2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Şoförler Nasıl Beslenmeli? Araç Kullanırken Beslenme
MAKALE #3821 © Yazan Dyt.Gizem ŞEBER | Yayın Kasım 2009 | 8,440 Okuyucu
Otobüs yolculuklarının güvenle tamamlanabilmesi birçok faktöre bağlıdır ve bu konuda en büyük sorumluluk sürücülere aittir. Kaliteli bir uyku ve yorulmamış bir beden kadar önemli bir konuda sürücülerin beslenme tarzıdır. Çünkü gün boyunca tükettiğimiz besinlerin ve genel beslenme tarzımızın konsantrasyon ve dikkat üzerinde sanılandan daha ciddi etkileri vardır. Yolları ve yolculukları; doğru besinleri seçerek ve doğru beslenerek daha güvenli bir hale getirmek sürücülerin elindedir.
Yapılan bilimsel araştırmalar, kahvaltının konsantrasyon ve dikkat süresi üzerinde belirgin etkileri olduğunu göstermiştir. Sabah yola çıkacak sürücülerin seyahat başlamadan önce kahvaltı etmesi yolculuğu daha güvenli bir hale getirir. Çünkü araştırmalar, kahvaltı yapanların dikkat sürelerinin ve kapasitelerinin yapmayanlara göre iki kat daha fazla olduğunu ortaya koymuştur. Proteinden zengin bir kahvaltı, sürücüleri daha uzun süre tok tutacaktır. Yola çıkmadan önce yapılacak bir kahvaltıda peynir, yumurta, tam buğday veya çavdar ekmeği ve çiğ sebzeler yer almalıdır. Sabah kahvaltıları için taze sıkılmış meyve suları en uygun seçeneklerden biri de olsa, eğer sürücü çaydan vazgeçemiyorsa açık olmak kaydı ile çay içmeyi de tercih edebilir.
Sürücü beslenmesinde ikinci önemli konu, öğünler arasındaki zaman dilimleri ve öğün sayısıdır. Çok uzun süre aç kalınması kan şekerini hızla düşüreceğinden ötürü yorgunluk, halsizlik ve dikkat dağınıklığına neden olabilir. Öğünler arasındaki en ideal zaman aralığı üç saattir. Bu süreden sonra kan şekeri düşmeye başlayacaktır. Kan şekerini dengeleyebilmek için ana öğünler yeterli olmaz. Bu nedenle sürücüler 3 ana öğünün yanı sıra günde en az 1 ara öğün tüketmelidirler. Ara öğünlerde meyveler, süt ürünleri, yağsız tostlar ve gözlemeler, peynirli sandviçler ve kuruyemişler tercih edilebilir. Fakat şeker içeriği yoğun olan kek, pasta ve benzeri besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Çünkü bu tür besinler kan şekerini hızla yükseltip hızla düşürür ve dikkat azalması, konsantrasyon güçlüğü gibi istenmeyen durumlara sebep olurlar.
Sadece yolculuk günü beslenme konusunda dikkatli olmak yeterli değildir. Sürücülerin dikkat kapasitelerinin artması ve bu konuda süreklilik sağlanması sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmalarına bağlıdır. Çünkü yetersiz ve dengesiz beslenme, dikkat ve konsantrasyon üzerinde etkili olan bazı besin öğelerinin yetersiz alınmasına neden olur. Ana öğünlerde dört ana besin grubu olan et çeşitlerinin, süt ürünlerinin, ekmek, makarna, pilav gibi tahıl ürünlerinin ve sebze-meyvelerin yer alması sürücünün bütün besinsel ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayarak, sürücü sağlığını ve yol güvenliğini kontrol altına almakta destek olur.
KONSANTRASYONU ARTTIRAN BESİNLER
Tahıl Ürünleri: İçerdikleri B vitaminleri sinir sistemi sağlığı için önemlidir. Sinir sisteminin düzgün çalışmasını sağlamak ile kalmaz aynı zamanda stresi yenmeye de yardımcı olur. Tam tahıl ekmekleri, beyaz ekmeğe nazaran daha fazla B vitamini içerir.
Balıklar: Zengin omega-3 içerikleri ile beyin sağlığını korur ve unutkanlığı önlerler. Dikkat süresini uzattıkları da bilinir. Haftada 2-3 kez balık tüketilmesi gereklidir. Yapılan çalışmalar kızartılmış balıkların omega-3 içeriklerinin oldukça azaldığını göstermektedir. Omega-3’ten maksimum yarar sağlamak için ızgara veya buğulama balıklar tercih edilmelidir.
Kuruyemişler (fındık, ceviz, badem): B ve E vitaminlerinden ve omega-3 yağ asitlerinden zengin olan bu grup, uzun süre verimli çalışma sağlamakta yararlıdır. Uzun süren yolculuklarda oldukça iyi seçeneklerdir.
Turunçgiller: Portakal, mandalina ve limon gibi meyveler zengin C vitamini içerikleri ile algılama gücünü arttırır. Meyve suları tercih edilecekse taze sıkılmış olmasına dikkat edilmelidir. Bekletilmiş meyve sularında C vitamini içeriği oldukça azalır.
Çay ve kahve:
Sürücünün yol boyunca en yakın arkadaşları olan çay, kahve ve asitli içecekler kafein içerikleri ile uyarıcı etki gösterirler. Konsantrasyonu arttırır ve kişinin kendini daha zinde hissetmesini sağlarlar. Fakat kafein fazla alındığında vücuttan su atımını arttırır. Fazla su kaybı ise dikkat dağınıklığına ve halsizliğe neden olur. Ayrıca fazla çay ve kahve içmenin, stres durumunu arttırdığı ve kalp atışlarının hızlanmasına neden olduğu bilinmektedir. Bu nedenle günlük kafein alımının 300 mg aşmaması önerilir. Bu rakam 4 kupa kahve veya 5–6 fincan çaya eşit gelmektedir.
Diyetisyen Gizem TUTAR

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Şoförler Nasıl Beslenmeli? Araç Kullanırken Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gizem ŞEBER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gizem ŞEBER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem ŞEBER Fotoğraf
Dyt.Gizem ŞEBER
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi292 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gizem ŞEBER'in Makaleleri
► Çocuklar Nasıl Beslenmeli ? Dyt.Meltem YAMAN
► Kilolu Hamileler Nasıl Beslenmeli Dyt.Başak KEFELİ
► Gebe Kadınlar Nasıl Beslenmeli Dyt.Ayşe Tuğba ŞENGEL
► Hashimoto Tiroiditi Hastaları Nasıl Beslenmeli ? Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Şoförler Nasıl Beslenmeli? Araç Kullanırken Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beslenmenin Modası Olmaz! Aralık 2009
► Kişisel Beslenme Tarihiniz Aralık 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:50
Top