2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Feline Syncytium-Forming Virus Enfeksiyonu/ Feline Akne
MAKALE #3791 © Yazan Vet.Hek.Işıl KARATAN | Yayın Kasım 2009 | 13,213 Okuyucu
Feline Syncytium-Forming Virus Enfeksiyonu
Hastalık etkeni nedir?
• Feline syncytium-forming virus (FeSFV) kedileri enfekte eden spumavirus subfamilyasına ait retrovirus grubundan bir virustur, patojenik etkisi yoktur veya çok azdır.
• Virus tüm dünyada görülebilir; tahmini görülme sıklığı %10-70 arasında değişir.
• Kronik ilerleyici çoklu eklem hastalığı (Chronic progressive polyarthritis) (CPA) istatistiki olarak FeSFV ile ilişkilendirilmiştir, fakat hastalık deneysel enfeksiyon ile oluşturulamamıştır.
• FeSFV’ nin prevalansı (görülme sıklığı) yavru kedilerde düşüktür ve yaş ile beraber artar.
• Erkek kediler, dişi kedilere göre enfekte olmaya daha uygundurlar. CPA genellikle 1.5-15 yaş aralığında ve erkeklerde gözükür.
BELİRTİLER
Hastalık belirtileri nelerdir?
• FeSFV ile enfekte çoğu kedi sağlıklıdır, Hastaların çogu klinik belirti göstermezler.; yine de, FIV ve FeLV ile ortak enfeksiyonlar oldukça sık görülür.
FeSFV enfeksiyonu ve myeloproliferative hastalık ya da CPA arasindaki istatistiksel ilişki, FIV ile oluşan co-enfeksiyondan kaynaklanmaktadir.
• CPA ‘nin klinik belirtileri; şişmiş eklemler, anormal duruş pozisyonu ve lenfadenopati’dir.
Kronik ilerleyen hastalık genelde 2-5 yaş arası kedilerde görülür. Bu hastalarda eklemlerde şişme ve zor yürüme görülür.Topallık 2- 5 yaş aralığındaki kedilerde ve özellikle dışarıda yaşayan kedilerde sıklıkla görülebilen bir durumdur ve akla Feline syncytium-forming virus ile olan enfeksiyon gelmelidir.Bu durumda ayırıcı tanıya gidilmelidir.Dışarıda yaşayan erkek ve çok sık kavga eden kedilerde bu hastalık daha sık görülmektedir.Isırılma yoluyla bulaşma yaygındır.
NEDENLER ve RISK FAKTÖRLERİ
Hastalık nasıl bulaşır?
• FeSFV ‘nin transmisyonu (bulaşması) primer olarak ısırık yoluyla olmaktadır. Bu nedenle FeSFV infeksiyonu söz konusu olduğunda, ev dışında serbest yaşayan kediler çok büyük risk altında olmaktadırlar.
• Virus enfekte annelerden yavrularına uterus yoluyla bulaşabilmektedir

• Bazı kedi populasyonlarinda gorulen yuksek miktarda bulasma, hastaligin cok kolay yayildigini gosterir; ancak bu tur yayilma testlerle arastirilmamistir.
TEŞHİS
AYIRICI TANI

CPA semptomları gösteren kediler FIV, FeLV, ve septik (mikroplu) eklem hastalığı. testlerine tabi tutulmalıdır.
CBC/BIYOKİMYASAL KAN TESTLERİ/İDRAR TAHLİLİ

Hemogram ve serum kimyasal testler genellikle normaldir.
DİĞER LABORATUAR TESTLERİ
FeSFV antikor ve virus izolasyonu için serolojik testler
DİĞER DIAGNOSTIC PROSEDURLER
CPA’lı kedilerde, eklem sıvısı sitolojisi yüksek nötrofil sayısını ve geniş mononükleer hücre yapısını gösterebilir.
TEDAVİ

Hastalığa özel spesifik bir tedavi şekli yoktur. Sadece destek tedavi uygulanabilir.
MEDIKASYONLAR
İLAÇ VE SIVILAR

CPA prednisilon’un immunosupresif dozları ve cytoxan ile tedavi edilebilir.

KONTRAENDİKASYONLARI/OLASI ETKİLEŞİMLERİ

Immün sistemi baskılayan ilaçları kullanırken FIV veya FeLV ile enfekte kedilerde dikkat edilmelidir.
FeSFV = feline syncytium-forming virus (diğer adıyla feline syncytial virus)
CPA = Kronik ilerleyici çoklu eklem hastalığı
Nasıl önlem alabiliriz?
Özellikle bir çok kedinin bir arada yaşadığı ortamlarda dikkat edilmeli ve hastalık belirtisi gösteren hastalar ayrı yerde bakım ve gözetim altında tutulmalıdır.
Referanslar:
Pedersen NC. Feline Infectious diseases. Goleta, CA: American Veterinary Publications, 1988:77-82.
Greene CE. Syncytium-forming virus infection. In: Greene CE, ed. Infectious diseases of the dog and cat. Philadelphia: WB Saunders, 1990:358-359.



