2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Duygusal Özgürleşme Tekniği: Eft (Emotional Freedom Technich)
MAKALE #3851 © Yazan Uzm.Psk.Tuğba DEMİRÖZ | Yayın Kasım 2009 | 14,914 Okuyucu
EFT (Emotional Freedom Technich) Nedir?

Amerikalı klinik psikolog Dr. Roger Callahan’ın bulduğu ve öğrencilerinden, mühendis Gary Craig’in geliştirerek uygulama haline getirdiği, adını “Duygusal Özgürlük Teknikleri” anlamına gelen “Emotional Freedom Technique'”in baş harflerinden alan teknik için, akupunkturun psikolojiye uyarlanmış halidir demek mümkündür. Beni çok heyecanlandıran bu teknik, şaşırtıcı derecede çabuk ve iyileştirici etkiler ortaya çıkarıyor. Kendi üzerimde ilk uygulamalarını yaptığımda inanamamıştım. Uygulama sırasında bedenimin verdiği ilginç tepkiler (seyirmeler, atmalar, terleme, esneme, göz yaşları…) beni gerçekten çok şaşırtmıştı. Uygulamalarda ustalaştıkça ağzımdan çıkan cümlelere inanamamıştım. Neredeyse her adımda üzerinde çalışmam gereken yeni bir cümle açığa çıkıyordu. Bu beni gerçekten çok derinden etkiledi. Kendimi tanımama, kendimi olumlu anlamda yeniden yapılandırma da bana büyük oranda yardımcı oldu. Bu yüzden bu tekniği seviyorum. Birçok kişiye uygulamasını öğrettim. Kullananlar yararlı olduğu konusunda benimle hem fikirler.

Bu teknik, bedendeki tüm sorunların kaynağını bedendeki enerji dengesinin bozulmasına bağlıyor. Negatif duygu ve düşüncelerin enerjiyi bozan en önemli etken olduğunu, söz konusu negatif enerjilerin boşaltılmasıyla beden ve zihnin yeniden sağlıklı yönde çalışacağını savunuyor. Gerçekten de işlerliğine yürekten inandığım tekniklerden biri. Yüzde ve bedende bulunan belli enerji noktalarına parmak uçları ile vurulmak suretiyle yapılıyor, öğrenilmesi inanılmaz derecede kolay, kendi kendine uygulanabiliyor. Bu tekniği çocuklar bile rahatlıkla öğrenip kendilerine uygulayabiliyorlar.

EFT uygulamaları sırasında sorundan kaynaklı duyguların altında yatan düşünceler tek tek ortaya çıkmaya başladığından sorunun asıl temellerine inmek bir başka deyişle iç engeller tespit etmek mümkün oluyor. Olumsuz duygular ortadan kalkınca da zihinsel bir özgürlük başlıyor. Kişi böylece doğru karar verme sürecine adım atarak yeni olumlu düşüncelerin zihnine kolaylıkla yerleşmesine izin vermiş oluyor. Soruna bağlı olarak başarı oranı %90-95 arasında değişse de, alınan sonuçlar hızlı ve kalıcı oluyor.

EFT tekniğinde, 5000 yıldan bu yana fiziksel ve duygusal sorunların tedavisinde kullanılan geleneksel akupunkturdaki enerji meridyenleri kullanılıyor. Bu sebeple akupukturun psikolojiye uyarlanmış hali demek bana göre çok doğru. Bedendeki kinetik enerjinin meridyenlere akmasını sağlamak için işaret parmağı ile orta parmak birleştirilerek baş, göğüs, koltukaltı ve ellerin belirli yerlerine orta şiddette vurarak uygulanıyor. Enerji noktalarının üzerine hafifçe vurmak ve sorunu olumlu cümlelerle dile getirmek, bedenin bio-enerji sistemindeki duygusal tıkanıklıkları açarak, duygu-zihin ve beden arasında gereken dengenin kurulmasına yardımcı oluyor.


EFT NERELERDE KULLANILIR?

· Kaygıların giderilmesinde
· Korkuların (su, köpek, kedi, böcek, uçak, yükseklik, karanlık, kapalı mekan vb.) giderilmesinde
· Keder, kızgınlık, öfke, kıskançlık, nefret, suçluluk gibi çeşitli negatif duygusal sorunların çözümlenmesinde
· Performans geliştirmede (iş dünyası, kariyer, satış, spor)
· İlişkilerin iyileştirilmesinde
· Kişisel gelişimde, Hedef belirlemede, hayat amacını ortaya çıkarmada
· Günlük basit negatif etkilerden arınmada
· Sigara, alkol, uyuşturucu… bağımlılıklardan kurtulmada
· Stresin giderilmesinde
· Özgüven geliştirmede
· Utangaçlıkta
· Duygusal travmaların (Kaza, cinsel taciz, zorbalığa uğrama, terk edilme, işten atılma, soygun, yakınını kaybetme, haksızlığa uğrama...) tedavisinde
· Panik atak, depresyon gibi psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde
· Evham, mükemmeliyetçilikte
· Migren veya değişik vücut ağrıları, travmaların tedavisinde
· Mide ağrıları
· Titreme, Terleme
· Uyku sorunları
· Kronik yorgunluk
· Aşırı kilo, aşırı zayıflıkta
· Cinsel problemlerde desek de a’dan z’ye her soruna rahatlıkla uygulanabiliyor.

