2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Neden Erkekler Diyet Konusunda Daha Motive?
MAKALE #3818 © Yazan Dyt.Gizem ŞEBER | Yayın Kasım 2009 | 5,222 Okuyucu
Diyet yapmak söz konusu olduğunda sadece kadınlardan bahsedilir. Erkekler ise hep ikinci planda kalır veya ikinci plana itilir. Fakat günümüzde erkeklerde obezite görülme oranının kadınlara oranla daha fazla olduğu ve erkeklerde görülen bel çevresi yağlanmasının birçok sağlık sorununa yol açabileceği iyi bilinen gerçekler… O halde erkeklerin de diyet yapmaya hakkı olduğunu ve çoğu zaman bu konuda kendilerini motive edecek avantajlara sahip oldukları kabul edilmelidir. İşte erkekleri diyet yaparken motive edebilecek püf noktaları…
Diyete başlarken en önemli nokta kararlı olmaktır. Erkekler diyet yapmaya karar verdikten sonra kadınlara oranla diyete daha sadık kalma eğilimi ve başarılı olma isteği içerisine girerler. Bunun sebebi diyete başlamak için son ana kadar beklemeleridir. Risklerin kapıya dayandığını gören erkekler diyeti devam ettirme konusunda daha istekli olur.
İkinci faktör erkeklerin daha kolay kilo veriyor olmalarıdır. Kadınlara göre daha yüksek olan kas kitleleri ve buna bağlı olarak daha hızlı çalışan metabolizmaları onların kilo yönetimi konusunda kadınlara göre daha avantajlı olmalarını sağlar. Böylece kadınlara göre daha çok besin tüketir ve onlara nazaran daha çabuk eski formlarına kavuşurlar.
Fiziksel aktivite ve düzenli egzersiz ile ilgili davranışlar da erkeklerin diyet konusunda kadınların önüne geçmesini sağlar. Yapılan araştırmalar, erkeklerin fiziksel aktivite yapmaya daha eğilimli olduğunu göstermektedir. Kısacası erkekler, kısıtlı diyetleri tek başına uygulamak yerine, daha sağlıklı diyetleri düzenli egzersizle desteklemeyi daha uygun bulur. Bunun başlıca sebebi ise, erkeklerin kas kaybetme korkusunun daha yoğun olmasıdır.
ERKEKLER NEDEN DİYETE UYAMAZ?
Erkekler kadınların tersine tatlı krizi, çikolata isteği veya stres nedeni ile diyetlerini bozmazlar. Erkeklerin diyetlerine uymama –uyamama- nedenleri çok daha farklıdır.
  • Hafta sonu dinlenme amaçlı balkonda içilen birkaç şişe bira, eğlenmek için gidilen mekânda dibi görünen şişeler diyetin bozulmasında başlıca nedenlerdir.
  • Diyet yapmaya kendi başına karar vermemiş olan bir erkek, bir süre sonra aslında kilolu değil normal olduğunu düşünmeye başlar.
  • Sosyal ortamlar erkeklerin önüne çıkan en büyük bariyerdir. Arkadaşlarla yapılan sosyal aktivitelerde yemek üzerindeki kontrollerini kaybedip onu sohbetin bir parçası olarak görebilirler.
  • Bazı keyif zamanları diyet katili olabilir. Futbol maçları seyredilirken tüketilen avuç avuç kuruyemişler ve içilen alkollü içecekler, film seyrederken koca bir kase patlamış mısır keyfi, ünlü Pazar kahvaltıları erkeklerin diyeti bozmasını sağlayan aktivitelerdir.

YAZ BESLENMESİ İÇİN 6 SÜPER BESİN
Yazın ortalarına geldiğimiz şu günlerde hepimizi formda görünme hevesi sardı. Yaz aylarında plajların en çekici kızı olmak için çok düşük kalorili mucize olarak tanıtılan fiyasko diyetlere ihtiyacınız yok. Ayrıca bu tür diyetler, uzun dönemde büyüme ve gelişmenizi yavaşlatarak boyunuzun kısa kalmasına neden olabilir. Kısa dönemde ise dolgun saçlarınızın güçsüzleşmesine, tırnaklarınızın kırılmasına, kolay hasta olmanıza neden olabilirler. Bunlar yerine 6 süper besini normal beslenme düzeninize dâhil edin, hem sağlıklı hem de fit kalın.
İşte yaz mevsiminin süper besinleri!
