulmadan hastanın fiziksel görüntüsü değişir.

MEME DİKLEŞTİRME AMELİYATININ KÜNYESİ
Tanım: Sarkan göğüsleri kaldırmak ve yeniden şekillendirme
Yaş sınırı: İstisnai bir durum söz konusu değilse 16–17 yaştır. Üst sınır ise kişin genel sağlık durumuna bağlıdır.
Ameliyat öncesi hazırlık: Ameliyatın 3 hafta öncesinden başlayarak hastadan sigara içmemesi ve aspirin kullanmaması istenir.
Ameliyat süresi: 2- 5 saat
Yatarak/ ayaktan: Duruma göre
Anestezi: Genel anestezi İyileşme süresi: İşe geri dönüş 10 gün ila 2 hafta
Tedavi sıklığı: Çoğunlukla bir kez, nadiren iki kez
Riskler: Göğüslerde veya göğüs uçlarında asimetri, duyu kaybı, düzensiz yara iyileşmesi, anesteziye bağlı komplikasyonlar olabilir.
Sonuçların kalıcılığı: Uzun süreli kalıcılık ancak, hamilelik, kilo, yaşlanma sonucun kalıcılığını olumsuz etkileyebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hamilelik Sonrası Estetik Göğüs Dikleştirme(Mastopexy) Ameliyatı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Erhan ERYILMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Erhan ERYILMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Erhan ERYILMAZ
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Erhan ERYILMAZ'ın Makaleleri
► Hamilelik Sonrası Estetik Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
► Göğüs Dikleştirme Estetiği Dr.Güner UYSAL
► Meme (Göğüs) Dikleştirme - Mastopeksi Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hamilelik Sonrası Estetik Göğüs Dikleştirme(Mastopexy) Ameliyatı' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:33
Top