2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Astım Bronşit ve Spor Yapmak - Polen Allerjisi ( Saman Nezlesi )
MAKALE #3754 © Yazan Dr.Mustafa Faysal BAYSAL | Yayın Ekim 2009 | 19,921 Okuyucu
ASTIM BRONŞİT’Lİ HASTALAR DA SPOR YAPABİLİR

Astım Bronşit ; nöbet tarzında öksürük,hırıltı ve nefes darlığı belirtileriyle seyreden kronik bir hastalıktır.Dünya’nın çeşitli yerlerinde yapılan araştırmalar, hastalığın görülme sıklığında genel bir artış olduğunu göstermektedir.Yaklaşık olarak çocukların % 10.da,erişkinlerin %5.de astım bronşit görülmektedir.
Astım bronşit’li hastaların %80-90 da ağır ve uzun süreli bir eksersizden sonra öksürük ve hırıltı ile seyreden bir nefes darlığı gelişebilir.Bu yüzden bu hastalığı olan kişilerin spor yaparken dikkat etmeleri gereken bazı kurallar vardır.
1-Soğuk ve kuru havada yapılan eksersiz, astım bronşit’i uyandıran en önemli faktörlerden biridir.Bu nedenle kişiler kış aylarında açık havada spor yaparken soludukları havayı ısıtmak için ağız ve burunlarını atkı veya maske ile kapatmaları önerilmelidir.Kış mevsiminde soğuk ve kirli ortam yerine, kapalı ortamda spor yapmaları tavsiye edilmelidir.Bu sebeple kayak ve buz pateni uygun bir spor dalı değildir.
2-Diğer önemli bir nokta da eksersizin süresi, şiddeti kadar, eksersiz öncesinde bir ısınma ve sonrasında soğuma diye tabir edilen düşük yoğunlukta bir hareketin yapılmasıdır..Yapılan çalışmalar uzun süreli ve yüksek performans gerektiren(Basketbol,Uzun mesafe koşusu,Futbol) gibi eksersizlerden kaçınılması gerektiğini göstermiştir.Yerine kısa süreli ve dinlenmelere imkan veren (Tenis,golf,yüzme,voleybol,güreş,halter,yürüyüş)gibi spor dallarına yönlendirilmelidir.(Çocuğunuz futbol oynamayı çok istiyorsa ,uygun havalarda kalecilik mevki gibi daha az efor gerektiren mevkilerde oynamalarına müsaade edilebilir.)
3-Spor kişinin ruhsal ve fiziksel gelişimi için çok önemli bir faktördür.Ailelerde genellikle çocuğun spor aktivitesini yasaklamak gibi yanlış bir davranış gözlenmektedir.Çocuğun hem solunum kaslarının gelişimi,hem de arkadaşlık bağlarının güçlenmesi ve kendine öz güveninin
artması açısından spor çok önemlidir.Aileler spor yapmayı yasaklamak yerine uyğun şiddet ve zaman da,doğru bir spor dalını seçmeleri konusunda çocuklarını yüreklendirmeleri,onların sağlıklı bir birey olarak yetişmelerinde çok önemlidir..