Soğuk Çorbalar: Yaz aylarında birçoğumuza çorba içmek çekici gelmez. Fakat yaz menülerini eğlenceli ve lezzetli kılacak çorbalar olduğunu da unutmamak gerek. Yaza özel soğuk çorbaları öğünlerinize dâhil ederek, hem öğünde daha az kalori alacak, hem de çorbanın yarattığı doygunlukla daha geç acıkacaksınız. Salatalık dilimli yoğurtlu çorba veya soğuk buğday çorbası, hem sağlıklı hem de düşük kalorili seçeneklerdir.
Kavun-Karpuz: Beklemediğimiz anlarda gelen tatlı krizlerinin düşük kalorili yaz çözümü kavun ve karpuzu tercih etmektir. Bu meyveler lezzetli olmalarının yanı sıra, zengin su içerikleri nedeniyle de enerji içerikleri az olan meyvelerdir. Su içerikleri daha uzun süre tok kalmanızı sağlamakla kalmaz, idrara çıkma sıklığınızı da arttıracağından üzerinizdeki şişlik duygusunu da yenmenize yardımcı olur.
Izgara veya buharda pişmiş sebzeler: Yaz mevsiminde birçoğumuz hafif şeyler yeme ihtiyacı duyar ve ne yememiz gerektiğine bir türlü karar veremeyiz. Sebzeler, hafif bir beslenme tarzı için idealdirler. Sebze yemeklerine ulaşamadığınız durumlarda, buharda veya ızgarada pişmiş sebzeleri tercih edebilirsiniz. Nasıl pişireceğim diyorsanız çözümü kolay… Eğer buharda pişirme makineniz yoksa kaynayan su dolu bir tencerenin üzerine metal bir süzgeç koyarak kendi buharda pişirme makinenizi yaratabilirsiniz. Dumansız ızgaranız mı yok? Üzülmeyin, sebzeleri yıkadıktan sonra ince ince dilimleyin ve tost makinesine dizin. Izgara olmuş sebzeler, az zeytinyağı ve değişik baharatlarla daha da lezzetli hale geleceklerdir.
Salatalar: Salatalar, hem hafiftirler hem de doğru hazırlandıklarında sağlık ve vitamin deposudurlar. Salata yapmak için sebzeleri akan su altında iyice yıkadıktan sonra istediğiniz şekilde doğrayabilir ve salata kâsenizde değişik sebzelerle bir renk cümbüşü yaratabilirsiniz. Daha besleyici bir salata hazırlamak için, sebzelerin üzerine haşlanmış makarna veya haşlanmış yeşil mercimek ekleyebilirsiniz. Kalsiyum açısından zengin bir salata için salatanıza peynir, protein açısından zengin bir salata için ızgara tavuk veya balık eklemeyi ihmal etmeyin. Salatanızı kalori bombası haline getirmek istemiyorsanız yağlı soslar kullanmayın ve az zeytinyağı, limon suyu ve sirke ile kendi sosunuzu kendiniz yaratın. Semizotu gibi çiğ tüketilebilen sebzeleriyse unutmayın, yoğurtlu semizotu salatası da yaz için ideal bir alternatiftir.
Ayran: Bu sıcakta ne içeceğim ben diye düşünüp gazlı içeceklere yönelmek yerine geleneksel içeceğimiz ayrana yönelin. İçindeki proteinle metabolizmanız daha iyi çalışacak, kalsiyumla kemikleriniz güçlenecek. Haydi, bu yaz “ayran hareketi” başlatın.
Balık: Izgara balık, deniz kenarında yenen akşam yemekleri için idealdir. Mevsiminde olan balıkları tüketmeye gayret edin. Balıkların; beyin ve kalp sağlığınız için çok önemli olduğunu unutmayın. Diğer et çeşitlerine göre balıkların doymuş yağ içerikleri ve kalorileri daha düşüktür. Bu nedenle balığınızı bitirmekte tereddüt etmeyin. Haftada 3 kez balık yemeye gayret edin.
Diyetisyen Gizem TUTAR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Neden Erkekler Diyet Konusunda Daha Motive?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gizem ŞEBER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gizem ŞEBER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem ŞEBER Fotoğraf
Dyt.Gizem ŞEBER
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi292 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gizem ŞEBER'in Makaleleri
► Neden Diyet Yapıyoruz? Dyt.Tilbe AKIN ÖZKAYA
► Diyet Yapmak Neden Zordur Dyt.Nilberk KARAMAN
► Diyet Açılımı : Size Özel Diyet Dyt.Berrin YİĞİT
► Yeniden Diyet (Diyet Algısı) Dyt.Buket ADANÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Neden Erkekler Diyet Konusunda Daha Motive?' başlığıyla benzeşen toplam 88 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beslenmenin Modası Olmaz! Aralık 2009
► Kişisel Beslenme Tarihiniz Aralık 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:50
Top