2007'den Bugüne 92,311 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlıklı Zayıflamanın Sağlıklı Püf Noktaları
MAKALE #3811 © Yazan Dyt.Gizem ŞEBER | Yayın Kasım 2009 | 5,587 Okuyucu
Yaz aylarının iyice yaklaşması ile birlikte zayıflama telaşı herkesi sardı. Zayıflamanın kolay yolları merak edilirken, durumun sağlık boyutu biraz da arka planda kaldı. Yazı formda geçirmek için birçok alternatif yoldan bahsedilirken, yazı formda ve sağlıklı geçirmenin daha önemli olduğu unutuldu. İşte zayıflamanın alternatif yolları ve bu alternatif yolların sağlığınız açısından maliyetleri…
Dünya Sağlık Örgütü’nün önerilerine göre haftalık ağırlık kaybı 0.5-1 kg arasında olmalıdır. Daha hızlı kilo kaybetmenin ise halsizlik, yorgunluk, bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesi gibi kısa dönem maliyetleri olduğu gibi kas kaybına bağlı kalp ritm bozukluğu, düşük tansiyon, ani kalp krizi geçirme riskinin artması gibi yaşamsal maliyetleri de söz konusudur.
POPÜLER ZAYIFLAMA YOLLARI VE ZARARLARI
Aktarla zayıflama: Aktardan alınan türlü bitkilerin kaynatılıp içilmesi, çiğnenip yutulması gibi metotlarla zayıflama çabaları genelde başarısızlıkla sonuçlanır. Kimi zaman kısa dönem başarı sağlasa da, uzun dönemde başarılı olma şansı %1 kadardır. Ayrıca doğadan bir botanik uzmanı tarafından toplanmayan bitkilerin kullanılması sağlık açısından risk oluşturmaktadır. Unutulmamalıdır ki ilaçla zehir arasındaki fark “doz”dan ibarettir. Doğadaki mantarları tüketmek nasıl ölüme yol açabiliyorsa, bitkileri doz ve etki farkını bilmeden tüketmekte aynı sonuçlara yol açabilir. Bazı bitkilerin etki dozu aşıldığında kalp rahatsızlıkları ve böbrek yetmezliği gibi sağlık sorunları oluşabilir.
İlaçla zayıflama: Zayıflama ilaçları, sadece riskli obezlerde bir uzman doktor kontrolünde kullanılabilir. Reçetesiz ilaç kullanımı ise son derece sakıncalıdır. Her ilacın olduğu gibi bu tür ilaçların da yan etkileri vardır ve bu nedenle kullanım esnasında düzenli sağlık kontrolü gerektirir. Piyasada bulunan zayıflama ilaçları doktor uygun görmediği takdirde kesinlikle kullanılmaması gereken ilaçlardır.
Besin tabletleri ile zayıflama: Her bahar piyasaya çıkan yeni bir zayıflama destek tableti ile karşılaşıyoruz. Çeşitli otlardan yapılmış tabletlerin çoğunun içeriği ise tam olarak bilinmiyor. Bu tür tabletler ile zayıflama konusunda başarı sağlamak neredeyse imkânsız. Ayrıca bilinçsizce kullanılan tabletler sağlığı birçok yönden tehdit edebiliyor. Bitkisel olan her şeyi sağlıklı kabul eden toplumun bitkiler ve etkileri konusunda bilinçlenmesini sağlamak gerekiyor. Çünkü bitki ekstrelerinin etkileri uzun dönem bilimsel araştırmalar ile kanıtlanmadan, insanlar tarafından kullanılması oldukça tehlikeli ve metabolizma da tamir olunmaz zararlara yol açabiliyor.
Danışmadan zayıflama: Bir diyetisyenden danışmanlık almadan zayıflamaya çalışmakta çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Zayıflamak için uygulanacak beslenme programlarında kişinin sağlık durumu, kan bulguları oldukça önemlidir. Diyet kişiye özel düzenlenmeli, kişinin parmak izi gibi sadece ona özel olmalıdır. Bu nedenle kulaktan dolma bilgilerle diyet yapılmamalı bir uzmandan yardım alınmalıdır.
SAĞLIKLI ZAYIFLAMADA TEK DOĞRU ADRES: DİYETİSYEN
Sağlıklı beslenme programlarının düzenlenmesinde yetkili tek uzman diyetisyendir. Diyetisyenler, kişinin sağlık durumu, kan bulguları, kullandığı ilaçlar, boy uzunluğu, kilosu, vücut yağ-kas oranı, çalışma ve yaşam koşulları, beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıkları, sosyoekonomik durumu gibi faktörleri göz önünde bulundurarak kişiye özel beslenme programını düzenler ve takibini sağlar. Bu şekilde kişi; ağırlıklı olarak yağ kitlesinden kilo vererek kas ve sıvı kitlesini korur. Ayrıca kişinin 3 aylık bir sürede kan bulgularında belirgin düzelmeler sağlanır ve kişi sağlıklı beslenmeyi öğrenerek tek bir yaz için değil, yaşam boyu tüm mevsimler için sağlıklı kilo kontrol yöntemlerini uygulayabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sağlıklı Zayıflamanın Sağlıklı Püf Noktaları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gizem ŞEBER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gizem ŞEBER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem ŞEBER Fotoğraf
Dyt.Gizem ŞEBER
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi292 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gizem ŞEBER'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Sağlıklı Zayıflamanın Sağlıklı Püf Noktaları' başlığıyla benzeşen toplam 47 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beslenmenin Modası Olmaz! Aralık 2009
► Kişisel Beslenme Tarihiniz Aralık 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:14
Top