Dr.Mustafa Faysal Baysal
Göğüs Hastalıkları Uzmanı

POLEN ALLERJİSİ ( Saman Nezlesi )
SAMAN NEZLESİ NADİR BİR HASTALIKMIDIR ?
Saman nezlesi çok yaygın ve sık görülen , uzun zamandan beri herkesçe bilinmeyen allerjik hastalıklardan biridir. Bütün Orta Avrupa ve Almanya ' da nüfusun % 1 kadar kısmı yıldan yıla artarak bu hastalıktan şikayetçi olmaktadır. Kuzey Amerika kıtasında bölgelere göre halkın takriben % 3 ile % 10 'u bu hastalığa maruz kalmaktadır. Saman nezlesi gözün bağ dokuları , burnun mukoza tabakası ve aşağı solunum yollarında tesirini gösterir.Nedeni ise çiçek tozlarının (polenlerin) teneffüs edilmesidir. Bariz belirtiler olarak; bahar, yaz başı ve yazın devamlı ve sık nezle olmak,şiddetli burun akıntısı ve solunum güçlüğü görülür.
ÇİÇEK TOZUNUN HANGİ KISMI SAMAN NEZLESİNE NEDEN OLMAKTADIR ?
Bir çok araştırmalar çiçektozu çekirdeğinin allerjiye neden olduğunu göstermiştir. Çiçek tozları bilhassa polene hassas kişilerde, polenlerin havada çok yoğun olduğu bahar ve yaz aylarında mukoza dokusunun reaksiyon göstermesine sebep olmaktadır.
HER ÇİÇEK TOZU SAMAN NEZLESİ YAPARMI ?
Çeşitli polenleri özelliklerindeki farklılık bu hususta bize ışık tutmaktadır. Çiçek ve ağaçların döllenmesi çiçek tozlarının uçuşması yoluyla olmaktadır. rüzgar ve böcekler bu olaya taşıyıcı olarak katkıda bulunurlar. Rüzgarla taşınan polenleri üreten nebatlar genelde küçük , hafif ve kuru çekirdekli çiçek tozlarını fazla miktarda üreten cinsten olmaktadırlar. Bu tozlar uçucudur ve uçmaları önlenememektedir. Böceklerle taşınan polenler daha büyük , ağır ve yapışkandır. Bunlar rüzgarla taşınanlara nispetle allerjiye daha az neden olmaktadırlar. Rüzgarla taşınan polenlerin hemen hepsi saman nezlesi yapabilmektedir.
HANGİ AĞAÇ VE NEBATLAR ÖNEMLİDİR ?
Erken çiçek açan ağaçlardan kızılağaç ve fındık Şubat' tan Nisan' a kadar yoğun şekilde çiçektozu yayarlar. Beyaz kayın (huş ağacı) Nisan' dan Mayıs sonuna kadar çiçek açmaya devam eder. Dikkat edilecek diğer nebatlar rüzgarla uçuşan çayır ve ot polenleri ile hububat polenleridir. Çayırlar Mayıs başından Haziran sonuna kadar çiçek açarlar. Ağustos -Ekim başlangıcına kadar ikinci bir çiçeklenme devresine sahiptirler. Tahılgiller genel olarak Temmuz onuna kadar çiçeklenme dönemi geçirirler. Bunlardan en önemlisi çavdar poleni olup Haziran başından Temmuz sonuna kadar çiçek tozu yayarlar. Çavdar polenleri çok hafif ve saldırgan olduğundan bilhassa klinik olarak önemlidir ki dikkatle üzerinde durulması gerekir. Otlardan önemli olanlar ArtemisVulgaris ve testere otudur. Birincisi Mayıstan ,ikincisi Temmuzdan Eylüle kadar polen yayarlar.
SAMAN NEZLESİ NASIL TANINIR ?
Akut hastalıkta gözde kızarma,sulanma,sürekli kaşıntı,burun kaşıntısı,sık sık hapşırma , burun akması başlıca belirtileri oluşturur. Bu belirtiler uzun süre tedavi edilmeden devam ederse öksürük başlayabilir. Ses kısıklığı ve kalınlığı ,solunum güçlüğü ve berrak balgam çıkarmaya kadar gidebilir. Polen allerjisi olan hastalar tedavi olmazlarsa her yıl yeniden hastalanır ve rahatsızlıkları daha sonra astıma dönüşebilir.
ÖNLEM NEDİR ? NE YAPILABİLİR ?
* Çiçek açma mevsiminde çiçek tozlarıyla temas etmekten kaçınınız.
* Tatillerinizi mümkünse çayır , ot , ormanlık bölgelerden uzakta geçiriniz.
* Ilık havalarda gece yarısından sabaha kadar pencerelerinizi kapalı tutunuz. Çünkü polenlerin
en aktif olduğu zaman sabahın erken şafak vaktidir. Bilhassa güneş doğarken uçuşmaya başlarlar.
* Bahçede ve evinizin dışında spor yapmaktan ve çalışmaktan kaçınınız.
* Çiçek tozlarının saçlarınızda kalmasını önlemek için yatmadan önce saçınızı yıkayınız.
* Günlük giydiğiniz elbiseyi yatak odasında tutmayınız ve değiştirmeyiniz.
* Otomobil kullanırken pencereleri ve havalandırmayı kapalı tutunuz.
* Çiçek açma mevsiminde tatillerinizi daha çok 1500 m.' den yüksek yerlerde ve kıyılardan
uzak adalarda geçiriniz.
HASTALIĞA NEDEN OLAN ÇİÇEK TOZU POLEN TESBİT EDİLEBİLİRMİ ?
Pratik bir teşhis metodu ile bunu yapmak mümkündür. Muayene esnasında doktorunuz hastalığın belirtilerini dikkate alarak yapacağı deri testi ile hastalığınıza neden olan allerjenleri kati olarak tespit edebilir.
DOKTORUNUZ SAMAN NEZLESİNİ NASIL TEDAVİ EDEBİLİR ?
Hastayı allerjenlere karşı duyarsız hale getirerek tedavi edebilir. Organizmanın bağışıklığının korunması ve vücudun koruyucu sisteminin güçlendirilmesi ile başarılı tedavi mümkündür. Yıl içindeki şikayetler3 hafta veya daha fazla devam ettiği hallerde ilaç tedavisi yapılmalıdır. Hastayı rahatlatmak için doktor tavsiyesi ile antihistamin, göz ve burun damlaları kullanılabilir. Ayrıca kısa süre için muhit değişikliği önerilebilir. En iyisi ağaç ve otların az olduğu kurak ve yüksek yaylalar olabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Astım Bronşit ve Spor Yapmak - Polen Allerjisi ( Saman Nezlesi )" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Mustafa Faysal BAYSAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Mustafa Faysal BAYSAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mustafa Faysal BAYSAL Fotoğraf
Dr.Mustafa Faysal BAYSAL
Adana
Doktor "Göğüs Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Mustafa Faysal BAYSAL'ın Makaleleri
► Alerjik Rinit (Saman Nezlesi) Prof.Dr.Murat Cem MİMAN
► Alerjik Rinit (Saman Nezlesi) Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Saman Nezlesi (Allerjik Rinit) Op.Dr.Mehmet Ali TUNÇBİLEK
► Spor ve Astım Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Astım Bronşit ve Spor Yapmak - Polen Allerjisi ( Saman Nezlesi )' başlığıyla benzeşen toplam 59 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Koah ve Egzersiz PDF Aralık 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:10
Top