2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Prostat Büyümesinde Beslenme
MAKALE #3829 © Yazan Dyt.Gizem ŞEBER | Yayın Kasım 2009 | 28,571 Okuyucu
Prostat büyümesi, erkeklerde bulunan prostat bezinin büyümesi sonucu oluşan hastalıktır. Büyüme sebebi, habis yani kötü huylu tümörler değildir. Fakat idrara çıkma zorluğu, gece idrar sebebi nedeniyle sıkça uyanma gibi problemler sebebiyle yaşam kalitesinin düşüren bir rahatsızlıktır.
Prostat büyümesi, erkeklerin çoğunda gözlenen ve yaş arttıkça görülme riski yükselen bir sağlık sorunudur. Seksen yaşını aşmış erkeklerde görülme oranı %90 civarındadır. Genellikle yaşla birlikte azalan erkeklik hormonu seviyesi ile ilişkilendirilir.
Prostat büyümesi teşhisi yalnızca uzman doktor tarafından konulabilir. Kişilerin kendi kendilerine teşhis koyup, kendilerince tedavi yöntemlerine başvurması son derece tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Prostat büyümesi teşhis ve tedavi edilmez ise idrar kesesi çıkışını tıkayarak böbrek ile ilgili sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir.
Prostat büyümesi saptanan kişinin beslenmesinde bazı noktalara dikkat etmesi gerekir.
— Sıvı tüketimi saatlerine dikkat edilmelidir… İdrara çıkmakta yaşanan güçlük hastanın gece boyunca birkaç sefer uyanmasına neden olabilir. Bu nedenle sıvı tüketimi yatmaya 2 saat kala kesilmelidir. Fakat idrara çıkmakta yaşanan güçlük sıvı tüketiminin azalmasına neden olmamalıdır. Günde 1,5–2 litre sıvı tüketmeye özen gösterilmelidir.
— Kafeinli içeceklerden uzak durulmalıdır… Kafein içerikli çay, kahve, asitli içecekler vücuttan idrarla sıvı atımını hızlandırdığından ve arttırdığından ötürü prostat büyümesi olan kişilerin, kafeinli içecek tüketiminden kaçınmaları gerekir.
— Yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir… Prostat büyümesi olan kişilerin idrar yolu enfeksiyonu geçirme riskleri yükseldiğinden ötürü yeterli ve dengeli beslenerek bağışıklık sistemlerini desteklemeleri gerekir. Dört ana besin grubu olan süt ve süt ürünlerinden, et ve et çeşitlerinden, sebze ve meyvelerden ve tahıl ürünlerinden her gün tüketilmelidir.
— Kolesterolden kaçının… Prostat büyümesi olan erkeklerde kan kolesterol seviyelerinin yüksek olması genelde beklenen bir durumdur. Kan kolesterolünün yüksek olması ise vücutta değişime uğrayan kolesterol yıkım ürünlerinin prostat bezine daha çok zarar vermesine neden olabilir.
Prostat büyümesi sorunu olanların;
— Süt ve süt ürünlerinin az yağlı veya yağsız olanlarını tercih etmesi daha uygundur.
—Yağlı et çeşitleri, tavuk ve hindinin derisi, kavrulmuş etler, katı yağlar tüketilmemelidir.
— Yağlı soslar ve kremalar yerine hafif ve sağlıklı soslar tercih edilmelidir.
— Yemekler ve salatada sıvıyağlar tercih edilmelidir. İçinde et olan yemeklerin içerisine ekstra yağ eklemeye gerek yoktur.
— Kızartma türü besinlerin tüketimi minimuma indirilmelidir.
— Fazla miktarda şeker tüketimi de kan kolesterol seviyelerini olumsuz etkiler. Bu nedenle şeker tüketimi mümkün olduğunca azaltılmalıdır.
— Her gün bir avuç fındık iyi gelir… Günde 1 avuç kadar fındık, badem veya cevizin beslenme programında olması önerilir.
— Rafine tahıllar yerine tam tahıllar tercih edilmelidir… Prostat büyümesi olan kişilerin günlük posa alımının yükseltilmesinin etkilenen barsak sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. Bu nedenle, beyaz ekmek, beyaz pirinç gibi rafine tahıllar yerine tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, integral makarna, kepekli pirinç gibi tahıl ürünleri tercih edilmelidir.
— Günlük meyve ve sebze tüketimi arttırılmalıdır… Günde 5–9 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi önerilmektedir. Taze ve kuru meyveler, taze sıkılmış meyve suları, salatalar ve sebze yemekleri beslenme düzeninde mutlaka yer almalıdır.
— Domates tüketmeye özen gösterilmelidir… Domates içerdiği laykopen isimli madde ile prostat kanseri riskini azaltır. Bu nedenle prostat büyümesi olanların günde 5–8 adet domates veya 1 su bardağı domates suyu ya da mevsiminde ise 2 dilim kavun tüketmesi önerilir. Pişmiş domatesteki laykopenin vücutta kullanılması daha kolaydır.
— Soya ürünlerine beslenme düzeninde yer verilebilir… Soya ürünlerinin içerdiği fito-östrojenler, prostat büyümesi olan kişilerin idrar çıkışını kolaylaştırdığı ve idrar kesesinde kalan idrar miktarını azalttığı bilimsel çalışmalarla da belirlenmiştir. Günde 100 gram kadar soya fasulyesi, soya filizi veya tofu tüketilebilir.
Bitkisel tedavi hakkında: Bazı bitkisel desteklerin prostat büyümesine dair sorunları azaltabileceğine dair kanıtlar olsa da, bu kanıtların bilimsel çalışmalar ile araştırılması gerekir. Bu nedenle, eğer bitkisel tedavi uygulamak istiyorsanız, unutmamanız gereken nokta kullanacağını bitkiler ile kullandığınız ilaçların etkileşebileceğidir. Bu nedenle, besin desteği kullanmadan önce mutlaka doktor ve diyetisyeninize danışmalısınız.
Diyetisyen Gizem TUTAR

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Prostat Büyümesinde Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gizem ŞEBER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gizem ŞEBER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem ŞEBER Fotoğraf
Dyt.Gizem ŞEBER
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi292 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gizem ŞEBER'in Makaleleri
► Prostat Büyümesi ve Beslenme Dyt.İdil İMAMOĞLU
► Prostat Kanserinde Sağlıklı Beslenme Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Prostat Büyümesinde Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beslenmenin Modası Olmaz! Aralık 2009
► Kişisel Beslenme Tarihiniz Aralık 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:07
Top