EFT NASIL UYGULANIR?

EFT tekniği genel olarak 4 aşamada uygulanır.

1. Kurma (Set-Up) Aşaması: Bu aşama EFT tekniğinin en önemli aşamasıdır. Bu aşama kendi içinde 3 aşama gerçekleştirilir.

A. Odaklanma Aşaması: Mevcut soruna odaklanarak tüm dikkat sorun üzerinde yoğunlaştırılır. Bu aşama ne kadar sağlıklı yapılırsa diğer aşamalar o kadar başarıyla işler. Bu sebeple olabildiğince dürüst olarak sorunu tespit etmek gerekir. Daha sonra sorun bir cümle haline getirilir. Örneğin “Ölmekten korkuyorum.”, “Yalnız kalmaktan korkuyorum.”, “Yüksek yerlerde kendimi güvende hissetmiyorum.”, “Özgüvenim yok.”,…Böylece sorun enerji düzeyine taşınmış ve diğer aşamalar için hazırlanmış olur.

B. Değerlendirme Aşaması: Mevcut soruna 0 ile 10 arasında değişen bir rakam verilir. Bu rakamlar kişinin rahatsızlığını hissetme şiddetini tespit etmek içindir. Yüksek puanlar çok rahatsızlık hissettiğini belirtir. 0 hiç rahatsızlık hissetmediğini gösterir.

C. Onaylama Aşaması: Bir onaylama cümlesi inşa edilerek vücut üzerindeki kurma bölgesi ovalanarak ya da karete noktasına vurularak, onaylama cümlesi en az üç kere tekrar edilir. Örneğin, “Uçak korkuma rağmen kendimi seviyor, onaylıyor ve kabul ediyorum.”


2. Vuruş Serisi: Kurma aşaması tamamlandıktan sonra baş kısmında bulunan vücut noktalarından (Kaşlar, şakaklar, göz altları, dudak üstü, dudak altı) onaylama cümlesi eşliğinde vuruşlara başlanır. Vuruş yapmak için işaret ve orta parmak birleştirilerek acıtmadan fakat hissederek orta şiddette vuruş yapılır. Sırasıyla köprücük kemiği, koltuk altı, baş- işaret-orta ve küçük parmaklara ve karate noktasına vurulur. Bu noktalara en az 9 kez vururken onaylama cümlesi ve beraberinde vurdukça yeni açığa çıkan cümleler söylenir. Bu aşamada bedenin önce bir sonra diğer tarafıyla çalışıldığı gibi, aynı anda her iki tarafla da çalışılabilir. Eğer tek tarafla çalışılacaksa üçüncü aşamadan sonra ikinci aşama diğer tarafa uygulanır.

3. Gamut Bölgesi Ve Göz Hareketleri:

· Gözler açılır.
· Gözler kapatılır.
· Gözler açılır sağ tarafa ve bakılabilecek en alt sağ köşeye bakılır.
· Sol tarafa ve bakılabilecek en alt sol köşeye bakılır.
· Bakış hizasından başlanarak yukarı düz bir çizgi çizilir.
· Gözlerle çizilebilecek en büyük daire çizilir, bu işlem yavaş bir şekilde saat yönünde yapılır.
· Gözlerle çizilebilecek en büyük daire çizilir, bu işlem yavaş bir şekilde saat yönünün tersine yapılır.
· Onaylama sözü tekrarlanarak hızla beşe kadar sayılır ve onaylama sözü tekrarlanır.

4. Değerlendirme Aşaması: Mevcut soruna 0 ile 10 arasında değişen bir rakam verilir. 0 düzeyine inene kadar çalışmaya devam edilir. EFT uygulaması sırasında tespit edilen yeni sorunlara kurma aşamasından başlayarak yeni EFT uygulamaları yapılır. Sorun tekrar değerlendirilir. 0’a ulaşana dek çalışmaya devam edilir.








Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Duygusal Özgürleşme Tekniği: Eft (Emotional Freedom Technich)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Tuğba DEMİRÖZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Tuğba DEMİRÖZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuğba DEMİRÖZ Fotoğraf
Uzm.Psk.Tuğba DEMİRÖZ
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi244 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Tuğba DEMİRÖZ'ün Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Duygusal Özgürleşme Tekniği: Eft (Emotional Freedom Technich)' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Manüplasyon Ocak 2017
► Empati Kasım 2016
◊ Kıyamet Senaryoları Temmuz 2013
◊ Ticari Zeka Haziran 2013
◊ Hey Tuğba Naber? Nisan 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:56
Top