KEDİ ÇENE AKNESİ
Feline Akne - Kedi Çene Aknesi
Kedi Çene Aknesi kedinin çenesinde siyah noktaların (komedonlar) gelişimiyle karakterize bir durumdur. Çene altında olabildiği gibi özellikle iran kedileri gibi yüzleri kıvrımlı kedilerde yüz kıvrımlarına da yayılabilmektedir.
Kedi Aknesinin sebepleri nelerdir?
Kedi aknesinin sebebi tam olarak bilinmemektedir. Fakat gibi birçok etken akne oluşumuna katkıda bulunmaktadır. Örneğin; Stres ,bağışıklık sisteminin baskılanması,zayıf yetişme ortamı, kontakt dermatit ya da atopik dermatit varlığı…vb. Ayrıca kıl folliküllerinden anormal miktarlarda yağ üretilmesi veya folliküllerin gerektiği gibi çalışamaması durumunda da akne gelişebilmektedir.
Kedi Aknesinin belirtileri nelerdir?
Kedinin çene ve dudaklarında siyah noktalar nedeniyle çene “kirli” görünecektir. Bu siyah noktalar daha sonra açılıp kabuklanan küçük apseler içinde gelişebilir. Şiddetli vakalarda, apse drene olabilir,bölgesel tüy dökülmesi ve çenede şişme gözlenebilir. Kaşıntı olabilir ve kedi kendini kaşıyarak yaralayabilir bu da bölgesel travmaya neden olabilir. İkincil enfeksiyonlar gelişebilir. Bu durum kedinin hayatında sadece bir kez görülebilir, oluşur ve sona erer ya da oluşur ve hayatı boyunca kalıcı olur. İran kedilerinde, bu durum çene ile sınırlı kalmayıp yüzüne ve deri kıvrımlarına etki edebilir.
Kedi aknesi dişi ve erkek kedilerde eşit oranda görülmüştür. Oluşumunda herhangi bir cinsiyet yaş ya da ırk ayrımı söz konusu değildir.
Kedi Aknesinin teşhisi nasıl konur?
Deri kazıntısı alınarak ayırıcı tanıya gidebiliriz. Benzer lezyonlara sebep olan ve çene aknesi ile karışabilen diğer hastalıkları bu yöntemle eleyebiliriz. Örn; uyuz (demodex), Malassezia enfeksiyonları(mayalar), allerjiler, mantarlar, ve eosinophilic granuloma compleks olarak adlandırılan hastalık elimine edilmiş olur. Ayırıcı tanı için biyopsi yöntemi de kullanılabilir. İkincil bakteriyel enfeksiyonlar kültür alınarak kesin teşhis edilebilir.
Kedi Aknesi Nasıl tedavi edilir?
“Feline akne kontrol edilebilir, fakat tamamen tedavi edilemez!!!.”
Kedi aknesinin çok hafif olduğu durumlarda hiçbir semptom görülmez ve tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Diğer durumlarda ise, antiseboreik şampuanlar kullanılarak aşırı yağ üretimi yavaşlatılabilir.Örneğin benzoyl peroxide içeren şampuanlar (3% ya da daha az konsantrasyonda). Esansiyal yağ asitleri de yararlı olacaktır. Oral ya da topikal antibiyotikler eğer ikincil enfeksiyonların varlığında kullanılabilir.Topikal vitamin A (0.05% Retin-A) sıklıkla kullanılmaktadır, fakat tahriş edebileceği için çok az kullanılmalıdır. Oral retinoid (Isotretinoin) tedavisi çok ciddi vakalarda kullanılmıştır,fakat bu ilaç insan ve kedilerde teratogenik (doğmasal hasar verebilir) etkiye sahiptir, ve dikkatli kullanılmalıdır. Enfeksiyonun miktarı oldukça büyükse kısa etkili kortikosteroidler kullanılabilir.
Altta yatan herhangi başka bir durum söz konusu ise, örneğin mantar(M. Canis), uyuz (Demodex enfestasyonu) ya da maya enfeksiyonu (Malassezzia) mevcut ise bunlar uygun bir şekilde tedavi edilmelidir.
Mama ve su kaplarının plastikten, çelik,porselen ya da cama değiştirilmesi akne oluşumuna olumlu katkı sağlayabilir (Kedi plastiklere ve boyalara karşı alerjik olabilir) . Derin olmayan mama ve su kabı kullanmanız faydalı olabilir. Kedi sahipleri tarafından düzenli olarak kedinin çenesi temizlenmelidir . Sağlıksız koşullarda yaşayan ve kedi aknesi oluşumuna meyilli kedilerin çeneleri düzenli olarak hergün temizlenmelidir.
Referans ve Kaynaklar
McKeever, PJ; Harvey, RG. Skin Diseases of the Dog and Cat. Iowa State University Press. Ames, Iowa; 1998.
Paterson, S. Skin Diseases of the Cat. Blackwell Science Ltd. London, England; 2000.
Scott, D; Miller, W; Griffin, C. Muller and Kirk's Small Animal Dermatology. W.B. Saunders Co. Philadelphia, PA; 2001.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Feline Syncytium-Forming Virus Enfeksiyonu/ Feline Akne" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Işıl KARATAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Işıl KARATAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Işıl KARATAN Fotoğraf
Vet.Hek.Işıl KARATAN
İstanbul
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi100 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Işıl KARATAN'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Feline Syncytium-Forming Virus Enfeksiyonu/ Feline Akne' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Hayvan Hakları Kanunu Haziran 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:22
Top