2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlık Kokan Yağ: Zeytinyağı - Zeytinyağ ve Yararları
MAKALE #3824 © Yazan Dyt.Gizem ŞEBER | Yayın Kasım 2009 | 8,667 Okuyucu
Zeytinyağı, sadece zeytin ağacının olgun meyvelerinden elde edilen ve hiçbir işlem görmeden de rahatlıkla tüketilebilen sıvı yağ çeşididir. Akdeniz mutfağının ayrılmaz bir parçasıdır. Son dönemlerde sağlığa olan olumlu etkileri nedeniyle sofralarda hak ettiği yere ulaşmış ve baş tacı edilmeye başlamıştır.
Zeytinyağının bu kadar değerli olmasının bir nedeni de zeytin ağaçlarının olgunlaşma süreçlerinin uzun olması bu nedenle de zeytinyağı üretiminin sabır isteyen uzun bir süreç olması ve 5 kg zeytinden sadece 1 litre zeytinyağı elde edilmesidir.
Ülkemizde yıllık kişi başına ortalama zeytinyağı tüketimi yıllık ortalama 0.9 litredir. Avrupa ülkelerine kıyasla bu miktar oldukça düşüktür. Çünkü Yunanistan’da kişi başına düşen ortalama yıllık tüketim 19.5 litre, İspanya ise 12.1 litredir.
Zeytinyağı nasıl satın alınmalı, nasıl saklanmalı?
- Satın alacağınız zeytinyağı şişesi koyu renkli olmalıdır.
- Satın alırken mutlaka besin etiketini kontrol edilmelidir.
- Zeytinyağı, karanlık ve serin ortamda saklanmalıdır.
- Kullanıldıktan sonra saklandığı kabın ağzı hava geçirmeyecek şekilde sıkıca kapatılmalıdır.
ZEYTİNYAĞI VE SAĞLIĞA MUCİZE ETKİLERİ
Akdeniz insanlarında kalp-damar hastalıklarının nadir görülmesi bilim adamlarının ilgisini zeytinyağının üzerine çekmiştir. Yapılan bilimsel araştırmalarda zeytinyağının kalp-damar sağlığı başta olmak üzere genel sağlık üzerindeki mucize etkilerini gözler önüne sermiştir.
Zeytinyağı, damarları tıkayan kötü huylu kolesterol (LDL) oranını düşürürken, iyi huylu kolesterol olan HDL’yi yükseltici etki gösterir. Kanda pıhtılaşmayı azaltır, böylece damarlarda pıhtılaşma riskini azaltır. Ayrıca, zeytinyağı yüksek tansiyon açısından da olumlu etkiler yaratır. Zeytinyağı tüketen kişilerde, kan basıncının daha düşük olduğu bilinmektedir.
Zeytinyağı, içerdiği antioksidan öğeler sayesinde vücutta yaşlanma sürecini yavaşlatmaktadır. Beta-karoten, C ve E vitamini içeriğinin yüksek olması hücre yapılarının korunmasını sağlar ve hücrelerin yıkımını yavaşlatır. İşte bu nedenle, toplum içindeki yaygın kanı zeytinyağının insanları güzelleştirdiğidir.
Sindirilmesi kolay olan zeytinyağı, tüketildikten sonra hafiflik hissi yaratmayı başarır. Bunun nedeni, zeytinyağının diğer yağlara göre mideyi daha çabuk terk etmesidir. Yapılan bazı bilimsel çalışmalar, düzenli zeytinyağı tüketiminin safra taşı oluşum riskini azalttığını ortaya koymuştur.
ZEYTİNYAĞI ANNE KARNINDAKİ BEBEĞİN BEYİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUR
Gebelik döneminde tüketilen zeytinyağı bebeklerin doğum sonrası gelişimine de olumlu etki eder. Bebeklerin doğum sonrasında psikomotor gelişiminin daha iyi olmasına yardımcı olur.
ZEYTİNYAĞI ANNE SÜTÜNE GEÇER
Emziklilik sürecinde tüketilen zeytinyağı anne sütüne geçer. Böylelikle bebeğin gelecekte yüksek kolesterol sorunu yaşama riski azalır ve E vitamini ihtiyacını anne sütünden karşılamayı başarır.
NASIL YARARLANALIM?
Zeytinyağının yararlı öğelerini yok etmemek adına çiğ tüketilmesi daha yararlıdır. Bu nedenle zeytinyağlı yemek yapılırken, zeytinyağının yemek ateşten alındıktan sonra çiğden eklenmesi daha sağlıklıdır. Ayrıca salatalara da birer kaşık zeytinyağı eklenmelidir.
KRİTİK NOTLAR
- Ne kadar yararlı olursa olsun, zeytinyağının da bir gramı diğer yağ çeşitleri gibi 9 kaloridir. Bu nedenle aşırı tüketiminden kaçınılması gerekir. Aşırı tüketimi; kalp sağlığı açısından oluşturacağı yararlı etkileri yok edeceği gibi şişmanlamaya da yol açabilir.
- Yağ çeşitleri beslenme düzeni içerisinde belli bir oranda yer almalıdır. Bu nedenle sadece zeytinyağı tüketmek ve başka hiçbir çeşit yağa beslenmede yer vermemekte, sanıldığının aksine doğru bir davranış değildir. Ayçiçeği, mısır özü, fındık ve zeytin yağı birlikte kullanılmalıdır.
Diyetisyen Gizem TUTAR

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sağlık Kokan Yağ: Zeytinyağı - Zeytinyağ ve Yararları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gizem ŞEBER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gizem ŞEBER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem ŞEBER Fotoğraf
Dyt.Gizem ŞEBER
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi292 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gizem ŞEBER'in Makaleleri
► Makarna ve Zeytinyağı Dyt.Turgay KÖSE
► Zeytinyağı ve Akdeniz Diyeti Dyt.Nazal BARDAK
► Kuşburnu'nun Yararları Dyt.Gülen Ecem KALKAN
► Propolis ve Yararları Dyt.Atilla ZEYREK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Sağlık Kokan Yağ: Zeytinyağı - Zeytinyağ ve Yararları' başlığıyla benzeşen toplam 57 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beslenmenin Modası Olmaz! Aralık 2009
► Kişisel Beslenme Tarihiniz Aralık 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:45
Top